Mengapakah tiang gas memanaskan air dan apa yang harus saya lakukan?

Mengapakah tiang gas memanaskan air dan apa yang harus saya lakukan?

Lajur gas adalah peranti yang tujuan utamanya adalah untuk menyediakan pemanasan berterusan air paip. Di bawah keadaan yang menggalakkan, kaedah pemanasan ini menjadi lebih cekap dan lebih murah daripada berpusat. Walau bagaimanapun, ia sering berlaku bahawa tiang gas mengatasi tugasnya dengan sangat teruk.

Jika, walaupun suhu ditetapkan, air paip mengalir lebih sejuk daripada yang diperlukan, anda harus mencari punca masalahnya. Ia tidak selalunya berkaitan dengan peranti itu sendiri, ia mungkin berlaku dalam paip air, tidak mematuhi peraturan operasi atau apa-apa faktor lain.

Mengenai mengapa ruangan gas tidak memanaskan air dan cara yang mungkin untuk menghapuskan kerosakan yang berkaitan, baca dalam artikel hari ini.

Lajur gas di bilik mandi

Punca kekurangan pemanasan air

  • Deposit lumpur di luar penukar haba. Penukar haba adalah sejenis tangki logam di mana air dipanaskan. Oleh kerana ia bersentuhan dengan produk pembakaran, lapisan jelaga jelaga boleh terbentuk di dinding luarnya, yang menghalang air daripada memanaskan suhu yang diinginkan.
  • Api tidak cukup kuat di dalam pembakar. Kapasiti pemanasan kadang-kadang tidak mencukupi untuk memastikan bahawa air di penukar haba mencapai suhu yang telah ditetapkan. Jika api di dalam pembakar sentiasa lemah, ini menunjukkan kerosakan pada diafragma, yang mengakibatkan tekanan batang yang tidak mencukupi pada injap gas.
  • Penukar haba selalu terlalu panas. Ini mungkin disebabkan perkahwinan perindustrian. Sekiranya tiada kawalan ke atas suhu di dalam penukar haba, lapisan tebal skala akan menetap di dindingnya, mencegah operasi normalnya.
  • Tahap tekanan rendah dalam paip gas. Masalah ini tidak berkaitan dengan operasi pemanas air, kerana faktor luaran adalah untuk menyalahkan. Jika anda berpendapat bahawa tekanan dalam saluran paip gas tidak mencukupi, hubungi perkhidmatan gas.
  • Mengabaikan pencegahan dan penyelenggaraan. Sekiranya tiada penjagaan yang betul dan pembaikan yang tepat pada masanya, operasi peralatan gas tidak dapat dielakkan menyebabkan kerosakan. Jika lajur gas berada dalam keadaan teknikal yang tidak baik, ia tidak dapat memberikan kepala yang baik dan suhu air yang diperlukan.

Letakkan pada penukar haba

Penukar haba tulen

Api di dalam lajur gas

Kaedah penyelesaian masalah

Sebab

Apa yang perlu saya lakukan?

Deposit jelaga pada penukar haba

Masalahnya diselesaikan dengan pembersihan haba penukar haba. Keluarkan lapisan jelaga dengan berus keras, perkara utama adalah dengan berhati-hati supaya tidak merosakkan permukaan logam.

Api rendah di dalam pembakar

Ia adalah perlu untuk menjalankan pemeriksaan visual unit air, yang sebelum ini telah memutuskan sambungan peralatan gasnya. Sekiranya membran utuh, semak keadaan rod - ia tidak boleh tercemar, dan pergerakannya mesti lancar dan juga.

Lubang dalam membran

Jika membran menunjukkan tanda-tanda kerosakan pada unit air, ia perlu menggantikannya dengan yang baru (pakar mengesyorkan membran silikon, kerana hayat perkhidmatan mereka lebih lama).

Skala di penukar haba

Deposit skala, jika ia tidak membawa kepada kerosakan dalaman pada peranti, mudah dikeluarkan dengan cara yang diperbaiki, contohnya, asid sitrik. Sekiranya terdapat kerosakan serius terhadap penukar haba, lebih baik menggantikannya.

Bagaimana cara menangani jelaga di penukar haba, lihat video saluran Youtube "TVorim".

Apa lagi yang boleh saya lakukan?

  • Untuk meningkatkan suhu air yang mengalir dari paip, anda boleh melakukan perkara berikut: putar pengawal selia sepanjang jalan ke kanan, kemudian buka paip dengan air separuh sahaja. Apabila pergerakan air melambatkan, ia akan menjadi lebih panas.
  • Ia tidak diperlukan untuk memeriksa tekanan dalam paip gas atau di dalam silinder. Tetapi jangan buat sendiri - lebih baik mencari bantuan daripada profesional.
  • Air boleh menjadi sejuk jika pengadun menambah air sejuk kepada yang sudah panas. Bandingkan (menyentuh) suhu air paip dengan suhu hos keluar. Jika air lebih sejuk, maka masalahnya adalah di dalam pengadun.
  • Jika suhu air paip "melompat" sepanjang masa, dan tiang gas itu sendiri dimatikan secara berkala, mixer atau penapis mungkin tersumbat. Semua elemen ini, serta kepala pancuran, harus diperiksa dari semasa ke semasa untuk deposit kapur dan karat.

Jika lajur gas tidak memanaskan air, tidak menyala dan tidak menyala, tetapi pencucuhan menyala, lihat video saluran Youtube "Pembaikan peralatan gas". Kemungkinan besar, ia akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 55 =