Mesin basuh mengalirkan air dalam keadaan dihidupkan

Mesin basuh mengalirkan air dalam keadaan dihidupkan

Walaupun dengan pengendalian dan pematuhan semua peraturan operasi yang cermat, perkakas rumah yang canggih secara berkala memberikan kejutan kepada pemiliknya dalam bentuk kerosakan yang tidak dijangkakan, kerosakan dan kelakuan aneh. Mesin basuh tidak terkecuali. Selepas beberapa tahun kerja yang stabil, kadang-kadang ada masalah, sebab-sebab yang tidak dapat ditubuhkan sejak pertama kali.

Mesin basuh memungut air di luar negeri - penyelesaiannya

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang pecahan yang agak jarang berlaku - set air automatik yang bermula apabila mesin basuh dimatikan. Atas alasan kerosakan ini dan bagaimana untuk menyelesaikannya, lihat di bawah.

Punca

Alasannya adalah bahawa peranti mula mengumpul air semasa berada di luar, hanya ada satu - kegagalan injap solenoid, yang bertanggungjawab untuk bekalan air (injap ini juga dipanggil mengisi atau masuk). Ia adalah sekeping plastik kecil dengan plat logam, bekerja pada prinsip paip air.

Injap solenoid mesin basuh

Apabila program pencucian bermula, isyarat dihantar dari unit kawalan ke injap mengisi. Di bawah pengaruh voltan di sekeliling injap, medan elektromagnetik dibentuk, akibatnya injap dibuka dan air dikumpulkan. Apabila jumlah yang diperlukan air memasuki tangki, injap menutup secara automatik.

Injap mengisi terletak di bawah penutup atas (jika mesin basuh hadapan) atau di belakang panel sisi (jika peranti adalah menegak), jadi mudah untuk mencari jika perlu.

Injap pengisian elektromagnetik untuk mesin basuh dengan muatan depan

Seperti mana-mana unsur lain dalam mekanisme yang rumit, butiran ini boleh merosot pada momen yang paling tidak menyenangkan. Jika injap kesesakan dalam kedudukan tertutup, set air tidak akan mungkin, tetapi jika injap masuk masuk jem pada keadaan terbuka akibat kerosakan, mesin akan terus merekrut air, walaupun anda melepaskannya.

Apa yang perlu saya lakukan?

Sebaik sahaja anda telah menemui kerosakan injap longkang, anda harus segera menghentikan bekalan air. Mengeluarkan mesin basuh dari rangkaian elektrik di sini tidak akan membantu - anda perlu menutup paip air, jika tidak, banjir tidak boleh dielakkan.

Jika mesin basuh mengambil air apabila ia dimatikan, tutup air

Kerosakan pada injap pengambilan tidak berlaku apabila anda perlu merujuk kepada pembaik profesional, anda boleh menangani masalah itu sendiri dan diri sendiri.

Menggantikan injap solenoid mesin basuh

Oleh itu, injap penambakan air yang rosak perlu diganti, tetapi pertama-tama anda perlu mengeluarkannya. Untuk sampai ke bahagian ini, anda perlu mengalih keluar panel di mana ia terletak (atas atau sisi, bergantung pada jenis pemuatan). Selepas mencari injap, cabut semua hos dan wayar ke sana. Kemudian lepaskan bolt mengunci injap (atau lepaskan selak) dan keluarkan bahagian yang rosak. Untuk menarik injap dengan perlahan, anda perlu mengubahnya sedikit.

Daripada peranti yang rosak, gantikannya dengan alat ganti baru. Kemudian ikuti langkah-langkah dalam urutan terbalik. Untuk memudahkan anda memulakan, mengambil gambar setiap peringkat, maka anda boleh dengan mudah mengumpul segala-galanya kerana ia tanpa masalah.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lihat tutorial video berikut.

Pencegahan dan kaunseling

  • Agar tidak membanjiri bilik mandi, dan dengannya jiran apartmen, anda boleh memasang "masuk" dalam mesin basuh tambahan paip, dengan mana anda boleh menyekat bekalan air. Apabila unit telah menyelesaikan proses pembersihan, tutup paip. Jadi, sekiranya berlaku pecah injap, tiada air akan mengalir ke dalam tangki.
  • Jika anda ragu-ragu, anda boleh mengesahkan bahawa injap mengisi rosak dengan memeriksa dengan peralatan khas. Keluarkan injap dan hubungkan hos bekalan air kepadanya. Pastikan injap tidak membenarkan air dilalui. Kemudian memohon sebaliknya voltan untuk setiap bahagian injap. Dari bahagian itu, yang berada di bawah ketegangan, air mesti mengalir. Jika ini tidak berlaku, maka item itu rosak.
  • Satu lagi cara untuk memeriksa operasi injap solenoid ialah dengan menggunakan multimeter (perkakas yang digunakan untuk mendiagnosis peralatan elektrik). Sambungkan kuar instrumen ke plat logam pada injap, dan letakkan peranti dalam mod pengukuran rintangan. Jika angka ini adalah antara 2 dan 4 kOhm, maka injap tidak sempurna.

Memeriksa injap elektromagnet mesin basuh untuk kebolehkendalian

Cadangan tambahan untuk menyambungkan mesin basuh ke bekalan air boleh diperoleh dengan menonton video seterusnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =