Dimensi dan dimensi mesin basuh

Dimensi dan dimensi mesin basuh

Sebelum anda pergi ke kedai untuk mesin basuh, anda perlu menentukan parameter yang sepatutnya - kerana anda menjadi pembantu yang setia selama beberapa tahun. Memandangkan semua faktor penting, anda akan menyingkirkan ketidakselesaan yang lebih disebabkan oleh pilihan teknik yang tidak berjaya.

Dimensi mesin basuh

Salah satu parameter kunci yang anda perlukan untuk mengemudi adalah dimensi mesin basuh. Biasanya kita memilih saiz mesin basuh berdasarkan ciri-ciri bilik di mana ia akan dipasang. Kurangnya ruang bebas yang kita ada, lebih banyak kita terhad dalam pilihan.

Dalam artikel hari ini kita akan memberitahu anda mengenai piawaian yang diterima untuk dimensi mesin basuh. Kami berharap maklumat ini berguna kepada anda, dan akan membantu anda membuat pilihan yang tepat.

Dimensi mesin basuh

Kenapa saya perlu tahu dimensi?

Pengetahuan dimensi yang dikatakan mesin basuh adalah perlu untuk membuat kehidupan di rumah selesa. Mesin basuh yang rumit di dalam bilik mandi kecil atau di dapur sempit memakan ruang yang berlebihan yang boleh digunakan untuk tujuan lain. Di samping itu, ia berfungsi sebagai halangan tetap dan menjadikannya sukar untuk dilalui.

Mesin basuh, saiz padat

Mesin basuh, saiz padat

Mesin basuh, saiz padat

Apabila memilih tempat untuk mesin basuh, anda perlu pastikan sekurang-kurangnya beberapa sentimeter kekal di antara perkakas dan dinding (perabot atau perkakas lain) - ini perlu supaya mesin tidak melawan permukaan keras apabila ditekan.

Dimensi mengikut piawaian

Untuk jenis mesin basuh yang berbeza, terdapat saiz yang berbeza. Berapa saiz yang paling popular untuk pemuat menegak dan depan, baca di bawah.

Untuk mesin dengan beban menegak

Model menegak mesin basuh dianggap lebih padat, tetapi kerana mereka sering dipilih oleh pemilik tempat tinggal kecil.

  • Kedalaman agregat dengan jenis beban menegak yang sama untuk kebanyakan model. Ia adalah 40-45 cm. Ketiadaan pintu pembukaan depan membolehkan memasang peranti sedemikian walaupun di dalam bilik yang sempit.
  • Lebar pencuci menegak adalah sangat kecil, sebagai peraturan, ia adalah sama dengan 60 cm Mesin mesin basuh itu disebut "sempit", kerana ia bebas diletakkan di dalam ceruk terkecil.
  • Ketinggian peranti sedemikian biasanya standard dan 85 cm. Oleh kerana beban menetas di bahagian atas, model menegak tidak direka untuk dipasang di bawah sink atau countertop, yang sering memaksa anda memilih untuk melancarkan pesawat hadapan.

Mesin basuh dengan jenis beban menegak

Mesin basuh dengan jenis beban menegak

Dimensi mesin basuh dengan jenis pemuatan menegak

Mesin basuh dengan jenis beban menegak

Untuk mesin basuh dengan memuatkan depan

Mesin basuh dengan jenis pemunggahan hadapan mempunyai pelbagai saiz.

  • Kedalaman dianggap salah satu penunjuk utama, kerana kapasiti tab basuh terus bergantung kepadanya. Pada jualan, anda boleh menemui model secara mendalam dari 30 hingga 60 cm dan lebih, tetapi saiz standardnya adalah kira-kira 50 cm. Peralatan yang lebih dalam biasanya dilengkapi dengan fungsi pengeringan yang memerlukan jumlah dram yang besar.
  • Lebar mesin basuh hadapan biasanya antara 60 hingga 85 cm. Yang paling popular di kalangan pembeli adalah model yang paling sempit, yang bagaimanapun, mempunyai keupayaan yang baik.
  • Ketinggian mesin basuh Adakah parameter yang, dengan pengecualian yang jarang berlaku, kekal tidak berubah. Ketinggian standard stylalk adalah 85 cm, tetapi terdapat juga model yang lebih rendah yang dimaksudkan untuk dipasang di bawah sink.

Mesin basuh dengan jenis pemuatan depan

Mesin basuh dengan jenis pemuatan depan

Mesin basuh dengan jenis pemuatan depan

Mesin basuh dengan jenis pemuatan depan

Saiz mana yang lebih jarang berlaku?

Langka adalah saiz mesin basuh yang lebih besar atau lebih kecil daripada standard. Sebagai contoh, mesin itu lebih tinggi daripada biasa 85 cm - spesimen yang sangat jarang berlaku, dan juga unit "cetek" yang kurang daripada 30 cm. Biasanya, mesin saiz tidak standard adalah model usang lama dikeluarkan dari pengeluaran. Tetapi ia juga boleh menjadi agregat yang dihasilkan oleh firma yang kurang dikenali atau hanya peranti yang digunakan di kawasan khusus (contohnya, dalam pengeluaran).

Dimensi mesin basuh

Dijual ada juga mesin basuh dipasang di dinding. Ini adalah styralochka kecil dengan dimensi - 55x29x60 cm.

Petua untuk memilih saiz

  • Pilih model yang baik (dan dengan margin) sesuai dengan ruang yang digunakan untuknya. Di samping itu, pastikan untuk menyampaikan unit ke titik sambungan anda tidak perlu melepaskan pintu dalaman (kerana mereka selalunya sudah kurang dari 60 cm).
  • Menentukan jenis pemuatan mesin basuh baru, memastikan pintu penetasan terbuka dengan terbuka atau ke hadapan, tanpa menghadapi halangan dalam bentuk peralatan dan perabot lain.
  • Apabila mengira dimensi yang sesuai, jangan lupa untuk juga mengatur lokasi paip kumbahan dan air: jika mereka terus di belakang mesin basuh, tidak mungkin untuk menolaknya dekat dengan dinding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1