Mesin basuh Pressostat: segala-galanya mengenai sensor paras air

Mesin basuh Pressostat: segala-galanya mengenai sensor paras air

Kebanyakan pengguna mesin basuh tidak berminat dengan peranti peranti dan bahagian-bahagian di dalamnya. Apabila mesin, sama ada Bosch, LG atau Ardo, gagal, mereka panggil ahli sihir untuk penyelesaian masalah yang cepat. Jika, atas apa-apa sebab, pemilik stylalka mahu memperbaikinya sendiri, dia perlu memahami prinsip-prinsip peranti itu terlebih dahulu.

Dalam banyak kes, kerosakan mungkin berkaitan dengan suis tekanan, jadi untuk membaiki diri, penting untuk mengetahui jenis bahagian itu, kegagalan kegagalannya dan sama ada ia boleh dibaiki.

pressostat dalam keadaan kerja

Apa ini?

Perincian sedemikian sebagai pressostat adalah dalam mesin basuh automatik, sama ada teknologi jenama Electrolux, Samsung, Indesit, Zanussi, Ariston, Candy atau pengeluar lain. Fungsi utama elemen ini dalam mesin basuh ialah untuk menentukan kehadiran air dalam tangki dan tahapnya. Itulah sebabnya nama umum yang kedua untuk perincian sedemikian adalah "sensor paras air".

Dalam ketiadaan suis tekanan, modul kawalan peranti tidak dapat menentukan sama ada air sedang dipam ke dalam tangki dan berapa banyak ia sudah berada di dalam mesin. Di samping itu, program yang berbeza memerlukan jumlah air yang berbeza, yang juga perlu dikawal oleh suis tekanan.

Sensor itu sendiri adalah sekeping plastik yang dibulatkan, yang mana kabelnya disambungkan. Juga, tiub tekanan dari kapal tekanan mendekati tolok tekanan.

Prinsip suis tekanan adalah bahawa selepas air dikumpulkan dalam tangki ini, tekanan meningkat, yang merupakan rangsangan untuk menutup atau membuka hubungan di relay.

sensor paras air

mesin basuh tangki penuh

suis tekanan di mesin basuh

Peribadikan

Untuk operasi sensor peringkat yang betul, ia perlu ditubuhkan, tetapi ini bukan tanggungjawab pemilik mesin basuh, tetapi pengeluar, kerana pelarasan dilakukan dan diperiksa di tapak produksi. Walau bagaimanapun, terdapat situasi apabila pemilik peralatan mahu mengubah tetapan suis tekanan. Ini boleh dilakukan dengan memutarkan skru penyesuaian yang disediakan di bahagian ini.

sensor paras air standard

Faktor apa yang boleh menunjukkan pecahan?

Fakta bahawa kerosakan mesin basuh boleh disebabkan oleh masalah dengan suis tekanan, menunjukkan tanda-tanda sedemikian:

  • Air tidak masuk ke dalam tangki, tetapi mesin mula mencuci. Akibat keadaan ini biasanya terbakar dalam pemanas, kerana pemanas mesti berfungsi di dalam air.
  • Airnya tidak cukup dalam tangki.
  • Mesin itu penuh dengan air.
  • Pembasuhan sudah selesai, dan air masih dalam tangki, jadi selepas memerah anda mengeluarkan cucian basah dari mesin.
  • Kitaran bilas tidak dihidupkan.
  • Anda mencium pembakaran yang berasal dari tangki.

gejala mesin basuh kerosakan

Semak kebolehpasaran

Jika anda mengesyaki bahawa sensor paras air tidak berfungsi, jangan tergesa-gesa segera ke yang baru. Pertama, pastikan sama ada suis tekanan rosak. Untuk melakukan ini, keluarkan bahagian dari mesin, sebelum ini terputus dari rangkaian. Biasanya sensor ini terletak di dinding sisi peranti lebih dekat ke bahagian atasnya. Oleh itu tindakan pertama anda adalah untuk melepaskan penutup atas.

mengeluarkan penutup dari mesin basuh

pelepasan suis tekanan

Cabut baut yang memegangnya, luncurkan penutup dari anda dan keluarkannya. Gunung sensor menggunakan 1-2 bolt, yang mana anda perlu membuka skru. Ia juga perlu untuk melepaskan kenalan dan hos dari pressostat dengan melepaskan pengapit menggunakan tang.

Selepas itu, periksa sensor dengan menggunakan hos kira-kira 10 sentimeter panjang, diameternya harus sama seperti tiub yang dikeluarkan dari pressostat. Letakkan satu hujung hos ini pada pemasangan masuk, dan dalam pukulan kedua, gunakan suis tekanan ke telinga anda. Anda perlu mendengar beberapa klik (satu hingga tiga bergantung pada mesin basuh anda) yang menunjukkan prestasi sensor. Jika senyap ada di dalam pressostat, maka ia tidak berfungsi.

Juga untuk ujian, anda boleh menggunakan multimeter untuk mengukur kekonduksian. Dengan pressostat yang boleh digunakan, ia akan berubah dengan peningkatan tekanan udara.

Secara visual, anda dapat melihat proses memeriksa suis tekanan untuk kecekapan dalam video seterusnya.

Pembaikan

Setelah dikeluarkan pressostat dari mesin basuh, pertama sekali perlu dilihat, sama ada sensor itu rosak, dan juga untuk menilai integriti hos. Di samping itu, adalah penting untuk memeriksa sama ada terdapat penyumbatan di dalam tiub. Gantikan tiub yang rosak dengan yang baru, dan jika ia tersumbat, ia mesti dibersihkan. Kemudian periksa kenalan suis tekanan dan, jika perlu, bersihkannya.

pembaikan suis tekanan

Penggantian dengan yang baru

Jika anda yakin bahawa sensor tahap benar-benar rosak, ia perlu diganti dengan bahagian baru. Anda boleh membeli pressostat baru di kedai biasa dan di Internet. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu tahu jenama dan model mesin basuh atau melihat nombor pressostat anda yang tidak berfungsi.

Ia agak mudah untuk memasang sensor baru. Pertama, tiub diletakkan di atasnya, maka kenalan disambungkan, selepas itu suis tekanan dipasang di tempatnya di mesin basuh. Seterusnya, ia hanya kekal untuk memulakan peranti dan semak jika sensor baru berfungsi.

mesin air sensor Bosch

tempat suis tekanan di mesin basuh

Butiran lanjut mengenai kerja pressostat boleh didapati dalam video ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3