Rod för gardiner i badrummet: funktioner av val och installation

Rod för gardiner i badrummet: funktioner av val och installation

Blind för badet - Ett bekvämt och snyggt tillbehör som gör att du kan dela upp rummet i flera funktionella områden, och skydda golvet från vattenstänk. Innan användes en sträng för att stoppa gardinen, men den här versionen av fästet, som inte kan kallas pålitlig och estetisk, ersätter idag gardinstången helt.

Vågig bar för gardiner

Val av tillverkningsmaterial

Gardinstången är en mer pålitlig och hållbar hållare än strängen, som är tillverkad av olika material:

 • Plaststavar. De är enklaste och prisvärda. Förflyttningen av gardiner på plaststången är nästan ljudlös, men detta tillbehör har också betydande nackdelar: det snabbt försämrade materialet är kortlivat och ändrar färg över tiden.
 • Metallstavar. Tillhör en högre priskategori. Korsstänger av rostfritt förkromat stål och aluminium kännetecknas av högre hållfasthet, motståndskraft mot korrosion, fuktighet, temperaturskillnader och även ett mer framträdande utseende.
 • Kombinationsstänger, Tillverkad av metall med emalj eller plastbeläggning. Detta är det bästa alternativet, vilket kombinerar pålitligheten hos en metallprodukt och praktiken av plast.
 • Crossbjälkar av trä. Trots att trästänger impregneras med en fuktresistent förening, anses den här interiören vara exklusiv och används i mönster där skönhet tenderar att råda över funktionaliteten.

Plastbadkar

Metallstavar

Metall med plastbeläggning

Oavsett materialet i produkten behöver gardinstången för gardiner regelbunden vård. Om du regelbundet torkar strukturen från fukt och ser till att det uppstår korrosion, kommer den här interiören att vara lång och värdig.

Round barbell för badrum

Väljer ett formulär

För att kunna utföra sina funktioner borde gardinstången helst upprepa linjerna på badrummet. I enlighet med formen av kronorna är uppdelade i vanliga raka och vinkliga strukturer och speciella icke-standardiserade, beställda.

Standard - rak

Den vanliga raka baren är av fast längd eller teleskopisk. Detta är en okomplicerad, universal i fästet och därför en populär design som vilar på båda sidor av väggarna utan några hörn och böjar.

Rak bar för badrummet

Vinkel eller båge bar

Vinkel- eller bågstång är den optimala modifieringen för duschkabiner eller pallar som ligger nära väggen. Arc bar har en viss avrundningsradie och i form liknar en halvcirkel.

Vinkellisten kan bestå av en eller flera vinklar.

De vanligaste är:

 • L-formad modell med en rätt vinkel;
 • mer komplicerad U-formad stång, använd i fall där badet ligger intill en vägg.

Corner bar för badrum

Särskild icke-standard

En särskild, icke-standardiserad bar tillverkas vanligtvis i badkarens individuella form och kan ha olika linjer: vågig, välvd, asymmetrisk, trapezformad eller hexahedral, och består också av flera delar och nivåer.

Fantasin av designers och arkitekter har inga gränser och tillåter oss att använda material som trä eller glas atypisk för en sådan krona i färd med att skapa sådana stavar.

Icke-standard duscharm på badrummet

Välj fästet för gardinen är nödvändigt baserat på stil och design av tillbehör och sanitetsartiklar, samt den allmänna utformningen av badrumsdesignen.

Fästelement för gardiner

Klassificering enligt design

Bland de olika inredningsdetaljerna för komforten i badrummet kan du hitta många modeller av hållare för gardiner, olika från varandra vad gäller material, form, stil och färgschema.

Böjd bar för badrum

Stängd duschstång

U-formade kronkanten

Tänk på vilken crossbar som bäst passar inredningen och funktionen av ditt interiör:

 • För klassiska, väggmonterade badkar är en rak eller krökt bar med en liten böjning lämplig.
 • Vinkla och krökta bad samt pallar draperas med hjälp av hörnkronor av G-formad och U-formad.
 • I rymliga rum, där badzonen ofta arrangeras i mitten, är badet stängt med en sluten (rund, rektangulär, välvd) bar.

Vid val av gardinstången för gardiner ska du också ta hänsyn till den tillåtna belastningen: så ska plaststången vara i harmoni med den lätta vinylgardinen och metallstången - med en massiv tygridå.

Ringar för gardiner i badrummet

Ringar för gardiner i badrummet väljs beroende på materialet på tvärstången. Metallringar är starkare än plastmaterial, men när de rör sig längs kanten kan de gå hårt, vilket leder till förtida slitage på berget och producerar högt ringsignal. Ringar av plast rör sig tyst, men de är mycket snabbare än metall förlorar sitt utseende. Det mest praktiska materialet för tillverkning av ringar för stången av specialister anses vara metall med en polymerbeläggning. Det kombinerar pålitligheten av metallhållare och tystnaden i plast.

Ringar och hållare för gardiner i badrummet

Massiv gardin för badrummet

Ringar för stången

Varför fixa gardinstången bättre?

Hållaren för gardiner kan fixas oberoende, men innan montering är det nödvändigt att noggrant bestämma fixeringspunkten. Följande installationsalternativ är tillgängliga:

 • Väggmontering.
 • Montering i taket.
Takmontering

För vinkelstänger i böjningsområdet rekommenderas att fästet sätts fast på takytan, eftersom stöden från den böjda staven till de två motsatta väggarna inte är tillräckliga. Dessutom, om det finns hängande tak i badrummet, är det inte möjligt att montera fästen på takytan.

Ytterligare fastsättning för vinkelstång

För att maximera skyddet av golvytan på golvet från stänk och fukt är det viktigt att hänga baren så att gardinerna täcker badet med ca 15 cm. Också, bör du inte fästa baren nära takets yta - det är värt att dra sig tillbaka från det minst 10-15 cm.

Installation av teleskopstång

Teleskopstången är en sorts kronis, bestående av två rör av större och mindre diameter infogad i varandra, rekommenderas för användning i ljusgardiner av polyeten och vinyl. Fördelen med teleskopstången är att den inte har dimensioner, eftersom storleken varierar beroende på den prefabricerade strukturen.

Teleskopstång

Teleskopstången är enkelt fastsatt och demonterad, och det är omöjligt att skada väggen.

Installation av en teleskopstång kräver inte borrning av väggar och består av endast tre steg:

 • Väljer önskad höjd - det är tillräckligt att gardinen "går" bakom badytan med 15 cm;
 • Välj önskad längd;
 • Fästning och fästning av kronhjulet.

För att fixera teleskopstången är det tillräckligt att förlänga tvärstången till en längd som är 1-2 cm längre än avståndet mellan väggarna och, med hjälp av en stege, sätter in kronan mellan väggytorna. På grund av den inre fjäderns funktion kommer stången att fungera som ett distansorgan. Denna typ av fästning är svår att ringa tillförlitlig för, med en stark fysisk inverkan kan tvärstången enkelt röra eller falla och rekommenderas inte för installation i badrum som barn använder.

Montering med fästelement

Montering av gardinstång för gardiner

Montera gardinstången för gardiner med vägg- eller takfäste är mycket svårare. För detta behöver du ha verktyg som en borr, en borr eller en borr för betong, en kakelborr, en Phillips skruvmejsel och en penna.

Sekvensen att fixera stången till väggen är som följer:

 • Fäst gardinstången i kanten av badkaret och identifiera kontaktpunkterna med väggytorna;
 • Med hjälp av nivån, höja dessa punkter med 150-160 cm upp, med tanke på gardinens längd. Om korsstångsanslutningsområdet sammanfaller med kakelens söm, flytta det ett avstånd till sidan för att undvika fullständig kakelskada.
 • Ta de ändstycken som följer med hållaren och markera de punkter där det är nödvändigt att borra hålen, och kombinera dem med väggen.
 • Gör ett hål av den önskade diametern på ca 40 mm djup och använd en hammare noggrant fast klämmorna i dem så att de lämnar en ledig del av dem ca 1 mm lång. Vid montering av tvärstången i gipsskivans väggar används speciella knölar, som i allmänhet kallas "fjärilar".
 • Kombinera fästelementen med väggen och fäst dem med skruvar;
 • Skruva fast spännskruven, fäst de dekorativa locken och sätt in tvärstången i ändelementen.
Monterad stång

Om du behöver montera baren på en kakel av glas eller porslin stengods behöver du en diamantborr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 88