Hogyan készítsek egy nyeregtetőt

Ha egy szokatlan házat szeretne építeni, szemben a szomszéd házával, nézze meg a házakat a pódium tető alatt. Ez adja az épületnek az eredetiségét. Ezenkívül a legegyszerűbb egy egytetős tető a készülékben. Olyan egyszerű, hogy ez a saját kezeivel történhet. 

Előnye és hátránya

Az egypályás tetők olcsónak és egyszerűnek tekinthetők a készülékben. És ez tényleg, különösen az épület kis szélességével. Mindazonáltal hazánkban a nyeregtetős házak nagyon ritkák. Ez nagyrészt annak a ténynek tudható be, hogy két vagy négy sötéttető ismertebb számunkra - jobban ismerik őket. A második megpróbáljuk megtalálni az időjárási viszonyoknak megfelelő projektet. Rengeteg projekt létezik nyugati erőforrásokra, de enyhébb éghajlatra tervezték őket, rendszerint nagy üvegezéssel rendelkeznek. Találjon olyan építészetet, aki helyesen módosítja a kedvelt projektet, nagyon nehéz. De ha ugyanúgy lehetséges, és így az épület harmóniája nem szakadt meg, a ház nagyon eredetinek bizonyul.

A házak egyike a pódium tetővel

A házak egyike a pódium tetővel

Sok embert megrémít az egyenetlen mennyezet az épület egy részén. Természetesen nehezebb megverni őket, mint a standardoké, de az eredmény teljesen más szintre vezet - az eredeti 100%. Azonban ezúttal nagyon nehéz megtalálni a tervezőt, aki ugyanolyan belsőt alakíthat ki hazánk hatalmas térségében, mégis lehetséges.

Van egy másik kiút - a mennyezetek felosztása miatt átfedés, és a szabad hely a tető alatt kell használni technikai helyiségek. Végrehajtották, és az ilyen lehetőségek és a házigazdák nagyon elégedettek. Igen, technikai szobák a földszinten, de az emeleten, de nincsenek problémák a felszín alatti vízzel.

Ez talán minden olyan mínusz vagy buktató, amelyet egy egytetős tető hozhat. Van azonban egy másik pont, amelyet aligha nevezhetünk hátránynak, mivel a tetőszerkezet sajátos szerkezete ilyen házakról a földről nem látható. Ha a terep sík, nagy magasságkülönbségek nélkül, a tető megjelenésével zavarja, nincs értelme. Jobb, ha egyszerû, de magas minõségû anyagokat választasz, csendes (a sík nagy, amikor az esõ nagyon csattan), és megbízható. Az egyik népszerű változat a leeresztett tető. Biztosítja a megfelelő feszességet, nem okoz sok zajot. Egy másik lehetőség - lágy, olvasztott tető modern anyagokból készült. Az ilyen tetők még csendesebbek, és a modern anyagok 20-30 évig javítás nélkül használhatók.

Egyszeres tetőszerkezet

Rendelje meg a nyeregtető szükséges lejtését az ellentétes falak magasságának különbsége miatt. Az épület egyik fala sokkal magasabb, mint a másik. Ez a falakhoz képest nagyobb anyagfelhasználást eredményez, de a szarufa rendszer nagyon egyszerű, különösen a kis szélességű épületek esetében.

Födémtető tetőhöz

Födémtető tetőhöz

Elegendő teherbíró képességét a falak a tető rácsos rendszer alapja pent mauerlat csatlakozik a falhoz. (Beton tömb betoncsövek), vagy a tetején az utolsó sorban töltjük Falazó fémháló (a falak könnyű beton, mészkő, Shell), hogy a terhelés eloszlását sokkal egyenletesebb volt, a felső sorban a falazott erősített hosszirányú vasalás. Fa vagy vázszerkezet esetében a Mauerlat szerepét általában az utolsó koronával vagy felső kötéssel végzik.

A falak építőanyagának nem megfelelő szilárdsága miatt a terhelés nagy része a padlóra szállítható. Ehhez szerelje fel az állványokat (kb. 1 méteres lépés), amely illeszkedik az épület mentén futó hosszú futókhoz. Aztán a szarufa lábak nyugodtak rájuk.

Hogyan helyezzük át a terhet a falról a padlóra

Hogyan helyezzük át a terhet a falról a padlóra

Amikor töltés Falazó fémháló vagy a tojásrakás az utolsó sorban, a vele, lépésekben 80-100 cm vannak beállítva csapok által, amelyek mauerlat azután a falak, az épület. A faházakban, ha nem csinálsz armopoyas, lehetetlen a lyukakat elhelyezni. Ebben az esetben megengedett a hatszögletű fejpálcákhoz való felszerelés. A csap alatt egy lyukat fúrnak a Mauerlaton, néhány milliméterrel kisebb, mint a tű átmérője. Ez egy fémrúddal van eltömve, amely egy fából készült gerendát húz a falra. A csatlakozást meg kell húzni a kívánt méretű hatszögkulccsal.

Tető szarufák

Az ilyen tetők különösen népszerűek az udvari épületek - garázsok, garázsok építésében. Egyszerűen az épületek mérete lehetővé teszi, hogy nem olyan erős gerendákat használjanak, és a gerendák kis mennyiségben szükségesek. A legfeljebb 6 méteres építési szélesség mellett az egynyakú tető szarufa rendszere szinte nem tartalmaz további megerősítő elemeket (támaszokat és futásokat), ami előnyös. Szintén vonzza a komplex csomók hiányát.

Központi Oroszország span legfeljebb 5,5 méter, hogy egy fénysugár 50-150 mm, legfeljebb 4 méter elég 50-100 mm, bár az jó, úgy kell tekinteni, mint a hó és a szél terhelés közvetlenül a területen, és ennek alapján határozzuk meg a gerendák paramétereivel.

Egygéppel ellátott tetőfedő rendszer kis kúpdal (legfeljebb 6 méter)

Egygéppel ellátott tetőfedő rendszer kis kúpdal (legfeljebb 6 méter)

A falak közötti távolság akár 4,5 méter, az egytetős tető két Mauerlat rúdból áll, amelyek a falakhoz vannak rögzítve, és a Mauerlat pihentető szarufák. Igazán nagyon egyszerű design.

A 4,5 m-től 6 m-ig terjedő átmérőig még mindig szükséges, hogy egy felső falra rögzített lábat helyezzen az átfedés szintjére, és egy olyan lábat, amely a gerenda ellenében szinte a középen helyezkedik el. A gerenda meredekségének szöge a falak és a gödör szerelési szintje közötti távolságtól függ.

Több összetett szarufa rendszerek egy egyszárnyú tetőn, melynek szélessége meghaladja a 6 métert. Ebben az esetben optimális, ha a ház úgy van kialakítva, hogy belül is egy csapágyfal, amelyen az oszlopok nyugszanak. A ház szélessége akár 12 méter, a gazdaságok még mindig egyszerű, a költségek egy tetőszerkezet minimális.

Egysíkú tetőszerkezet építése 6 méternél hosszabb épületek szélességével

Egysíkú tetőszerkezet építése 6 méternél hosszabb épületek szélességével

A 12 méternél hosszabb épületeknél a rendszer nehezebbé válik - a lábak nagyobbak. Ezen felül, a gyártás gerendák hossza több mint 6 méter - a drága öröm. Ha csak a tető szélességének szélességét kívánja növelni, akkor a gerendák a filék élei mentén nőnek. Ez darab gerendák az azonos keresztmetszetű vannak összekötve a gerenda és oldalára rögzített a két falemez nem kevesebb, mint 60 cm, rögzítve csavarok vagy szegek, lehetővé teszik a használatát szerelőlapok.

A szarufák összekapcsolása

A szarufák összekapcsolása

Ha a gerenda teljes hossza meghaladja a 8 métert, akkor általában össze vannak kötve. Az ízületeket tovább erősítik szegezőlapokkal vagy szerelőlemezekkel.

Lehetőségek a szarufák rögzítéséhez a Mauerlat-hoz: csúsztató dicsőség a tetején és a kemény felső jobb oldalán

Lehetőségek a szarufáknak a Mauerlathoz való rögzítéséhez: csúsztatható dicsőség a tetején és a kemény felső jobb oldalán. Jobbra lent az eaves alatti keret (nagyon ritkán használatos)

Még mindig kérdéseket tehetünk fel arra vonatkozóan, hogy miként lehet rögzíteni egy egyszárnyú gerendát a mauerlatu-ra. Nincsenek alapvető különbségek. Minden a szarufa lábánál egy kivágást is készít, amelyet a bár a Mauerlat ellenáll. Annak érdekében, hogy ne kínozzák minden szarufa láb, összehangolása leszállt, az első volt részeg a tábláról egy darab vastag rétegelt lemez vagy fűrészáru make sablon, csak megismételve a kapott „részeg”. Minden további szarufát a beszerelés előtt varrunk. Számukra a helyes helyen egy sablont alkalmaznak, rajzolják és vágják le a kívánt formát és méretet.

Ez foglalkozott a szarufának a Mauerlathez való merev csatolásával. Minden olyan épületben alkalmazzák, amely kis zsugorodást eredményez. A faházakban ez a rögzítési mód nem használható - a ház mindig ülepedik vagy kissé felemelkedik, ami miatt ferde lehet. Ha a tető mereven rögzül, akkor szakadt. Ezért, ha egy faszerkezetű egytetős tetőt vagy tetőt használnak, a szarufák és a mauerlat csúszó kombinációja használatos. Ehhez vannak úgynevezett "skolki". Ez a lemez, a sarkok állapota, amelyek a Mauerlate-hez csatlakoznak és a hozzájuk kapcsolódó fémszalagok, amelyek a szarufa lábához kapcsolódnak. Két szalag van ilyen síneken.

A tető szögének kiválasztása

A tető lejtésének szögét a mutatók - szél- és hóterhelés és a tetőfedő anyag kombinációja határozza meg. Először az éghajlati viszonyoknak megfelelő szöget határozzák meg (a csapadék mennyiségétől és a szélterheléstől függően). Miután megnéztük a javasolt tetőfedő anyag minimális ajánlott lejtését (az alábbi táblázatban).

A tetőfedő anyag neve Minimális hajlásszög (fokban)
Azbesztcement palack és ondulin 6 °
Cement-homok és kerámia burkolólapok 10 °
Rugalmas zsindely 12 °
Fémcserép 6 °
Azbesztcement vagy pala cserép 27 °
Acél cinkkel bevont, réz, cink-titán lemezek 17 °
Profilozott lemez 6 °

Ha a kívánt szög nagyobb, akkor minden rendben van, ha kevesebb (ami nagyon ritkán fordul elő) - ez az ajánlotthoz képest nő. A tetőszerkezet által ajánlott minimális szögnél kisebb szöget bezáró tetőszerkezet nem egyértelmű - az ízületeken áramlik. Annak érdekében, hogy könnyebben navigálhassunk, mondjuk, hogy a közép-orosz szalagoknál a nyeregtető ajánlott lejtése 20 °. De kívánatos számolni az egyes régiók számát, sőt az épület különböző helyszínén is.

Egyébként ne feledje, hogy ugyanazon típusú tetőfedő anyag különböző gyártói eltérő minimális eltérést igényelhetnek. Például egy tetőfedő fém felszerelése a tetőn legalább 14 ° -os lejtéssel, a másik 16 ° -os lejtéssel történhet. És ez annak ellenére, hogy a GOST legalább 6 ° -os lejtést határoz meg.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rámpa legfeljebb 12 ° integritásának biztosítására bármilyen tetőfedő anyag, az összes hézagok legyenek promazyvat folyékony vízszigetelő anyag összetétele (általában - aszfaltmasztix, legalább - tetőfedő tömítőanyag).

Határozza meg a fal magasságát

Annak érdekében, hogy az egynyakú tető meredekségének szögét biztosítsa, az egyik falat fel kell emelni. Mennyivel magasabbat tanulunk, és emlékezünk a jobb háromszög kiszámítására. Rájuk találjuk a szarufák lábát.

A nyeregtető paramétereinek kiszámítása

A nyeregtető paramétereinek kiszámítása

A kiszámítás során ne felejtsük el, hogy a hosszt a túlnyúlások figyelembe vétele nélkül kapjuk meg, és a ház falainak megóvására van szükség a csapadéktól. A legkisebb kifelé 20 cm, de egy ilyen kicsi párkánynál egy egytetős tető néz ki az épületből. Ezért általában legalább 60 cm-es túlnyúlások vannak az egyszintes épületeken. A két emeleten akár 120 cm is lehet, ebben az esetben a túlnyúlás szélessége esztétikai szempontok alapján kerül meghatározásra - a tetőnek harmonikusnak kell lennie.

Példa egy rajzra a ScratchUp-ban

Példa egy rajzra a ScratchUp-ban

A legegyszerűbb módja annak, hogy meghatározzuk, hogyan lehet kiterjeszteni a tetőt a tervezési programokban, amelyek lehetővé teszik, hogy egy épületet rajzoljon egy léptékben, és "játsszon" a túlnyúlásokkal. Mindegyiknek 3 dimenzióban kell megjelennie (a legnépszerűbb ScratchUp program). Csavarja be a különböző méretű túlnyúlásokat, döntsön arról, hogy mi jobban néz ki (ez az, ha a projekt nem), majd rendelje / szarufákat készít.

Fotó jelentés az építkezésről: egyszárnyú tető a ház a levegőztetett beton

Szentpéterváron épült ház. A projekt nem volt, volt egy általános elképzelés, amely a képen látható. A ház gőzölt betonból készül, a vakolat a vakolat, a tetőcsukó az olcsóság, a megbízhatóság és a könnyű szerelés alapján kerül kiválasztásra.

Az a gondolat, hogy a ház egy pódiumtető alatt van

Az a gondolat, hogy a ház egy pódiumtető alatt van

Miután kizárták fal Falazó fémháló töltött ott, ahol minden mérő szerelt csapok (Ø 10 mm). Amikor a beton elérte a kívánt romlottság Falazó fémháló, bitumen öntött fektetve a vízzáró réteg ( „villogó” vágni mentén a kívánt sávszélesség). A tetején a vízszigetelést megállapított mauerlat - fűrészáru 150-150 mm. Minden fa, amely használt tetőfedő, száraz, kezelt védő impregnáló, tűzálló.

Egyszeres tetőszerkezet kezdete - a Mauerlat lefektetése

Egyszeres tetőszerkezet kezdete - a Mauerlat lefektetése

Először a helyére kerül (selyemszárnyakon fekszik, az asszisztensek birtokában), átmegyek és kalapálnak azokon a helyeken, ahol a szegecsek állnak. A bárban a helyek, ahol a botok kiborulnak, be vannak nyomva. Most fúrja le a lyukakat, és csak tegye a csavarokat.

Amint az átmérő kiderül, hogy nagy méretű, a támasztólábakat (150-150 mm) szállítják, amelyeken egy futás van elhelyezve, ami támogatja a szarufák lábát.

Állványok beszerelése és futás

Állványok beszerelése és futás

A tető szélessége 12 méter. Ez figyelembe veszi a 1,2 méteres elülső rész eltávolítását. Ezért a Mauerlat és a futás gerendái csak egy ilyen távolságig "ragadnak" ki a falakból.

A tető eltávolításának biztosítása érdekében a Mauerlat és a futás kiiktatják a fal határait

A tető eltávolításának biztosítása érdekében a Mauerlat és a futás kiiktatják a fal határait

Eleinte kétségeket éreztek egy ilyen nagy eltávolítással kapcsolatban - a jobb oldali sáv 2,2 méterre lóg. Ha ez az eltávolítás csökken, a falak rosszak lesznek, és a megjelenés romlik. Ezért úgy döntenek, hogy hagyják el, ahogy van.

Bundle laying

Szarufák elhelyezése

200 x 50 mm-es, 200 mm-es, 200 mm átmérőjű bordákkal ellátott szarufák 580 mm-es magassággal. A táblákat szögekkel lehúzzák, egy gerendahasználati mintán (felső alsó), 200-250 mm-es pályán. A kalapok majd jobbra, majd balra, párban Két felső / jobb alsó, két felső / bal alsó, stb. A táblákat 60 cm-nél kisebbre osztjuk, a kapott gerendázat sokkal biztonságosabb, mint egy hasonló fénysugár.

A szarufák egymásra vannak helyezve

A szarufák egymásra vannak helyezve

A szarufák rögzítésének módja

A szarufák rögzítésének módja

További pent tető pite egy adott esetben (a tetőtérben - utca): gőz, kőzetgyapot 200 mm ventzazor (esztergálás, counter-esztergálás), nedvesség szigetelés, tetőfedő anyag. Ebben az esetben Pural sötétszürke.

Példa egy tetőszerkezetre egytetős tetőre (általában szabványos)

Példa egy tetőszerkezetre egytetős tetőre (általában szabványos)

A belső felmelegedést később hajtják végre, míg a szarufák tetején víznyomásos "Taiwek Solid" (páraáteresztő) membrán helyezkedik el.

A szélvédő páraáteresztő membrán vízszigetelését helyeztük el

A szélvédő páraáteresztő membrán vízszigetelését helyeztük el

A membránt helyeznek alulról felfelé, biztosított kapcsok a tűző. A szövedék, amely fel van tekercselve, jön a már halmozott 15-20 cm. A közös ragasztott kétoldalas szalagot (együtt vásároltuk a membrán). Ezután, a tetején a membrán csíkok töltött rájuk - a láda alatt állókorcos tető.

A lemez felülete 25 * 150 mm

A lemez felülete 25 * 150 mm

A ládát először egy 25 x 150 mm-es tábláról készítettük 150 mm-es lépésekben. Csomagolás után, séta a tetőn, úgy döntöttek, hogy erősíti a láda. Ehhez a már elhelyezett táblák között 100 mm-es szélességű táblák. Most van egy 25 mm-es rés a lemezek között.

Ennek eredményeként maradék

A nyeregtető tetőfedése a

Továbbá az alsó oromfal tele volt horogokkal a vízelvezető rendszer felszereléséhez. Nem egyenletesen vannak kitöltve, mert az elülső rész hosszának köszönhetően úgy döntenek, hogy két fogadócsatornát készítenek a széltől 2,8 méterre. Az áramlás biztosítása két irányban, és ilyen megkönnyebbülés volt.

Horgok a vízelvezető rendszerhez

Horgok a vízelvezető rendszerhez

Ezután 12 méter hosszúságú fémdarabokat (festményeket) kell elhelyezni. Nem nehéz, de nem hajlítható, mert a "szán" eltűnik. A felemelkedéshez egy ideiglenes "híd" kapcsolódott a földhöz és a tetőhöz. Ezzel felemelték a lapokat.

Emelőlapok a hídon

Emelőlapok a hídon

Az alábbiak a tetőfedő munkák, amelyek függenek a tetőfedő anyag típusától. Ebben az esetben meg kellett oldani az anyag hõmérséklet-expanziójának problémáját - horganyzott acél (Pural) fûtés / hûtés jelentõsen megváltoztatja méretét. Annak érdekében, hogy az expanzió szabadsága rögzítse az anyagot az esztergagéphez, úgy döntöttek, hogy a mozgatható bilincseket 15-20 mm szabad mozgással hajtják le.

Szerelőkapcsok felszerelése a varrat tetőre

Szerelőkapcsok felszerelése a varrat tetőre

A varrott tető elhelyezése puralból

A varrott tető elhelyezése puralból

A tetőfedő anyag elhelyezése után a túlnyúlások túlnyúlnak, és nem különböznek egymástól.

A tetőt be kell hozni

A tetőszerkezetet az "elme" felé kell vinni - a varratok varrása, de alapvetően már készen áll

Nos, az alábbi képen, mi történt a cél után. Nagyon modern, stílusos és szokatlan.

A ház fedett tetővel - a befejezés majdnem kész

A ház fedett tetővel - a befejezés majdnem kész

Házak projektjei és fényképei ponyva tetővel

Mint már említettük, nehéz találni érdekes projektek lakóházak egy pecsét tető. Míg ezek az épületek nem népszerűek. Talán csak az excentricitás miatt. Ebben a szakaszban több projektet vagy fotót készítenek a már épített házakról. Talán valaki hasznos lesz legalábbis ötletként.

Egy kis ház nyeregtető alatt

Egy kis ház nyeregtető alatt

Ez a ház létezik. különösen jó egypályás tetők a magasságkülönbséggel rendelkező területeken

Ez a ház létezik. különösen jó egypályás tetők a magasságkülönbséggel rendelkező területeken

Egyemeletes ház nagy fedett tetővel

Egyemeletes ház nagy fedett tetővel

Kétszintes ház két emeletes terasszal

Kétszintes ház két emeletes terasszal

A természetes csempe alatt a tető nagy dőlésszögét igényli

A természetes csempe alatt a tető nagy dőlésszögét igényli

Nagy ablakok - szép, de irracionális az éghajlatunkban

Nagy ablakok - szép, de irracionális az éghajlatunkban

Egy többszintű ház egy érdekes megvalósult projekt

Egy többszintű ház egy érdekes megvalósult projekt

Ez a fenti prototípus

Ez a fenti prototípus

Az eredeti ház. Egy szovjet tető alatt, a ház és az építési ház, és még egy rész - a két épület közötti udvaron lombkorona

Az eredeti ház. Egy szovjet tető alatt, a ház és az építési ház, és még egy rész - a két épület közötti udvaron lombkorona

Ugyanaz a projekt, mint a fenti

Ugyanaz a projekt, mint a fenti

Két egyszintes tető különböző szinten

Két egyszintes tető különböző szinten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =