Bagaimanakah saya membersihkan penuras di mesin basuh?

Bagaimanakah saya membersihkan penuras di mesin basuh?

Mesin basuh tergolong dalam kelas perkakas rumah rumit, yang bermaksud bahawa dalam operasinya banyak masalah yang timbul - di dalam bekalan air, saliran, bekalan kuasa, elektronik, dll. Walaupun anda membeli peranti itu daripada pengeluar yang boleh dipercayai, yang terbukti dengan baik, ini tidak bermakna mesin basuh akan berfungsi dengan baik. Selepas beberapa tahun penggunaan aktif, masalah berlaku walaupun dalam model kualiti terbaik.

Penapis bersih - ia adalah operasi bebas masalah mesin basuh

Salah satu tempat yang paling menyusahkan mana-mana mesin basuh ialah sistem penyaliran dan merekrut air. Di sinilah sebahagian besar kerosakan berlaku. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang apa yang berlaku apabila salah satu penapis tersumbat, dan bagaimana masalah ini dapat diselesaikan oleh diri kita sendiri.

Penapis apa yang dipasang di mesin basuh?

Untuk memaksimumkan mekanisme mesin basuh dari objek asing, setiap peranti dilengkapi dua penapis sekali gus: satu adalah "pada input" dan yang lain "pada keluaran":

 • Penapis pengisi diperlukan untuk mengelakkan zarah-zarah karat, kapur dan serpihan kecil yang lain bersama-sama dengan air di dalam mesin.
 • Penapis longkang direka untuk menghalang sisa-sisa deterjen, benang, butang dan perkara-perkara lain yang tidak terjejas secara langsung dalam drum daripada menyumbat pam.

Penapis pengisi mesin basuh

Mesin basuh cecair

Sebagai tambahan kepada dua penapis "mandatori", satu tambahan boleh dipasang di mesin basuh, yang membersihkan dan melembutkan air paip.

Penapis pembersihan yang mendalam pada hos pengisi mesin basuh

Bagaimanakah saya membuang dan membersihkan penapis isi?

Peranti penapisan air yang memasuki tangki tidak dipasang di semua mesin basuh, tetapi dalam kebanyakan model moden ia masih tersedia.

Penuras pengisi adalah mesh logam kecil, di mana puing-puing kecil menetap. Secara berkala, lapisan tebal plak membina penapis, yang menjadikan akses kepada air sukar. Dalam kes ini, penapis mesti dibersihkan.

Membersihkan penapis pengisi di mesin basuh

Penapis ini boleh didapati di bahagian belakang mesin basuh, di mana terdapat injap mengawal selia bekalan air, dan hos pengisian. Sebelum memulakan kerja, adalah perlu untuk melepaskan unit dari induk dan cabut hos air. Penuras pengisi terletak di belakang hos ini.

Penapis boleh dengan mudah ditarik menggunakan tang atau tang. Biasanya terdapat lapisan kotoran, kapur dan karat di atasnya. Semua bahan pencemar ini mesti dikeluarkan dengan teliti tanpa merosakkan peranti itu sendiri. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dengan berus gigi. Tiada agen pembersihan khas tidak perlu digunakan, paling banyak cukup banyak air suam. Selepas membersihkan penuras, kembalikan ke tempat tersebut dan pasangkan saluran masuk air.

Anda boleh melihat proses ini dalam video seterusnya.

Bagaimanakah saya membuang dan membersihkan penapis longkang?

Lebih kerap, masalah timbul dengan penapis longkang, kerana melalui air yang lewat selepas mencuci sesuatu. Semua kotoran yang dibasuh, gris, serta sisa-sisa deterjen dan penghawa dingin menyelesaikannya di peranti ini, jadi kerang-kerangan di dalamnya dibentuk secara teratur.

Penapis longkang biasanya terletak di hadapan mesin basuh, di salah satu sudut yang lebih rendah. Biasanya ia berada di belakang pintu plastik kecil. Jika tidak ada pintu pada mesin basuh anda, anda perlu mengeluarkan panel hadapan untuk sampai ke penapis. Ia dikeluarkan dengan sangat mudah, kerana ia tidak tetap dalam apa-apa, kecuali latch yang mudah.

Membersihkan penuras longkang di mesin basuh

Membuka pintu plastik atau mengeluarkan panel, anda akan melihat butiran kecil, seperti gabus - ini penapis. Ia mempunyai kedudukan khas yang perlu dipegang dengan dua jari, dan kemudian matikan penapis mengikut arah jam dan tarik ke arah anda. Dalam sesetengah model, anda perlu memutar penapis sehingga ia dimatikan. Kadang-kadang penapis longkang boleh diperbaiki dengan satu bolt - dalam kes ini menggunakan pemutar skru.

Jika semasa pengekstrakan air penapis telah mengalir dari situ, jangan panik - ini adalah perkara biasa. Adalah lebih baik untuk menyediakan terlebih dahulu bekas atau kain untuk itu, supaya tidak membasuh lantai. Selepas mengeluarkan penuras, mula-mula membersihkan lubang di mana ia berada. Kemudian siram penuras dan skru kembali.

Kami menawarkan tutorial video berikut.

Sekiranya anda tidak dapat mengekstrak

Ini berlaku apabila banyak deposit lumpur dan lemak terkumpul dalam sistem longkang. Kemudian penapis tegas terjebak, dan hampir mustahil untuk menariknya dengan cara yang biasa. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk membersihkannya, jadi kami akan cuba mendekatkannya dengan detail ini dari sisi lain. Untuk melakukan ini, letakkan mesin basuh di sebelahnya, kemudian batalkan pengikat yang mengecas panel yang lebih rendah. Keluarkan penutup bawah, cari pam dan tarik keluarnya. Sekarang anda boleh dengan mudah mengekstrak penapis longkang dari seberang.

Jika penapis pengisi di mesin basuh tidak dikeluarkan, anda boleh mengeluarkannya dari dalam mesin

Ciri lokasi di mesin basuh yang berbeza

Pengeluar

Bagaimanakah saya mencari penapis?

LG

Hotspot ariston

Gula-gula

Ardo

Samsung

Whirlpool

Dalam mesin basuh ini, penapis longkang sangat rendah. Untuk mendekatinya, anda mungkin tidak perlu mengeluarkan panel bawah, kerana banyak model tidak memilikinya.

Bosch

Siemens

AEG

Untuk jenama mesin basuh ini adalah tipikal dari lokasi piawai penapis longkang - di bahagian depan bahagian bawah peranti. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkannya, anda perlu mengeluarkan panel hadapan sepenuhnya.

Electrolux

Zanussi

Untuk mengeluarkan penapis longkang dari mesin basuh ini, alihkan unit dari dinding supaya anda dapat mengakses bahagian belakang unit dengan mudah. Penapis terletak di belakang panel belakang, yang mudah dikeluarkan dengan pemutar skru.

Indesit

Pengilang ini meletakkan penapis longkang di sebelah kanan unit. Anda boleh melakukannya dengan berhati-hati mengeluarkan panel hadapan hiasan dengan teliti. Ini dilakukan dengan pemutar skru nipis, yang dimasukkan di antara badan mesin dan penutup depan.

Salurkan mesin basuh penuras di bawah pukat

Basuh mesin basuh di bawah panel

Bilakah saya perlu menyemak penapis?

Tanda-tanda berikut menandakan bahawa salah satu penapis mesin basuh tersumbat:

 • mesej dipaparkan pada paparan yang menunjukkan kegagalan dalam program;
 • air menggabungkan perlahan-lahan;
 • perkakas berhenti mencuci dan tidak memulakannya semula;
 • Tidak mustahil untuk memulakan mod pembilasan;
 • program untuk pakaian berputar tidak dimulakan;
 • air tidak terlepas dari tangki walaupun secara paksa.

Sekiranya anda melihat keanehan dalam tingkah laku mesin basuh, selepas pembersihan selesai, adalah perlu untuk mendiagnosis keadaan penapis.

Terma dan sebab untuk memeriksa penapis di mesin basuh

Pencegahan sekatan

 • Penapis longkang mesti selalu dipancarkan supaya kotoran tidak dapat dikumpulkan dan mudah dikeluarkan. Lakukan ini sekurang-kurangnya sekali setiap tiga bulan.
 • Untuk memastikan bahawa deterjen tidak menyelesaikan dalam penapis longkang, gunakan hanya serbuk yang diuji dan penghawa dingin untuk mencuci. Produk-produk yang berkualiti rendah tidak boleh larut dalam air, jadi ia boleh dikumpulkan secara seketika dan berkumpul di bahagian-bahagian lain mesin basuh.
 • Kemudian, pastikan tiada objek asing dalam drum stylus: matikan poket benda dan zip sebelum membasuh. Hal-hal kecil dan pakaian dengan banyak elemen hiasan (rhinestones, beads, paits) harus dibasuh dalam kes-kes khas.
Pembersihan penapis pada mesin basuh tepat pada masanya - pencegahan operasi bebas masalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − 80 =