Kenapa ruangan gas dihidupkan dengan kapas dan apa yang perlu saya lakukan?

Kenapa ruangan gas dihidupkan dengan kapas dan apa yang perlu saya lakukan?

Mana-mana peralatan gas memerlukan pengendalian yang sangat berhati-hati. Ini juga terpakai kepada peralatan rumah yang biasa seperti pemanas air yang mengalir. Selepas beberapa tahun beroperasi, pengguna sering lupa melupakan peraturan keselamatan asas, apatah lagi penyelenggaraan biasa dan pemeriksaan pencegahan peranti.

Tingkah laku ini sangat tidak bertanggungjawab, kerana ia boleh menyebabkan akibat yang serius, termasuk akibat yang mengancam nyawa. Oleh itu, sangat penting untuk memberi perhatian kepada apa-apa perubahan dalam "tingkah laku" lajur gas, terutama penampilan bunyi luaran. Hari ini kami akan memberitahu anda tentang apa yang perlu dilakukan jika anda mendengar kapas semasa anda menghidupkan peranti.

Lajur gas

Punca

Dengan masalah itu, yang akan dibincangkan dalam artikel hari ini, para pemilik ruang gas model lama sering dihadapkan. Pemanas air mengalir jenis baru kadang-kadang disertakan dengan kapas, tetapi dengan mereka ini berlaku kurang kerap. Kapas apabila dihidupkan boleh didengar kerana fakta bahawa gas terkumpul dalam penukar haba menyala. Sekiranya kesalahan itu lebih serius, gas dari penukar panas menembusi paip keluar gas dan sebahagiannya menduduki cerobong.

Selalunya, pengumpulan gas berlaku untuk salah satu daripada sebab berikut:

 • Di dalam cerobong tidak ada daya tarikan, atau sangat lemah;
 • Injap melambatkan penyalaan rosak;
 • nyalaan api di api penyalaan dipertontonkan ke tepi (ini berkaitan dengan peranti piezo-spark);

Jika rumah anda mempunyai pengubahsuaian yang lebih moden dari pemanas gas dengan pencucuhan automatik, sebab-sebab kapas boleh:

 • pelepasan sumber tenaga dalam modul kawalan;
 • mikroswitch dalam unit air rosak;
 • palam pencucuh tidak diletakkan dengan betul.

Lajur gas dari bahagian dalam

Lajur gas moden

Apa yang perlu saya lakukan?

Perkara pertama yang dicadangkan para pakar adalah untuk memeriksa kehadiran dan daya tarikan daya di cerobong itu. Kebanyakan pemanas air yang mengalir mempunyai selongsong di mana terdapat lubang yang direka khas untuk tujuan ini. Sekiranya anda tidak dapat mencari lubang tersebut, cubalah semak cengkaman berhampiran slot yang berada di bawah penutup asap. Juga tarikan boleh dirasakan terus di cerobong di menetas untuk membersihkan.

Semak cravings biasanya dengan perlawanan yang menyala. Sekiranya nyalaan itu terpesong ke sisi, maka tujahannya adalah normal, jika hanya menggeletar - lemah. Api pegun tidak bermakna daya tarikan - dalam kes ini, tidak mungkin untuk mengendalikan ruang gas.

Memeriksa draf dalam cerobong itu

Lajur jenis baru dengan pencucuhan automatik

Pemancar air gas yang dilengkapi dengan sistem pencucuhan automatik jauh lebih menjimatkan dari segi penggunaan gas. Mereka beroperasi di bawah kawalan modul elektronik, yang menerima perintah melalui mikroswitch yang terletak pada pengawal air dan api. Peranti sedemikian dianggap sangat dipercayai, tetapi mereka juga mempunyai kelemahan, contohnya, pembaikan mahal dan kompleks.

Microswitch untuk lajur gas

Microswitch untuk lajur gas

Jadi, apa yang perlu anda lakukan apabila anda mendengar tepukan gas?

 • Periksa keadaan bekalan kuasa. Kilat "buruk", yang menyebabkan gas menyala tidak segera, mungkin disebabkan oleh paras bateri yang rendah. Masalah ini dihapuskan dengan sangat mudah dan tidak memerlukan campur tangan penyihir.
 • Semak mikropengawal tekanan air. Peranti ini direka untuk memaklumkan modul kawalan bahawa air sedang dibekalkan, dan ia perlu untuk membakar gas. Pengawal mikro boleh memecahkan dan memberi isyarat yang tidak betul jika air mengalirkannya. Untuk mendiagnosis kerosakan seperti ini, anda boleh menggunakan multimeter atau ohmmeter. Sekiranya pembacaan peranti tidak sesuai dengan norma, maka pecahan pengatur mikro berlaku dan harus diganti.
 • Semak kedudukan palam pencucuh itu. Bahagian ini boleh diubah bentuk di bawah pengaruh suhu tinggi atau kerana perubahan suhu. Untuk menetapkan kedudukannya agak mudah kerana ia ditetapkan pada satu batang kecil. Sekrup ini perlu sedikit dilonggarkan dan palam pencucuh ditetapkan supaya jurang percikan adalah kira-kira 0.4-0.5 cm. Pada masa yang sama, pencucuhan harus berlaku pada percubaan pertama.
 • Semak keadaan moderator pencucuhan. Gas boleh mengumpul disebabkan oleh fakta bahawa injap yang menghalang aliran air rosak atau dikawal dengan buruk. Perincian yang dimaksudkan adalah bola logam kecil yang sebahagiannya meliputi saluran pintasan dalam pengawal tekanan air. Dalam keadaan yang baik, penyusun pencucuhan mesti bergerak dengan bebas (ini boleh diperiksa dengan telinga jika anda menggegarkan tudung). Sekiranya ini tidak berlaku, anda boleh cuba menggerakkan bola ke dalam gerakan, mengambilnya dengan kabel yang fleksibel, melalui lubang dalam saluran. Jika retarder tidak meminjamkan dirinya, anda boleh mencuba untuk mencubanya dan membersihkan saluran itu, tetapi hanya melakukannya sebagai pilihan terakhir.
 • Selepas apa-apa pembaikan, semua sambungan mesti diperiksa untuk kebocoran dan, jika perlu, dimeteraikan dengan cincin getah atau sebatian kedap khas.

Palam pencucuh

Palam pencucuh

Pengatur Mikropressure

Pengatur Mikropressure

Kos pengawalseliaan tekanan mikro berbeza-beza antara 50 hingga 200 rubel.

Lajur jenis lama dengan sekering

Pemanas gas yang mengalir dari jenis lama "bertepuk" cukup kerap. Ini disebabkan oleh keistimewaan reka bentuk mereka. Mereka dianggap kurang selamat dan mudah daripada pembakar gas baru, tetapi mereka lebih mudah (dan lebih murah) untuk diperbaiki.

Sebab yang paling umum untuk pengumpulan gas di rongga pemanas air jenis ini adalah kedudukan yang salah dari fius untuk fius. Dalam kes ini, api menjadi terlalu kecil, jadi ia tidak boleh sampai ke pinggir pembakar utama - selalunya ia disebabkan oleh jumlah yang tidak mencukupi gas yang dibekalkan kepada sumbu. Pembekalan gas boleh menjadi sukar kerana jet gas tersumbat.

Lajur gas dengan fius juruterbang

Anda boleh menyingkirkan sendiri, tetapi untuk ini, anda perlu membongkar peranti tersebut. Kebanyakan tiang jenis ini disusun secara identik, jadi butiran teknikal membaiki model yang berbeza akan sedikit berbeza. Kami meneruskan perintah berikut:

 1. Kami menyekat aliran gas dan air sejuk ke dalam peranti.
 2. Untuk mendapatkan akses kepada susunan dalaman lajur gas, keluarkan sarung atas.
 3. Kami mendapati pengadun (tee) fius, yang merupakan punca masalahnya. Tee diperlukan untuk menggabungkan udara ke dalam gas, manakala gas memasukinya melalui satu tiub dan udara ke dalam yang lain. Sekiranya tiada draf, produk pembakaran berkumpul di bahagian atas pemanas air, yang kemudian masukkan pencampur melalui tiub yang dimaksudkan untuk udara. Oksigen dalam hal ini, tentu saja, hampir tidak bertindak kerana api tidak dapat mengalir, dan kemudian keluar.
 4. Cari tabung panduan sumbu dan buka skru sepasang skru. Seterusnya, cabut kacang-kacangan di mana tiang bekalan gas dan sensor tujah dilampirkan.
 5. Kami tarik tee keluar dari alur memegangnya. Jika mana-mana gasket berbentuk cincin tetap ada - tidak mengapa, jika perlu, ia boleh dengan mudah dikeluarkan.
 6. Di dalam cawangan bawah paip terdapat jet gas (dalam rupanya menyerupai skru logam kecil dengan benang). Kami tarik jet dari paip cawangan.
 7. Kami membersihkan kotoran dari lubang dalam jet. Untuk ini kami memerlukan wayar nipis. Sebagai peraturan, selepas prosedur ini, letupan gas terhenti. Ulangi ia sepatutnya setiap bulan atau setahun - semuanya bergantung kepada kualiti gas yang anda gunakan.

Lajur gas dengan fius juruterbang

Untuk mengekalkan keadaan teknikal yang baik dalam lajur gas, kami juga mengesyorkan membersihkan jet pembakar utama pada selang sekali setiap dua hingga tiga tahun. Adalah disyorkan untuk membersihkan unsur-unsur ini dalam urutan berikut:

 1. Kami membongkar kacang yang menjamin termokopel injap solenoid.
 2. Kami mengalihkan pengapit, dengan cara yang mana kerangka pembakar utama ditetapkan - untuk ini hanya perlu melonggarkan beberapa skru.
 3. Kami melepaskan pengikat yang menyambungkan bahagian gas dan air pada lajur itu, kemudian buka lubang besar yang mengawal aliran gas dari injap solenoid.
 4. Kami menolak blok gas ke hadapan, menariknya keluar dari alur dan perlahan mengangkatnya ke atas.
 5. Sekarang kita mempunyai akses kepada jet yang kita perlukan. Untuk membersihkan, jangan buangnya dari sarang, buang kotoran, tanpa mengeluarkan jet dari bingkai. Ia juga disyorkan untuk membersihkan pembakar secara langsung, menggunakan berus keras konvensional atau berus botol.

Muncung gas

Petua

 • Sekiranya kemasukan pemanas air gas melalui aliran disertai bukan sahaja dengan kapas, tetapi juga dengan mengubah warna nyalaan dari biru ke kuning, maka penukar haba tersumbat dengan jelaga dan jelaga. Dalam kes ini, perlu membersihkan lubang-lubang di mana udara diberi makan ke lajur. Prosedur ini harus dilakukan hanya dengan penyertaan tuan yang berpengalaman.
 • Sekiranya anda menemui sebarang masalah dalam operasi pembakar gas, termasuk kancing ketika beralih, lebih baik tidak mengambil langkah pembaikan yang bebas (kecuali pemeriksaan visual) dan segera menghubungi perkhidmatan khusus.

Melepaskan peranti dengan tangan anda sendiri adalah disyorkan hanya dalam keadaan kecemasan.

Penulis video seterusnya memberitahu dan menunjukkan bagaimana mungkin untuk menyelesaikan masalah bunyi semasa menyalakan lajur gas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =