Druppelbevloeiing in de kas en in de tuin met hun eigen handen

Het leveren van water aan planten en aanplant is een van de zorgen van huiseigenaren. Iemand drenkte bedden met groenten, wat bloemen en gazons en iemand moet een tuin voorzien van water. In ieder geval kost de procedure veel tijd. Maar dat is nog niet alles: op de gebruikelijke manier vormt zich een korst op het oppervlak, waardoor de planten zich niet kunnen ontwikkelen, omdat de grond moet worden losgemaakt. Al deze problemen worden opgelost als druppelirrigatie wordt uitgevoerd. U kunt kant-en-klare sets, orderontwikkeling en installatie "op een turn-key basis" kopen en u kunt het zelf doen. Hier kun je zelf druppelirrigatie maken en dit wordt in dit artikel besproken.

Werkingsprincipe en variëteiten

Deze technologie is enkele decennia geleden getest. De resultaten waren zo indrukwekkend dat het systeem veel werd gebruikt. Het basisidee is dat water wordt gevoerd aan de wortels van planten. Er zijn twee manieren:

 • gegoten op het oppervlak in de buurt van de stengel;
 • wordt ondergronds in de wortelformatiezone gevoerd.

De eerste manier is gemakkelijker te installeren, de tweede is duurder: je hebt een speciale slang of een druppelstrip nodig voor ondergronds leggen, een behoorlijke hoeveelheid grondwerk. Voor een gematigd klimaat is er geen bijzonder verschil - beide manieren werken goed. Maar in regio's met een zeer hete zomer toonde de ondergrondse pakking zich beter: minder water verdampt en meer komt het bij planten.

Druppelbevloeiing wordt gebruikt in moestuinen, in kassen. Het is het meest effectief bij het verbouwen van groenten en fruit

Druppelbevloeiing wordt gebruikt in moestuinen, in kassen. Het is het meest effectief bij het verbouwen van groenten en fruit

Er zijn zwaartekrachtsystemen - ze hebben een watertank nodig geïnstalleerd op een hoogte van niet minder dan 1,5 meter, er zijn systemen met een stabiele druk. Ze hebben een pomp en een controlegroep - manometers en kleppen, die de vereiste kracht creëren. Er zijn volledig geautomatiseerde druppelirrigatiesystemen. In de eenvoudigste versie is dit een klep met een timer die de watertoevoer voor een bepaalde tijd opent. Meer complexe systemen kunnen de stroomsnelheid afzonderlijk regelen voor elk van de watertoevoerleidingen, het bodemvocht testen en het weer bepalen. Deze systemen werken onder begeleiding van processors, de bedieningsmodi kunnen worden ingesteld via het bedieningspaneel of de computer.

Voors en tegens

Druppelirrigatie heeft veel voordelen en ze zijn allemaal significant:

 • Vermindert de arbeidsintensiteit aanzienlijk. Het systeem kan volledig worden geautomatiseerd, maar in de eenvoudigste versie vereist irrigatie slechts een paar minuten aandacht.
 • Vermindert het waterverbruik. Dit komt doordat vocht alleen onder de wortels wordt toegevoerd, andere gebieden zijn uitgesloten.
 • De behoefte aan frequent losraken verdwijnt. Met een gedoseerde toevoer van water naar een klein gebied, wordt de korst op de grond niet gevormd, respectievelijk hoeft deze niet te worden gebroken.
 • Planten ontwikkelen zich beter, opbrengst neemt toe. Vanwege het feit dat water in één zone wordt gevoerd, ontwikkelt het wortelsysteem zich op deze plaats. Het heeft een groter aantal fijne wortels, wordt meer kruimelig, absorbeert vocht sneller. Dit alles draagt ​​bij aan een snelle groei en een overvloediger vruchtgebruik.
 • Er is een mogelijkheid om een ​​radicale topdressing te organiseren. En het verbruik van meststoffen door puntvoer is ook minimaal.

De economische efficiëntie van druppelbevloeiingssystemen is herhaaldelijk bewezen, zelfs op industriële schaal. In privékassen en moestuinen is het effect niet minder belangrijk: de kosten voor het maken van een systeem kunnen tot een klein bedrag worden teruggebracht en alle plussen blijven bestaan.

Druppelirrigatie, verzameld door eigen handen, kost een kleine hoeveelheid

Druppelirrigatie, verzameld door eigen handen, kost een kleine hoeveelheid

Nadelen zijn er ook, maar heel weinig:

 • Voor normaal gebruik vereist waterfiltratie, en dit is een extra kost. Het systeem kan ook functioneren zonder filters, maar dan moet een spoel / spoelsysteem worden overwogen om klompen te verwijderen.
 • Droppers zijn na verloop van tijd verstopt en moeten worden schoongemaakt of vervangen.
 • Als dunwandige banden worden gebruikt, kunnen deze worden beschadigd door vogels, insecten of knaagdieren. Er zijn plaatsen voor ongepland waterverbruik.
 • Het apparaat heeft tijd en geld nodig.
 • Periodiek onderhoud is vereist - blaas de leidingen of maak de druppelaars schoon, controleer de slangbevestiging, vervang de filters.

Zoals je kunt zien, is de lijst met tekortkomingen vrij groot, maar ze zijn niet erg serieus. Dit is echt handig in de tuin, in de tuin, op het gazon, in het bloembed of in de kas.

Componenten en lay-outopties

Druppelbevloeiingssystemen kunnen worden ingericht door elke waterbron te hebben. Een put, een put, een rivier, een meer, een gecentraliseerde watervoorziening, zelfs regenwater in de tanks zal het doen. Het belangrijkste is om voldoende water te hebben.

De hoofdleiding is verbonden met de bron, die water naar het waterpunt brengt. Dan gaat hij aan de ene kant van het geïrrigeerde gebied, aan het einde wordt het overstemd.

Tegenover de bedden worden tees in de pijpleiding gestoken, de druppelpijpen (pijpen) of tapes bevestigd aan de laterale terminal. Ze hebben speciale druppelaars, waardoor water aan planten wordt gevoerd.

Regeling van druppelbevloeiing vanuit een vat wordt eenvoudig gerealiseerd door eigen handen

Regeling van druppelbevloeiing vanuit een vat wordt eenvoudig gerealiseerd door eigen handen

Tussen de uitlaat van de bron en de eerste tak naar het bed is het wenselijk om een ​​filter of een filtersysteem te installeren. Ze zijn niet nodig als het systeem wordt gevoed door een waterleiding. Als u water uit een meer, een rivier of een tank met regenwater pompt, zijn filters verplicht: er kan veel vervuiling zijn en het systeem zal te vaak verstopt raken. De typen filters en hun aantal worden bepaald afhankelijk van de staat van het water.

Hoe u water uit een bron en een put kunt reinigen, wordt hier beschreven. 

Druppelslangen

Slangen voor druppelirrigatie worden op rollen van 50 tot 1000 meter verkocht. Ze hebben al watergebruikspunten ingebouwd: labyrinten waardoor water stroomt voordat het de uitlaat binnenkomt. Deze zuigslangen bieden dezelfde hoeveelheid water over de hele lijn, ongeacht het terrein. Vanwege dit labyrint is de stroom op elk punt van irrigatie praktisch hetzelfde.

Ze verschillen in de volgende kenmerken:

  • Stijfheid van de buis. Druppelslangen - zijn hard, ze zijn zacht. Zacht worden tapes genoemd, harde worden slangen genoemd. Hard kan tot 10 seizoenen worden gebruikt, zacht - tot 3-4. Tapes zijn:
   • Dunwandig - met een wanddikte van 0,1-0,3 mm. Ze worden alleen op het oppervlak gelegd, hun levensduur is 1 seizoen.
   • Dikwandige tapes hebben een muur van 0,31-0,81 mm, de levensduur is 3-4 seizoenen, er is zowel grond- als ondergronds te leggen.
Gieter kan worden georganiseerd met behulp van drip tapes of druppelslangen

Gieter kan worden georganiseerd met behulp van tapes of slangen

 • De diameter. Heeft invloed op de prestaties en de maximale lengte van de lijn. De inwendige diameter van de slangen kan van 14 tot 25 mm zijn, banden van 12 tot 22 mm. Van de tapes is de meest voorkomende maat 16 mm.
 • Waterstroomsnelheid. Het wordt geselecteerd afhankelijk van de vereiste irrigatie-intensiteit. Slangen kunnen 0,6-8,0 l / uur, dunwandige tapes leveren - 0,25-2,9 l / uur, dikwandige tapes 2,0-8,0 l / uur. Deze stroomkarakteristiek is via elke druppelaar.
 • Afstand tussen droppers. Het kan van 10 tot 100 cm zijn, afhankelijk van de vereiste hoeveelheid water en hoe vaak planten worden geplant.
 • Droppers kan zijn met één uitgang of twee. Het waterdebiet blijft stabiel. Alleen de diepte en het gebied waarover water stroomt, variëren. Bij één stopcontact is het gebied kleiner, is de diepte groter, met twee uitgangen neemt het irrigatiegebied toe, de diepte neemt af.

  Een druppelaar in de waterslang kan een of twee uitlaten hebben. Afhankelijk van het wortelstelsel van de plant

  Een of twee uitgangen. Afhankelijk van het wortelstelsel van de plant

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 17 = 24