Basuh (manual) basuh di mesin basuh

Basuh (manual) basuh di mesin basuh

Secara praktikal semua mesin basuh moden, dilengkapi dengan pelbagai program, direka khas untuk mencuci kain yang berbeza. Salah satu program khas ini dinamakan pakaian halus. Dengan cara ini, rejim pembersihan yang halus sangat diperlukan di kalangan pengguna mesin basuh, dan semua kerana program ini mempunyai peluang yang baik untuk mencuci perkara dengan teliti.

Ciri mod

 • Pertama sekali, cara membasuh ini selalu berlaku dengan penggunaan sejumlah besar air, tetapi perlu mengurangkan geseran tisu antara satu sama lain apabila benda-benda tersebut berada dalam gendang. Ia juga membantu untuk membersihkan detergen dan pelembut yang lebih baik.
 • Rejim suhu untuk membasuh bahan halus tidak boleh melebihi 30 darjah, sangat jarang suhu dapat mencapai 40 darjah. Ia membantu untuk memanjangkan hayat warna lutut tepu.
 • Mencuci halus dan ciri-cirinya juga termasuk pergerakan dram yang perlahan, dan paling penting, lancar, dan berputar pakaian itu sama sekali tidak hadir atau pada kelajuan minimum.

Terima kasih kepada semua proses pembersihan yang lembut ini, pakaian tidak menghulurkan dan jangan kehilangan sebarang elemen hiasan.

Mencuci sutera dan renda dalam mesin basuh

Cucian kain halus dalam mesin basuh

Dengan cara ini, semua ciri-ciri mencuci lembut disenaraikan dalam arahan mesin basuh.

Ikon membasuh halus pada paparan mesin basuh

Ikon mana yang dimaksudkan?

Di pasaran hari ini, anda boleh membeli mesin basuh dari pengeluar yang berbeza, oleh itu, dengan menggunakan teknik pengeluar berasingan, sukar untuk membiasakan diri dengan jenama lain selepas itu. Khususnya, ini terpakai kepada ikon yang terletak di panel kawalan, yang menunjukkan pilihan jadual pencuci tertentu.

Ikon membasuh halus pada paparan mesin basuh

Perkara yang paling baik untuk diingat biasanya ikon yang digunakan secara berterusan. Sesetengah pengeluar mendaftarkan sebutan mod di sebelah setiap ikon, yang lain melampirkan label khusus kepada arahan, yang menunjukkan semua ikon yang diperlukan. Pengilang mesti menentukan semua maklumat mengenai teknik dalam manual. Apa yang perlu dilakukan apabila tiada arahan di tangan?

 • Sebagai contoh, pada mesin basuh jenama Bosch, penamaan program khusus sedikit, selain semua model mempunyai ikon yang sama. Semua program yang ada dibahagikan kepada sektor yang berasingan. Tanda tertentu membolehkan anda memilih variasi program yang berbeza, iaitu mod dengan indeks suhu yang berbeza. Oleh itu, selalu ada kemungkinan untuk memisahkan putaran spinning atau beberapa fungsi tambahan untuk mencuci.
 • Tetapi pengeluar ikon Samsung pada mesin basuh tidak perlu sepenuhnya, dan semua kerana pencipta memutuskan untuk membuat navigasi yang selesa. Ikon kecil yang boleh ditemui pada mesin Samsung bergaya dicipta semata-mata untuk menandakan program standard. Adalah lebih baik untuk memikirkan nama-nama program itu sendiri, namun sebenarnya, pada hakikatnya, tidak ada notasi khusus untuk diingat.
 • Mengenai teknologi dari roda pengilang Zanussi bertanggungjawab untuk memilih program tersebut. Menatalnya, anda boleh berhenti di mod cuci yang dikehendaki dengan suhu tertentu. Tetapi dengan bantuan butang individu, fungsi tambahan lain yang penting untuk mencuci diaktifkan.

Cara membasuh halus di mesin basuh Zanussi

Mod cuci halus dalam mesin basuh Bosch

Mencuci halus di mesin basuh Samsung

Untuk membasuh kain yang digunakan?

Jika anda melihat ke dalam bakul yang mempunyai pakaian kotor dan menyusun sesuatu, tetapan berasingan mod tertentu akan diperlukan untuk pakaian dengan potongan-potongan, jahitan, lipatan, paillettes dan ruffles. Mod pencuci lembut diperlukan untuk fabrik halus seperti sifon, renda, renda, organza dan satin. Perkara sutera dan bulu lain juga memerlukan perhatian khusus. Di antara kain halus juga pakaian dengan pola yang tidak stabil, pewarna tidak stabil, kain yang terlalu cerah, seluar haba, bahan microfiber dan membran.

Cucian kain halus

Untuk memahami sama ada sesuatu keperluan membasuh, anda perlu memberi perhatian kepada label: di sini biasanya menunjukkan maklumat tentang cara mengendalikan perkara ini. Jika ini tidak tersedia, anda boleh bergantung pada bakat anda sendiri, tetapi ingat bahawa tisu lembut tidak akan bertahan selepas mencuci dalam mod suhu di atas 30-40 darjah, menggunakan serbuk universal konvensional dan selepas putaran maksimum.

Legenda lencana pada label pakaian

Adakah jaminan makanan istimewa?

Kebanyakan bahan yang dibuat khusus untuk pengeluaran pakaian memerlukan pencucian yang teliti dan pengendalian yang lembut. Adalah dipercayai bahawa kain halus hanya perlu dibasuh dengan tangan. Tetapi teknologi moden telah mencipta alternatif yang sangat baik untuk membasuh tangan - mesin basuh dengan rejim basuh halus.

Basuh itu benar-benar berhati-hati, perlu diketahui, bagaimana tepatnya untuk membasuh benda-benda dari kain halus di stiralka:

 • Pertama, adalah perlu untuk menentukan jenis masalah yang boleh timbul semasa membasuh perkara ini atau perkara itu. Cucian halus memerlukan mencuci lembut, ini akan menghalang kerosakan tisu.
 • Kedua, semua kain halus harus dibahagikan kepada warna.
 • Ketiga, sebelum anda mula mencuci, anda perlu memastikan bahawa anda telah memilih mod pencucian yang betul dan betul.
 • Keempat, hanya gunakan jenama pelembut yang baik, dan dalam kuantiti yang kecil.
 • Kelima, semua kotoran yang ada pada cucian halus harus dihapuskan dengan penghilang noda.
 • Keenam, kain halus tidak boleh dibasuh dengan benda lain.
 • Kain ketujuh, halus tidak boleh dikeringkan dalam mesin basuh.
 • Dan akhirnya, apa-apa seluar halus dan halus pada bila-bila masa boleh pecah.

Cucian kain halus dalam mesin basuh

Bagaimana jika tidak ada fungsi sedemikian?

 • Pertama sekali, sebelum mencuci, anda mesti membahagikan perkara menjadi putih dan berwarna. Seterusnya, anda perlu memantau tempoh tinggal di dalam air, kerana terlalu lama tinggal di dalam air akan mengakibatkan kehilangan bentuk yang menarik. Pada asasnya, semua pakaian yang halus tidak bertolak ansur dengan penunjuk suhu mencuci di atas 30-40 darjah.
 • Jika mesin basuh digunakan untuk membasuh kain halus, tetapkan tempoh mencuci terpendek.
 • Jika benda halus dipadamkan dengan tangan, jangan keterlaluan: anda tidak boleh menggosok baju dengan berat. Geseran kuat akan merosakkan bukan sahaja struktur kain, tetapi juga merosakkan penampilan.
 • Linen dari bahan halus tidak takut proses mencuci, tetapi proses selanjutnya menekan dan mengeringkan mesin basuh.
Cucian kain halus dalam mesin basuh

Nama yang serupa

Mencuci lembut di mesin basuh pengeluar yang berbeza boleh dipanggil secara berbeza, contohnya, "Kain nipis", "Basuh tangan", "Basuh halus" atau "Basuh lembut". Mod khusus disesuaikan untuk membasuh sutera atau barang-barang bulu. Itu hanya tidak kira bagaimana rejim ini disebutkan, prinsip-prinsip am untuk menjaga kain halus dari barang-barang dari almari pakaian anda masih sama.

Cucian kain halus dalam mesin basuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1