Mesin basuh hums apabila ditekan

Mesin basuh hums apabila ditekan

mesin basuh moden berfungsi dengan tenang berbanding dengan model pertama, yang agak bising, terutamanya semasa kitaran putaran. Sekarang kemunculan bunyi luaran dianggap isyarat bahawa mesin basuh tidak betul semua. Jika peranti telah menjadi buzz semasa kitaran putaran, anda perlu mengenal pasti punca serta-merta. Walaupun masalah ini tidak serius, ia adalah lebih baik untuk membetulkannya dengan segera. Lagipun buzz - ia faktor menjengkelkan yang mengganggu rehat, dan di samping itu akan menyusahkan jiran-jiran anda.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang mengapa unit tiba-tiba mula menggelegak semasa berputar, dan bagaimana ia dapat diperbaiki.

Kenapa mesinnya sangat bising - sebab yang kerap

Mari kita nyatakan sebab-sebab yang paling biasa untuk kemunculan hum.

Bunyi melampau semasa berputar boleh berlaku dalam kes berikut:

 • sebelum mengendalikan mesin basuh, mereka terlupa untuk melepaskan bolt, yang mesti membaiki tangki apabila mengangkut unit;
 • Salah satu galas telah dipakai atau rosak;
 • Objek asing memasuki rongga antara tangki dan gendang;
 • tali pinggang pemacu yang dilekatkan pada kren drum dilonggarkan;
 • kaunter yang dipasang pada kedua-dua belah tangki adalah tetap lemah;
 • Cuff getah merosot dari tepi pukat, atau ia tidak sesuai saiznya;
 • kesilapan dibuat apabila memasang mesin basuh.

Penggantian galas yang dipakai keluar dari mesin basuh, jika bersarang apabila ditekan

Semak dan gantikan cuff mesin basuh, jika ia menghasilkan bunyi bising semasa mencuci dan merosot

Apa yang perlu saya lakukan?

Sekiranya alasannya adalah dalam bolt yang terlupa memegang tangki, anda hanya perlu mengeluarkannya. Biasanya baut ini membetulkan mata air di mana tangki hang. Mereka terletak di belakang mesin basuh dan tidak dibasahi dengan sepana tanpa sebarang masalah.

Baut pengangkutan mesin basuh boleh

Sekiranya galas yang sudah haus itu, ganti bahagian itu dengan kotak pemadat. Untuk mengeluarkan galas, anda perlu membongkar mesin basuh, tarik keluar tangki dan keluarkan dram. Untuk melakukan ini, baca artikel tentang cara mengganti galas di mesin basuh, atau tonton tutorial video untuk menggantikannya.

Jika objek asing masuk ke dalam peranti, Ia perlu mengeluarkannya, supaya mereka tidak merosakkan mekanisme itu. Untuk melakukan ini, stylalka juga perlu dibongkar untuk memeriksa tangki dan mengeluarkan halangan.

Mengeluarkan objek asing yang menghasilkan bunyi bising di mesin basuh

Sekiranya punca itu berada di pulley, Ia dikehendaki memeriksa lampiran dan integriti tali. Lampiran boleh dilonggarkan, dan tali pinggang memandu dapat merobek akibat daripada operasi unit yang berpanjangan. Daripada tali pinggang yang dipakai, anda perlu membeli yang baru, dan tudung kening yang lemah - ketatkan dengan alat.

Sekiranya ia menjadi timbangan, masalah ini mudah untuk diperbaiki. Counterweights diperlukan untuk mesin basuh untuk bergetar kurang semasa proses berputar. Jika unsur-unsur struktur ini rosak, getaran dikuatkan, mengakibatkan kelam kabut. Pecahan yang paling biasa yang berlaku dengan counterweights adalah kelemahan jangkar. Seperti dalam kes terdahulu, pengikat yang longgar perlu diketatkan.

Sekiranya sarung getah disalahkan, ia akan menjadi paling mustahil untuk menggantikannya. Walau bagaimanapun, terdapat juga kaedah "rakyat" untuk menyelesaikan masalah ini. Ini dilakukan dengan sekeping kertas pasir, yang diletakkan di antara manset pengedap dan panel depan. Kemudian melancarkan mod cuci dengan drum kosong. Selepas itu, anda hanya perlu mengeluarkan kertas pasir dan membersihkan dram potongan getah dan kertas pasir. Diyakini dengan cara ini, anda dapat dengan cepat menyelaraskan cuff yang cacat.

Jika anda memutuskan untuk menggantikan cuff, lihat video seterusnya tentang cara melakukannya dengan betul.

Jika ia bukan pecahan, dan dalam mesin basuh yang tidak betul, semua sambungan mesti dibongkar dan disambung semula, mengikut panduan pengguna dengan tepat. Jika anda meragui bahawa anda boleh menyambung dengan betul ke paip pembetung dan air, lebih baik mempercayakan kerja ini kepada seorang profesional.

Pencegahan

Menghapuskan punca buzz apabila menekan, perlu memastikan bunyi luaran tidak muncul semula.

Untuk melakukan ini, cuba ikuti petua mudah:

 • Jangan membasuh mesin basuh. Beban sebelas kilogram dobi ke dalam drum kerana model ini direka, tetapi tidak ada lagi.
 • Jangan basuh terlalu kerap, biarkan pembantu anda berehat. Pakar menasihati untuk menjalankan styralka tidak lebih daripada sekali sehari - untuk hari ia akan mempunyai masa untuk mengering dan "berehat".
 • Cuba untuk mencuci lebih kerap pada suhu tertinggi dan dengan jumlah revolusi yang paling banyak.
 • Jangan lupa untuk membersihkan penapis longkang secara berkala.
 • Setiap kali, sebelum anda memuat turun dobi, periksa bahawa terdapat tidak hilang dalam poket atau dalam lipatan berminat objek kecil.

Mesin basuh yang penuh sesak adalah salah satu sebab kerja bising apabila berputar

Membasuh pakaian dengan kelajuan tinggi dan suhu untuk pencegahan tanpa kerja bising

Membersihkan penapis mesin basuh tanpa operasi bunyi semasa berputar

Susun untuk pencegahan secara berkala pembentukan skala dan deposit berkapur. Bagaimana untuk melaksanakan pencegahan sedemikian, lihat dalam program Ukraine "Semuanya akan menjadi baik."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 + = 56