Periksa injap untuk mesin basuh untuk penyaliran

Periksa injap untuk mesin basuh untuk penyaliran

Apabila anda menyambung mesin basuh ke pembetung, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa penting, yang akan bergantung bukan sahaja kepada kecekapan sistem longkang, tetapi juga kualiti pembasuhan. Pilihan yang paling mudah dan paling mudah ialah menyambung hos saliran terus ke saluran keluar kumbahan. Tetapi untuk berfungsi dengan sempurna, ia memerlukan beberapa syarat yang dipenuhi (contohnya, hos saliran hendaklah terletak pada ketinggian tidak kurang daripada 50 cm dari aras lantai). Walau bagaimanapun, keperluan ini tidak selalu berfungsi, jadi tuan perlu mencari pilihan sambungan lain.

Periksa injap untuk mesin basuh untuk penyaliran

Menyambung parit melalui injap sehala adalah penyelesaian yang sangat baik untuk masalah ini. Mengenai peranti ini, apa yang diperlukan dan bagaimana memasangnya dengan betul, baca di bawah.

Keperluan permohonan

Jika hos saliran disambungkan ke saluran pembetungan yang melanggar piawaian kebersihan, maka kemungkinan besar air kumbahan akan kembali dari paip pembetung ke drum mesin basuh. Akibatnya, di hujung cuci anda akan mendapat cucian yang berbau busuk dan busuk. Injap sehala direka untuk mencegah perkembangan kejadian seperti ini (yang, dengan cara itu, dipanggil "kesan siphon").

Periksa injap, atau anti-siphon harus dipasang apabila tidak mungkin memasang hos saliran pada ketinggian yang betul. Satu lagi kes di mana peranti ini tidak boleh dibekalkan adalah apabila sambungan mesin basuh itu disalirkan melalui siphon shell.

Pelanggaran norma kebersihan berkaitan dengan pembuangan mesin basuh

Pemasangan antisipon perlu dipertimbangkan dan jika anda melihat tanda-tanda kesan siphon semasa mencuci. Ini termasuk: peningkatan masa basuh, perkara-perkara yang kurang baik, peningkatan penggunaan air basuh dan elektrik oleh mesin basuh.

Bagaimana ia berfungsi?

Injap tidak dikembalikan adalah peranti yang agak mudah diperbuat daripada logam tahan karat atau plastik. Dalam penampilan, ia agak seperti injap tutup, dan prinsip operasi adalah sama. Antisiptor diperlukan untuk mengawal aliran air di dalam paip, yang membolehkannya bergerak hanya satu arah.

Pada mulanya injap periksa berada dalam keadaan terkunci, tetapi apabila mod longkang diaktifkan, ia terbuka di bawah tekanan air. Apabila program longkang dimatikan, injap akan dikunci secara automatik, menghalang pemulangan air.

Operasi injap bukan pulangan untuk mesin basuh untuk penyaliran

Jenis

Di pasaran moden peralatan kebersihan ada beberapa jenis injap cek. Mereka berbeza dalam ciri reka bentuk, jenis pemasangan dan bidang aplikasi.

Jenis-jenis utama anterior:

  • Lipat - alat logam yang terdiri daripada beberapa bahagian; jenis ini mudah jika itu, jika perlu, ia boleh dibongkar dan dibersihkan;
  • tidak boleh dipisahkan - pembinaan monolitik, diperbuat daripada plastik; dianggap sebagai pilihan belanjawan yang paling banyak;
  • injap injap, yang dipasang terus ke dalam paip, ke tempat potongan dari sekepingnya;
  • membasuh - injap sehala, yang direka untuk digunakan dalam penyingkiran longsor tenggelam dan basuh;
  • dinding - reka bentuk indah logam bersalut krom, yang dipasang di dinding; pilihan paling mahal dari semua di atas.

Injap sehala yang tidak disembunyikan untuk mesin basuh untuk penyaliran

Injap sehenti basuh untuk mesin basuh untuk penyaliran

Injap sehala dinding untuk mesin basuh untuk penyaliran

Ciri-ciri penggunaan

  • Sesetengah pengeluar peralatan rumah menambah injap sehala ke peralatan asas mesin basuh, tetapi janganlah semuanya. Oleh itu, kemungkinan besar, anda perlu membeli peranti ini sendiri di kedai khusus.
  • Sekiranya anda menyambungkan longkang dengan injap tidak kembali, anda tidak perlu bimbang tentang mengikuti cadangan mengenai ketinggian hos saliran. Perkara utama adalah memasang semua elemen sistem sedemikian rupa sehingga mereka diberikan pendekatan percuma sekiranya mereka memerlukan pembersihan atau pembaikan.
  • Apabila membeli injap bukan kembali, bersiaplah untuk menukar peranti ini setiap beberapa tahun, kerana ia akan terdedah kepada air paip yang keras. Semakin banyak produk yang berkualiti, semakin lama ia akan bertahan, tetapi tidak sepatutnya membayar terlalu banyak - tidak kira berapa mahal peranti itu, lambat laun ia perlu diganti.

Periksa injap untuk mesin basuh untuk penyingkiran - ciri penggunaan

Pemasangan

Pemasangan injap tidak dikembalikan bukanlah satu tugas yang sukar sama sekali, ia adalah mustahil untuk mengurusnya secara bebas tanpa perlu menggunakan tukang paip. Maklumat lengkap mengenai pemasangan yang anda boleh dapatkan dari arahan kepada peranti, yang mesti dibaca, kami akan memberikan cadangan ringkas saja.

Antiphone berbeza, tetapi kebanyakannya mempunyai bentuk tiub dengan dua lubang. Satu hujung peranti mesti disambungkan ke sistem pembetung (dengan menanggalkannya ke saluran keluar atau memotong paip), dan hujung yang lain harus disambungkan ke hos saliran mesin basuh. Untuk menghilangkan kebocoran, merawat semua sendi dengan sealant silikon untuk perkakas kebersihan.

Anda boleh melihat proses memasang injap dalam video seterusnya.

Petua untuk memilih

  • Pakar mengatakan bahawa tidak semua model injap longkang sesuai untuk mesin basuh anda. Anda akan dapat mencari anti-siphon yang sesuai di pusat servis. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada tuan yang berpengalaman yang pakar dalam membaiki mesin basuh.
  • Cadangan terbaik telah memeriksa injap daripada pengeluar Eropah. Sebilangan besar ulasan positif mengumpul peralatan dari syarikat Itali Siroflex dan Merloni, serta dari syarikat Czech Alcaplast.

Adakah ia bernilai menggantikannya dengan sesuatu yang lain?

Injap sehala untuk mesin basuh bukan komoditi yang jarang berlaku, tetapi ia boleh didapati di kedai-kedai, terutamanya jika anda tinggal di sebuah bandar kecil, tidak selalu mungkin. Oleh itu, ramai yang berminat dalam soalan: adakah mungkin untuk menggunakan sesuatu yang lain untuk menghalang kesan siphon?

Malangnya, jawapan soalan ini akan menjadi negatif. Antikaphon analog belum lagi wujud. Untuk melakukan tanpa itu, ia perlu untuk mengatur pelepasan sedemikian rupa supaya semua elemen sistem terletak seperti yang dijangkakan, dan kemudian tidak akan ada kesan sifon.

Alternatif kepada injap bukan pulangan - pemasangan saliran mesin basuh mengikut standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 50