Labelkan label dengan ikon pada pakaian untuk mencuci

Labelkan label dengan ikon pada pakaian untuk mencuci

penjagaan yang tidak betul pakaian menyebabkan memakai pesat daripada kain dan kehilangan penampilan yang menarik, jadi sebelum basuh, pelunturan, pengeringan, atau mana-mana pakaian yang anda perlu melihat dengan teliti pada ikon pintasan itu. Di sana, dalam bentuk simbol yang ditunjukkan nuansa penjagaan tisu tertentu.

jenis ikon pada label

Basuh

Proses utama merawat kebanyakan jenis pakaian ialah mencuci. Pada label yang dijahit di bahagian dalamnya, anda akan melihat jenis pembasuhan yang disyorkan oleh pengilang, pada suhu apa yang dibenarkan untuk membasuh benda itu, sama ada ia boleh diluntur dan diperas.

Label dengan tanda-tanda

Ikon, yang mana anda dapat memahami cara memadamkan perkara ini atau itu, menyerupai lembangan dengan air. Jika hanya ini "mangkuk" dipaparkan pada label anda, maka perkara itu dibasuh dalam mesin pada mana-mana program, iaitu, ia boleh diterima sebagai rendaman dan menekan.

lencana

pilihan ikon

Varian lain dari ikon tersebut akan diuraikan seperti berikut:

 • Dilariskan dengan satu "lembangan" menunjukkan keperluan untuk mencuci lembut. Perkara ini tidak boleh dipadamkan dalam program dengan bilangan revolusi yang tinggi, dan mesin hanya dinasihatkan untuk memuat 2/3 daripada jumlah dobi yang dibenarkan.
 • Sekiranya di bawah "lembangan" anda melihat dua baris, perkara sedemikian hanya boleh dipadam dalam mod "basuh halus". Jumlah dobi di dalam mesin dinasihatkan untuk mengurangkan hingga 1/3 maksimum yang disyorkan. Jika anda ingin membasuh apa-apa perkara dengan tangan anda, anda perlu membilas pakaian tersebut dalam jumlah besar air, dan memerah dengan teliti atau tidak memerah sama sekali.
 • "Tazik" dengan tangan tenggelam di dalamnya menunjukkan keperluan untuk memadam perkara itu dengan tangan anda. Suhu pembasuhan tidak boleh melebihi +40 ° C. Selain itu, pakaian seperti itu tidak boleh digosok dan diperas. Sebagai peraturan, anda akan melihat ikon seperti itu pada pakaian yang diperbuat daripada guipure, chiffon, pakaian rajutan, satin dan bahan-bahan halus yang serupa.
 • Imej mesin basuh yang diletakkan di dalam bulatan bermaksud pengharaman mesin basuh. Penamaan ini adalah ciri kain yang boleh ditumpahkan, koyak atau diregangkan ketika menatal di drum. Juga, anda akan melihat ikon ini pada pakaian dengan paillettes, manik, rhinestones dan hiasan lain yang boleh dikeluarkan apabila mencuci mesin taip.
 • Melangkaui "lembangan" akan memberitahu anda bahawa perkara ini tidak boleh dipadamkan sama sekali. Ikon semacam itu akan anda lihat pada produk yang dikelaskan sebagai pembersih kering, kerana walaupun mencuci lembut dengan tangan dapat merosakkannya.

senarai lencana pada pakaian

basuh di dalam kereta

Keadaan suhu

Beri perhatian kepada tanda-tanda suhu air apabila mencuci ia adalah penting bahawa benda itu tidak duduk, tidak kehilangan warna dan tidak menjadi tidak berbentuk.

Pada suhu yang dibenarkan, anda boleh mengetahui oleh dua varian notasi - di dalam "lembangan" dengan air, anda akan melihat sama ada nombor atau titik dalam nombor yang berbeza:

 • 30º atau 1 mata - benda itu dibasuh pada suhu tidak lebih tinggi daripada + 30ºC, berputar harus minimum.
 • 40º atau 2 mata - untuk membasuh apa-apa benda suhu tidak boleh melebihi + 40 º.
 • 50º atau 3 mata - perkara itu boleh dibasuh pada suhu sehingga + 50 º.
 • 60º atau 4 mata - untuk membasuh benda sedemikian, suhu + 60ºC ditetapkan.
 • 70º atau 5 mata - anda boleh memadamkan benda sedemikian pada + 70 º.
 • 95º atau 6 mata - perkara ini boleh dipadamkan pada suhu + 95 º.

Ikon pada pakaian - suhu basuh

Menekan

Keamatan berputar yang tidak tepat boleh menyebabkan pengecutan atau kerosakan pada pakaian.

Lencana yang memberitahu anda tentang ciri-ciri menekan sesuatu, adalah a persegi dengan bulatan di dalamnya. Setelah melihat apa-apa tanda, anda tidak boleh bimbang bahawa benda itu dibasuh dengan intensiti tinggi menekan. Di samping itu, penetapan ini membolehkan penggunaan pengeringan mesin.

Spin - lencana pada pakaian

Varian lain dalam kalangan di dalam alun-alun itu ditafsirkan sebagai berikut:

 • Sekiranya tanda ini digariskan oleh satu baris, untuk perkara sedemikian, kedua-dua menekan dan mengeringkan mesin taip hendaklah berhemat.
 • Jika di bawah tanda anda akan melihat dua baris, pakaian tersebut hendaklah dibasuh satu program dengan kitaran spin dengan sebilangan kecil lilitan, dan mesin pengeringan juga perlu sensitif.
 • Jika di dalam bulatan di dataran anda melihat mata, ini akan memberitahu anda mod pengeringan mesin untuk perkara ini. Seperti pada besi, bilangan mata menunjukkan keamatan pengeringan, sebagai contoh, jika titik itu adalah satu, maka rejim itu harus lembut, dan jika ada tiga mata, pengeringan dapat cepat dan menggunakan suhu tinggi.
 • Sekiranya lingkaran di dalam alur itu dilukis, pemanasan dengan pengeringan mesin tidak boleh diterima (pakaian hanya boleh dirawat dengan udara sejuk).
 • Satu persegi silang dengan bulatan bermakna larangan pada push-up semasa mencuci dan mengeringkan dalam mesin basuh.
 • Imej yang dipintal pakaian berpintal menunjukkan bahawa perkara sedemikian tidak boleh dipintal atau diperah.

lencana putaran

Pelanggaran terhadap saranan merosot

Pengeringan Mesin

Cadangan untuk pengeringan pakaian selepas mencuci diwakili oleh tanda persegi. Sekiranya anda melihat hanya kotak kosong, anda boleh mengeringkan sesuatu.

Lencana pada pakaian - pengeringan

Varian lain dalam dataran perlu diterjemahkan seperti berikut:

 • Sekiranya persegi kosong disebarkan, perkara seperti itu tidak dapat dikeringkan.
 • Sekiranya separa bulatan digambarkan di bahagian atas alun-alun, pakaian boleh dikeringkan secara menegak - sama ada di bahu atau pada pakaian.
 • Tiga garisan menegak di dalam alun-alun akan memberitahu anda bahawa benda itu tidak boleh diterima, tetapi anda harus menggantungnya lagi basah.
 • Satu jalur mendatar di dalam alun-alun menandakan keperluan pengeringan pada permukaan mendatar, jika tidak, fabrik akan berubah bentuk dan menghulurkan. Biasanya, pengeringan seperti ini disyorkan untuk pakaian rajut dan bulu.
 • Dua garis pepenjuru di sudut kiri atas persegi menunjukkan larangan pengeringan di bawah cahaya matahari langsung. Pakaian dengan ikon sedemikian pada label hendaklah dikeringkan hanya di tempat teduh. Biasanya ia adalah kain putih yang menjadi kekuningan di bawah sinar matahari, serta pakaian terang yang dapat dibakar.
pilihan ikon

pakaian pengeringan

Pemutihan

Sebelum menggunakan peluntur, pastikan anda mencari segitiga pada label:

 • Sekiranya ada segitiga, pelunturan dibenarkan.
 • Sekiranya segitiga sedemikian disilang, maka pelunturan adalah dilarang.
 • Juga perhatikan huruf di dalam - jika dalam segitiga anda melihat "Cl", maka anda boleh menggunakan agen pelunturan dengan klorin.
 • Jika segitiga dengan huruf "Cl" diseberang, maka pelunturan dibenarkan, tetapi ubat yang mengandung klorin tidak boleh digunakan. Nilai yang sama untuk segi tiga, di dalamnya terdapat dua garis pepenjuru.
Lencana pada pakaian pada pelunturan

Tiada ikon

Walaupun kebanyakan pengeluar pakaian menandakan ciri-ciri mencuci dengan lencana, terdapat juga pakaian, di label yang akan anda lihat inskripsi dalam bahasa Inggeris. Anda boleh menguraikannya seperti ini:

 • Basuh mesin - perkara itu boleh dibasuh dalam mesin taip
 • Cucian tangan sahaja - Untuk apa-apa, hanya basuh dengan tangan
 • Basuh secara berasingan - warna perkara sedemikian tidak stabil dan boleh ditumpahkan pada pakaian lain, jadi ia perlu dibasuh secara berasingan
 • Basuh panas - Gunakan air panas untuk basuh
 • Mencuci hangat - Basuh perkara ini dalam air suam
 • Mencuci sejuk - untuk membasuh apa-apa benda, air tidak perlu panas
 • Tiada basuh / Jangan basuh - inskripsi seperti pengilang memberi amaran bahawa perkara itu tidak boleh dipadamkan
Humor bahasa Inggeris pada label baju

pakaian tanpa label pada label

Cucian kering

Jawatan yang berkaitan dengan keanehan pemprosesan bahan kimia adalah menarik terutama kepada kakitangan pembersih kering, kerana mereka menunjukkan jenis pembersihan yang dibenarkan untuk pakaian tertentu.

 • Ikon yang paling penting untuk penduduk biasa yang berkaitan dengan cucian kering adalah melintasi bulatan. Dia akan memberitahu anda bahawa perkara sedemikian tidak boleh dibawa ke salon cucian kering, kerana ia adalah kontraindikasi untuk pembersihan kimia.
 • Ikon pusingan tanpa huruf bermaksud bahawa benda itu digunakan untuk cucian kering. Selalunya sebutan seperti ini akan anda temui pada pakaian bulu, kulit, sutera atau suede.
 • Sekiranya dalam lingkaran ada surat, dia mencadangkan apa agen kimia dibenarkan untuk melakukan pembersihan tisu. Ia boleh menjadi huruf A, F, P atau W. A dash di bawah bulatan akan memberitahu pembersih kering bahawa rawatan itu perlu halus.
Lencana pada pakaian - cucian kering

Menyeterika

Semasa menyeterika, fabrik terdedah kepada suhu tinggi, jadi setiap pengeluar menandakan rejim suhu optimum pada label, bergantung pada kain. Sebagai contoh, linen atau kain katun boleh diseterika dengan pemanasan besi yang kuat, dan penggunaan stim hanya akan membantu melicinkan lipatan. Jika anda terlalu panaskan seterika apabila menyeterika sintetik atau bulu, perkara itu akan rosak.

baju dengan terik dari besi

Mod penyeterikaan pada label ditunjukkan oleh imej besi. Sekiranya anda melihatnya "Besi" tanpa titik, maka benda itu boleh disetrika dengan apa-apa haba, dan boleh dirawat dengan stim. Imej-imej lain dari "besi" decode dengan cara ini:

 • Satu titik di dalam "besi" Membolehkan seterika dipanaskan semasa menyeterika sehingga maksimum 110 ° C. Ini menyeterika lembut, yang digunakan terutamanya untuk bahan-bahan sintetik, misalnya, viskos atau poliamida.
 • Dua mata di dalam "besi" biarkan pemanasan hingga 150 ° C. Rejim suhu ini digunakan untuk menyeterika sutera, poliester, bulu.
 • Tiga mata di dalam "besi" biarkan panaskan seterika ke suhu tertinggi (+ 200 ° C). Rejim semacam itu biasanya dipilih untuk pemprosesan produk kapas dan linen.
 • "Besi" di dalam bulatan menunjukkan mod suhu menyeterika sehingga 140 º.
 • "Besi" melarang membelai produk. Penamaan ini sering dijumpai pada kain terry atau nilon.
 • Sekiranya menyeberang kaki "besi" kemudian apabila menyeterika, jangan gunakan pelembab. Biasanya cadangan sedemikian ada pada label sutera, satin dan pakaian satin, yang dilarang untuk dilucutkan.
Lencana pada pakaian - besi

Petua

Semua sebutan di atas terletak pada label, iaitu tag tisu. Pada tag itu juga menunjukkan pengeluar pakaian syarikat, komposisi benda dan saiznya.

Anda boleh mencari label dari bahagian dalam pakaian dengan memeriksa lapisan dalaman produk. Pada jaket, tag ini biasanya berada di sebelah kiri di paras pinggang. Kepada seluar dan seluar jeans, tag itu dijahit sama ada dari belakang atau dari sisi sepanjang jahitan. Pada sweater, baju, baju t-shirt dan pakaian ringan lain, label itu boleh didapati sama ada di jahitan sampingan atau di bawah kolar dari belakang.

jenaka pengeluar

pakaian terang

Untuk menyatukan semua yang dibaca, lihat video yang bermaklumat, menyeronokkan dan mudah difahami dari pengarang "Abaldet Channel":

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2