Penggunaan kuasa mesin basuh

Penggunaan kuasa mesin basuh

Kuasa mesin basuh boleh berbeza. Untuk menentukan jumlah tepat kW yang digunakan oleh mesin basuh, anda perlu membiasakan diri dengan maklumat mengenai pelekat peralatan rumah tangga. Biasanya, pelekat ini dilekatkan ke badan mesin. Anda boleh mengetahui maklumat tentang kuasa stylalk jika anda menentukan kelas penggunaan tenaga apa yang digunakan dalam perkakas rumah.

Apakah penggunaan elektrik?

Penggunaan kuasa elektrik perkakas rumah seperti mesin basuh, tidak stabil, dan angka berubah. Ia semua bergantung kepada jadual pencucian tertentu, jumlah cucian dan, tentu saja, jenis bahan. Kuasa purata mesin basuh boleh mencapai 4 kW. Hari ini, dunia sedang berusaha untuk menyelamatkan sumber daya, jadi cuba gunakan lebih banyak perkakas rumah yang dimiliki oleh kelas "A". Penggunaan kuasa peralatan tersebut boleh mencapai 1.5 kW / h.

Kelas mesin basuh penggunaan elektrik

Jika anda memadamkan kira-kira tiga kali seminggu selama kira-kira 2 jam, jumlah tenaga yang digunakan boleh mencapai 36 kWh sebulan.

Penggunaan oleh kelas

Kelas mesin basuh

Penggunaan Kuasa

Kelas A +++

Jumlah minimum tenaga yang digunakan. Mesin basuh A +++ menggunakan 0.15 kW / h setiap 1 kg dobi.

Kelas A +

0.17 kW / j setiap 1 kg pakaian.

Kelas A

0.17-0.19 kW / h setiap 1 kg pakaian.

Kelas B

0,19-0,23 kW / j setiap 1 kg pakaian

Kelas C

0,23-0,27 kW setiap 1 kg pakaian

Kelas D

0.27-0.31 kW setiap 1 kg pakaian

Kelas E 0.31-0.35 kW setiap 1 kg dobi
Kelas F 0.35-0.39 kW setiap 1 kg dobi
Kelas G lebih daripada 0.39 kW setiap 1 kg dobi

Kelas E, F, G lebih awal. Pengeluar moden dengan kelas penggunaan tenaga tidak menghasilkan mesin basuh.

Koefisien kecekapan tenaga mesin basuh

Apabila menjalankan ujian makmal, pakar menggunakan basuh pada rejim suhu mencapai 60 darjah. Linen kapas digunakan sebagai pemadam. Drum stylalk dimuatkan ke maksimum. Semua pengiraan yang menentukan kelas kecekapan tenaga adalah berdasarkan pencucian ini.

Kelas penggunaan kuasa mesin basuh

Faktor

Banyak faktor yang berbeza mempengaruhi jumlah mesin basuh yang digunakan oleh kilowatt.

 • Hayat perkhidmatan peralatan rumah tangga. Maksudnya, semakin banyak mesin basuh berfungsi, semakin banyak terakumulasi pembentukan pada KALI. Pembentukan sedemikian secara signifikan merumitkan operasi mesin dan proses pemanasan air, masing-masing, meningkatkan penggunaan kuasa;
 • Jenis pakaian dan kain juga sangat mempengaruhi penggunaan kuasa styalki. Masalahnya ialah kain basah yang berbeza dari berat kering, dengan itu, memerlukan penggunaan elektrik yang berlainan;
 • Beban kerja peralatan rumah sangat mempengaruhi penggunaan kuasa. Pengiraan jumlah tenaga elektrik yang digunakan diambil berdasarkan satu kilogram dobi, oleh itu, lebih banyak anda memuatkan dram, elektrik lebih banyak anda memerlukan mesin basuh;
 • Program pencucian juga memberi kesan kepada penggunaan elektrik. Di sini dikatakan mengenai suhu, yang diperlukan untuk mencuci. Suhu tinggi memerlukan banyak tenaga elektrik. Proses mencuci panjang meningkatkan jumlah kilowatt yang digunakan.

Kelas penggunaan kuasa mesin basuh

Bagaimana untuk menentukan kuasa?

Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami bahagian-bahagian peralatan rumah yang menggunakan elektrik:

 • Motor elektrik. Elemen utama mesin basuh ini adalah untuk membuat rotasi drum yang diperlukan. Jenis utama enjin yang digunakan untuk pengeluaran mesin basuh termasuk motor dengan pemacu langsung, enjin asynchronous dan pengumpul. Jumlah purata kuasa yang digunakan akan bervariasi dari 400 hingga 800 watt, iaitu, dari 0.4 kW hingga 0.8 kW. Dengan cara ini, mod basuh biasa menggunakan kurang elektrik daripada dalam proses putaran.
 • SEPULUH, yang bertanggungjawab untuk memanaskan air ke suhu yang diperlukan. Bahagian stylalk ini juga mewujudkan proses pengeringan / pembersihan yang sepenuhnya automatik. Bergantung pada kualiti pencuci dari pilihan suhu. Sebagai contoh, apabila dibilas dalam air sejuk, pemanas tidak dihidupkan sama sekali, tetapi semasa mencuci 90-95 darjah pemanasan berfungsi pada maksimumnya. Setiap TEN dipasang di mesin basuh mempunyai kapasiti dipasang sendiri, yang boleh mencapai 2.9 kW. Oleh itu, semakin tinggi kuasa, semakin cepat air akan dipanaskan.
 • Pam atau pam. Bahagian penting mesin basuh ini direka bentuk untuk proses mengepam air, yang boleh berlaku pada pelbagai tahap pencucian. Pam secara asasnya menggunakan hingga 40 watt.
 • panel kawalan yang terdiri daripada bahagian radio, mentol yang berbeza, kapasitor permulaan perlu, pelbagai sensor, pengaturcaraan khas dan modul elektronik boleh menggunakan sehingga 10 watt.

Penggunaan kuasa mesin basuh

Bagaimana untuk menjimatkan wang?

Dengan cara ini, jumlah tenaga yang digunakan selain daripada faktor-faktor di atas juga mempengaruhi aspek-aspek lain. Contohnya, penggunaan elektrik yang tidak dapat dimakan oleh mesin basuh.

 • Pertama, penggunaan pengering yang tidak wajar. Ia adalah perlu untuk mencuba hari yang cerah berjemur untuk pakaian kering di jalan, dengan itu menjimatkan penggunaan tenaga.
 • Kedua, adalah perlu untuk memilih mod basuh yang betul, kerana program yang tidak tepat boleh menggunakan 30% kilowatt tambahan.
 • Ketiga, anda perlu memuatkan dram sepenuhnya, kerana jika anda tidak melakukan ini, anda menghabiskan 10-15% lebih banyak tenaga elektrik. Oleh itu, lebih baik untuk memuat satu cuci penuh daripada beberapa kecil.
 • Dan yang paling penting, Mesin basuh hendaklah dihidupkan keluar dari cawangan dengan segera selepas dibasuh.

Penggunaan kuasa mesin basuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 81 = 88