Како одабрати и инсталирати валовиту ВЦ шкољку

Како одабрати и инсталирати валовиту ВЦ шкољку

Чаша за тоалет је пластична еластична цев "савијена", која се простира до потребне дужине. Користи се за повезивање водоводне опреме са канализационим цевима.

Сврха и врсте

Пре извесног времена, уместо ребрасте цеви за повезивање чинију на комплексан систем канализације излазна користи спојнице, колена и везе, углавном направљен од гвожђа. Овај приступ карактерише велика снага и издржљивост, међутим, са временом су се показали недостаци. Прво, пегла површина није глатка, тако да у систем постепено картон прљавштину, масноће и остатке, изазивајући зачепљење. Друго, ако је у поправку у купатилу је направљен, мења висину нивоа пода и зидови довели до потребе да се стекну нове причвршћивање елементе дизајна био поузданији и запечаћена.

Уградња ВЦ шкољке са ребрима

Данас у продавницама можете наћи неколико врста таложења за тоалет. Оне се разликују у три главне карактеристике:

 • Меко или тврдо. Меки талас је погодан за тоалетне посуде са било којом врстом излаза - хоризонтално, косом или вертикалном, тако да је много еластичнији. Инсталација таквог таложења олакшана је него што је уградња круте, али тврдо таложење је отпорније на хабање.
 • Ојачани или нејачани. Ојачана ребра је ојачана танком жицом, што ојачава ригидност финалне структуре. Вриједи више од незаштићеног, али његов вијек трајања је дужи.
 • Кратко или дуго. У комерцијално доступних тоалетни набори дужини од 20 до 50 цм. Дужина треба да буде изабран, на основу удаљености између ВЦ шоље и канализационе утичнице, али је потребно да напусти маргину како би се избегло цурење.

Чврста валовита цев

Реинфорцед цорругатед пипе

Дуга валовита цев

Именовање

Није увек потребно инсталирати валовиту цев, у неким случајевима то је лако учинити без њега, остављајући стар систем за канализацију.

Међутим, у следеће две ситуације, употреба таложења је најпогоднији начин повезивања ВЦ шкољке са системом за одводњавање:

 • Инсталација ВЦ шкољке се одвија са смицањем у односу на канализацију. Ово се дешава када је ниво пода промењен током поправке.
 • Тип пуштања нове ВЦ шкољке се не поклапа са врстом ослобађања претходне, под којом је инсталирана канализација. На пример, ако купите увезен тоалет у стану Хрушчовог објекта, који дуго није променио инжењерске системе.

Прос

Коришћење таложења за тоалет има и предности и мане. Размотримо обе стране ове појаве.

Дакле, предности коришћења валовитих цеви:

 • Постављање таложења није тешко ни за оне који тек почињу да праве прве кораке у области водовода.
 • У тешким случајевима се не могу избјећи везе без ребра, јер је то најпластичније од свих предложених опција.
 • Кориговање се може сматрати као привремена веза, која се може брзо демонтирати.
 • Ако се тип тоалета не поклапа са лијевом сапницом, онда валовита цијев лако решава овај проблем.

Цонс

Недостаци овог начина везе су:

 • Танки зидови могу пробити оштри објекат који је ушао у канализацију. Осим тога, промене температуре (на примјер, ако се улије у тоалетну врелу воду) могу деформирати пластику.
 • Век трајања валовите цеви је мањи од оних од металних аналога.
 • Гофра не изгледа тако лепо као хромиране металне цеви. Међутим, са одређеном умјетничком умјетношћу, можете га поставити тако да ће бити скоро потпуно сакривено од погледа.
 • Ако је таложење растегнуто предалеко одвојено и није фиксирано, онда ће се сагнути у средини. Вода и остаци ће се нагомилати на месту потапања, што ће пре или касније довести до запушавања.

Процес монтаже ВЦ шкољке

Варијанте цеви за уградњу ВЦ шкољке

Варијанта инсталације валовите цеви

Алтернатива

Ако ови недостаци коруговане цеви савлада очи у свим својим предностима, може бити мало световног вештине и покушати да реши проблем повезивања тоалет у канализациони систем на било који други начин. Наравно, ово се тиче само проблематичних ситуација, пошто је то обично могуће са стандардним методама.

Ситуација 1. Инсталира се ВЦ шкољка са косим типом испуштања, што је више од утичнице канализационог система. Да бисте ријешили овај проблем, требат ћете кратку цијев од ПВЦ-а или полиетилена. Ако је потребно, цеви морају бити одсечене.

 • Први пут: Прикључите цев у тоалет са једне стране, а утичница од канализације са друге стране. Зглобове треба заптивати помоћу заптивања гумених манжета одговарајућег пречника.
 • Други начин: Преко плинског горионика загријавајте цев док се пластика не омекша. Затим га брзо повуците на ВЦ шкољку. Поставите тоалет на под. Повежите други крај цеви са прикључком за канализацију и поправите везу са цементним малтером или заптивачем.

Монтирање тоалета без помоћи валовите цеви

Ситуација 2. Потребно је повезати тоалетну посуду са директним типом пражњења у коси утичницу канализационог система. Са овим проблемом можете се носити постављањем специјалног пластичног угла. На продају су две верзије таквих углова - на 90 и 45 степени. ВЦ шкољку је причвршћена гуменом манжетом и канализацијом, као у претходном случају, мјешавина цемента или заптивача.

Монтирање ВЦ шкољке са пластичним кутом

Како поправити таложење на тоалету

Да не би био у заблуди са избором ребрасте цеви за ВЦ пре одласка у продавницу, мерење свих растојања и димензије и истакне шематски цртеж везе. Ово ће помоћи продавцу да покупи одговарајућу опрему за вас. Заједно са цевима, купите одговарајућу санитарну заптивку како бисте осигурали да дизајн није само поуздан, већ и естетски. Дужина таложења зависи од удаљености између тоалета и одвода канализације, али је боље оставити маргину од неколико центиметара.

Монтажа валовите цеви за тоалет

Започињамо инсталацију из припремних радова. Ако утичница од канализације и одвода тоалета нису нова, треба их очистити од акумулација прљавштине, слузи и остатака. Не заборавите да уклоните остатке грађевинског материјала. Очишћене површине треба обрисати суво. Ако инсталирате нови тоалет, покушајте да направите растојање између њега и излаза канализације што је брже могуће.

Настављамо на инсталацију. Прво пажљиво размислите о валовитој цеви коју сте купили: на једном крају постоје вањски заптивни прстенови, а на другом - унутрашње мембране. Крај са прстеновима мора бити уметнут унутар канализације. Крај са мембранама - ставите на врх ВЦ шкољке, гумени носач, па се добро протеже. Руковати свим спојевима са заптивним материјалом

Након завршетка инсталације, потребно је провјерити јачину система. Немојте одмах спојити тоалет на водоводну цев, довољно је само да одводите канту хладне воде у отвору за одвод

Практичне препоруке

 • Немојте истегнути таласање пре него што га уградите у тоалет. То можете учинити само пре почетка инсталационог рада. Ако се превише проширите, то ће бити тешко вратити у првобитно стање.
 • Немојте користити валовиту цев као додатну полицу за различите предмете за домаћинство. Ако ставите тежак предмет на њега, може се пробити.
 • Приликом куповине таложења обратите пажњу на дебљину зидова: Што је дуже, дуже ће трајати. Поред тога, покушајте купити производе од европских произвођача. Они су скупљи, али његов квалитет је много већи него код домаћих и кинеских колега.
 • Ако сте сретни власник сопственог дома, онда би требало озбиљно размислити о потреби за пластичном валовитом цијеви. Чињеница је то мишеви, пацови и други мали глодари сматрају пластичном врло укусним производом. Ако се ти неизграђени гости виде у вашој кући, онда боље да изаберете металне цеви.
Црна валовита цев за повезивање ВЦ шкољке

Валовита тоалетна цев може бити право спасење у тешким ситуацијама повезаним са недоследностима у параметрима повезане опреме. Као и било које друго модерно техничко решење, има своје предности и мане. Користите светло и флексибилно таложење или искористите предности које су тешке, пре и дуготрајније методе повезивања - то је на вама. Али, без обзира на вашу одлуку, надамо се да је наш чланак помогао да направите прави избор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 11