Sauna inframerah untuk pangsapuri

Sauna inframerah untuk pangsapuri

Kebanyakan mereka yang tinggal di rumah negara, cepat atau lambat memutuskan untuk membina sebuah rumah mandian di tapak tersebut. Dan semestinya dengan bilik stim. Lagipun, wap panas dan panas mempunyai kuasa penyembuhan yang benar-benar. Penduduk bandar untuk prosedur mandi bertambah baik untuk masa yang lama hanya tersedia pada musim panas di kampung, di bilik mandi awam atau di pusat spa.

Hari ini kami mempunyai peluang untuk menganjurkan mini sauna di apartmen kami sendiri. Di antara pelbagai jenis sauna sauna inframerah di rumah adalah sangat popular. Kelebihan dan kekurangan sauna inframerah, ciri peralatan, serta peraturan pemasangan, kami akan membincangkannya dalam artikel ini.

Sauna inframerah untuk sebuah apartmen

Kebaikan

  • Sauna inframerah adalah kabin dengan semua peralatan yang diperlukan, siap sedia untuk digunakan dengan segera selepas sambungan. Pemasangan sauna inframerah adalah pantas dan mudah.
  • Di dalam kabin sangat selesa, kerana udara tidak banyak memanas. Suhu pemanasan boleh diselaraskan, tetapi tidak boleh melebihi 60 darjah. Atas sebab ini, sesi sauna inframerah disyorkan untuk mereka yang kontraindikasi di dalam bilik stim konvensional.
  • Radiasi inframerah tidak berbahaya kepada tubuh, jadi sesi sauna inframerah boleh dilakukan walaupun untuk kanak-kanak dan orang tua. Menariknya, sinaran inframerah tidak menjejaskan udara, tetapi badan manusia. Akibatnya, haba menembusi jauh lebih mendalam daripada ketika di dalam bilik stim konvensional. Sinar memanaskan bukan sahaja kulit, tetapi juga tulang, otot dan organ dalaman manusia.
  • Sauna inframerah adalah baik untuk pangsapuri bandar kerana dalam proses operasi, stim tidak dihasilkan. Sesetengah jenis mandi memerlukan susunan sistem pengudaraan yang baik, dan untuk kabin dengan sauna inframerah ini tidak perlu.
  • Sauna inframerah berbanding dengan jenis rumah lain yang dipasangkan - reka bentuknya kecil. Anda boleh meletakkannya di apartmen yang lebih atau kurang luas. Satu lagi adalah kabin itu boleh diletakkan bukan sahaja di bilik mandi, tetapi di dalam bilik lain.

Kelebihan sauna inframerah untuk sebuah apartmen

Kelebihan sauna sauna inframerah

Cons

  • Peminat sauna pembakaran kayu ini tidak suka sauna inframerah untuk suhu rendah dan kekurangan wap panas. Oleh itu, jika anda suka bilik stim tradisional, lihat dengan lebih dekat pilihan lain untuk sauna di rumah.
  • Sinaran inframerah sangat memanaskan badan, oleh itu seseorang mula berkeringat secara aktif. Oleh itu, walaupun selepas sesi sauna inframerah yang singkat, kehilangan cecair yang besar berlaku. Oleh itu, sebelum dan terutama selepas sauna inframerah harus minum banyak air bersih. Perhatikan aktiviti fizikal selepas sesi sauna dikontraindikasikan.

Contraindications

Walaupun sinar infra merah tidak berbahaya kepada orang yang sihat, sesi sauna inframerah mempunyai beberapa kontraindikasi:

  • Anda harus menolak untuk membeli sauna di rumah jika anda mempunyai tumor yang ganas atau ganas.
  • Juga, sinaran inframerah tidak menghangatkan semasa tempoh penyakit berjangkit dan jika ada proses radang di dalam badan.

Pada senarai ini contraindications tidak berakhir: jika anda ragu-ragu sama ada anda boleh menjalankan sesi sauna inframerah, kerana anda mempunyai penyakit, berjumpa dengan doktor anda.

Sauna inframerah untuk pangsapuri dan kekurangan mereka

Jenis

Sauna rumah sauna inframerah baru-baru ini mendapat populariti, jadi pilihan model sangat pelbagai. Sauna sauna infra merah klasik adalah kabin yang padat, kedap udara dilengkapi dengan segala yang anda perlukan, termasuk kerusi berjemur atau kerusi yang selesa. Kabin inframerah berbeza dalam beberapa parameter utama: saiz, kapasiti, jenis pembinaan, bahan pembuatan, kuasa pemanas, ketersediaan fungsi tambahan, dll.

Kawasan kabin untuk sauna inframerah boleh dari satu hingga beberapa meter. Terdapat model sudut, segi empat, poligon atau bulat.

Dalam kabin besar boleh memuatkan dua atau tiga orang. Selalunya, pembeli membeli gerai yang diperbuat daripada kayu atau dengan penamat yang meniru tekstur semula jadi. Tetapi untuk pangsapuri yang dihiasi dengan gaya moden, terdapat banyak pilihan sauna dengan unsur-unsur hiasan kaca dan logam.

Sangat mudah adalah sauna inframerah, digabungkan dengan pancuran mandian. Juga dijual boleh didapati kabin untuk sauna inframerah, dilengkapi dengan peralatan yang membolehkan anda untuk menjalankan sesi aromaterapi, terapi warna dan penyedutan udara laut. Sesetengah model dilengkapi dengan radio dan televisyen.

Pelbagai jenis sauna inframerah untuk rumah

Jenis-jenis sauna inframerah untuk apartmen

Model sauna inframerah untuk rumah

Kos

Bergantung pada model, harga untuk kabin inframerah mungkin berbeza-beza oleh beberapa ratus ribu rubel. Model termurah sauna infra merah hari ini akan menelan kos sebanyak 90-100 ribu rubel. Ia akan menjadi bilik satu tempat duduk dengan keluasan kira-kira satu meter persegi. Kebanyakan pengeluar melengkapkan semua kabin paling murah di sauna inframerah. Sebagai tambahan kepada pemanas dan tempat duduk, kabin biasanya mempunyai lampu membaca dan pemegang untuk aksesori mandi.

Model paling mahal di sauna inframerah adalah 300-400 ribu rubel. Kawasan model mewah adalah sekitar dua meter persegi, jadi di dalamnya selesa menampung dua orang dewasa. Sauna inframerah seperti itu mempunyai satu set besar fungsi tambahan, dilengkapi dengan peralatan multimedia dan panel kawalan.

Kos sauna inframerah untuk sebuah apartmen

Keperluan untuk premis

Perhimpunan dan pemasangan kabin inframerah tidak sukar dan mengambil masa kurang dari satu jam. Tempat untuk pemasangan mestilah dipilih terlebih dahulu.

Adalah penting bahawa bilik adalah kering sekejap dan ada sekurang-kurangnya 5 cm antara dinding kabin dan dinding bilik. Jika sauna dipasang di bilik mandi, letakkan ruang untuk itu sejauh mungkin dari lekapan paip.

Pemasangan sendiri

Pertama, peralatan di dalam teksi dipasang - biasanya kerusi, tapak kaki dan rak untuk aksesori. Kemudian pintu dipasang di tempat. Selepas kabin dipasang, anda boleh menyambungkannya ke rangkaian elektrik.

Sauna inframerah untuk pangsapuri

Kelebihan saunas infra merah yang tidak dapat dipertikaikan adalah sebelum pemasangan di apartmen, tidak perlu melakukan kerja persiapan yang luas. Menurut peraturan untuk operasi kabin inframerah, perhatian khusus harus diberikan kepada pematuhan teknik keselamatan kebakaran.

Sebelum membeli dan memasang kabin untuk sauna inframerah, pastikan pendawaian elektrik di apartmen berfungsi dengan baik. Pastikan memasang peranti semasa sisa pada pendawaian. Sebelum menyambungkan kabin, jangan lupa untuk menstabilkan apartmen. Ingat bahawa anda tidak boleh menyambung kabin inframerah ke rangkaian melalui penyesuai dan wayar sambungan.

Sauna inframerah untuk pangsapuri - keperluan dan pemasangan

Keperluan untuk bilik dan pemasangan sauna inframerah di apartmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 36