Ъглова умивалник – максимално спестяване на място

Ъглова умивалник - максимално спестяване на място

Желанието на съвременните купувачи да създават в банята максимален комфорт и удобство, както и модните тенденции през последните години диктуват правилата си за проектиране и монтаж на санитарен фаянс. Ъгловата мивка е въплъщение на стил и разумен подход към използването на пространството в банята. Умивалникът в ъгъла е идеален за баня от всякакъв стил.

Размери и видове ъглови мивки за банята

Основното предимство на ъгловото умивалник е, че неговата форма ви позволява да организирате и ефективно да използвате пространството. Такива черупки могат да бъдат инсталирани по такъв начин, че да заемат мястото, което при използване на обикновено санитарно оборудване обикновено остава празно и не може да се използва рационално.

Ъглова мивка с облицовка

Има три основни вида ъглови умивалници. Нека разгледаме всеки от тях.

лале

Това е много популярен модел. Към мивката е прикрепена пейка, която скрива тръбите и сифона, обичайната й височина е 70 см или 80 см.

Размерите на мивката могат да бъдат много различни и стилистичната ориентация на дизайна и цветовата характеристика може да бъде избрана за всеки вкус. Единственото неудобство на такива конструкции е, че пространството под мивката не се използва максимално. Това е особено вярно за малките бани, където под мивката е удобно да се съхраняват почистващи продукти или други малки неща, ако трябва да се инсталира шкаф вместо стъпалото.

Ъглова лампа лале

окачване

Удобен вариант, при който има много свободно пространство под мивката, което позволява ефективното му използване за нуждите. Например, под мивката може да поставите не само кош за мръсни дрехи, но и да инсталирате пералня.

Окачените мивки за монтиране на пералня са оборудвани със специален сифон и мивката е с плоско дъно.

Висящите черупки също имат някои недостатъци, един от които е, че комуникациите са навън. Затова използвайте специален сифон, който е направен от декоративни материали, като полирана неръждаема стомана или хромирана мед. За да свържете и миксера, използвайте специални тръби.

Окачена мивка на ъгъла

Вградено умивалник

Обикновено се инсталира на специална люлка, така че се нарича и мойдодър. Също така мивка от този тип може да бъде нарязана на окачения таван. Този модел заема повече пространство от другите видове умивалници. Но този недостатък се компенсира с много предимства, защото кабинетът може да се използва за съхраняване на много неща и средства.

Също така този модел може да бъде допълнен с шарнирен ъглов шкаф с огледало, което ще ви позволи да поддържате лични хигиенни елементи там. Може да се заключи, че вградената мивка е най-добрият вариант, въпреки че има малко по-голям размер.

Вградено умивалник с шкаф и огледало

Комплект ъглови мивки и шкафове са с различни размери, дължината на страната в близост до стената, може да варира от 35x35 см до 70x70 см. Също така по-голямо търсене сред купувачите се насладите на комплекти с продълговата или асиметрична. Тази опция ще бъде добро решение, ако ъгълът на банята е непропорционален.

Асиметрична мивка

Ето защо комплекти от ъглови мивки и пиедестали могат да бъдат два вида:

 • леви модели има мивка вдясно и допълнителна повърхност вляво;
 • десните модели, където мивката се намира отляво и допълнителната повърхност вдясно.

Десен модел на мивка с облицовка

Класификация по материали

В процеса на производство на ъглови мивки в тоалетната или банята се използват голям брой различни материали. Огромна популярност в санитарния пазар е използването на мивки от керамика, изкуствен камък или стъкло. За любителите на лукса и ексклузивността в продажба има мивки от мед, бронз и естествен камък. Мивки от скъпи материали се правят предимно по поръчка. Всеки материал има свои уникални свойства, предимства и недостатъци.

Ъглова мивка с абстрактен модел

Нека да разгледаме по-отблизо основните материали за направа на ъглови умивалници.

керамичен

Произвеждат се от изгорена глина, от която, в зависимост от технологията на производство, е възможно да се произвежда порцелан или фаянс.

При производството на порцелан се изгаря каолин, в резултат на което се получава санитарен порцелан - материал с висока плътност, твърдо, но с малка здравина. Тя се отличава с ясен и ясен звук при подслушване, а също и при почивка, можете да видите бялата текстура на материала.

Фаянс от фаянс

Керамична ъглова мивка

Фаянсът е по-издръжлив материал от порцелана. Плътността на санитарните изделия е по-ниска, а структурата е по-пореста. Фаянс произвежда тъп звук, независимо от дебелината на материала. Поради физическите свойства и порестата структура, фаянсът обикновено губи първоначалния си вид във времето. На повърхността се появяват пукнатини, които потъмняват от мръсотия.

Керамиката се радва на стабилно търсене на потребителския пазар, но много съвременни материали значително надвишават керамичните продукти по отношение на производителността и издръжливостта. Друг недостатък на керамичните черупки е малък избор от форми и варианти за дизайн.

стъкло

Органично допълва всеки интериор на баните.

С помощта на стъклото можете да реализирате дори най-оригиналната идея. Опитни стъклари могат да създадат истински шедьовър и да дадат на продукта всякаква форма.

Богата палитра от цветни нюанси, смес от различни цветове, матово покритие, пясъкоструене, боядисване върху стъкло - това е само малка част от списъка на възможните дизайни на стъклени черупки.

Огромна гама мивки, където специално място се дава на ъглови проби, ви позволява да изберете красив и висококачествен продукт.

Единственото ограничение е вашият бюджет. Мивката ще се превърне в оригинален дизайнерски елемент на банята.

Грижата за стъклената повърхност на черупката е съвсем проста. Просто трябва да ги почистите с обикновени препарати или специални химикали за почистване на стъклото.

Моделите от прозрачно стъкло имат малък недостатък - те ще се забелязват от развода от навлизането на вода и могат да образуват варовити плаки.

Що се отнася до безопасността на продукта, не можете да се притеснявате за него. За производството на черупки се използва специално темперирано стъкло, което е напълно защитено от напукване и има висока устойчивост на удар.

Стъклен ъгъл за баня

Стъклена ъглова мивка с огледало

От цветни метали

Това е повече като парче стоки. По същество това е черупка от бронз или мед. Те не могат да бъдат наречени практични, защото се нуждаят от специални грижи. Металите са склонни към окислителни процеси. На такива черупки може да се появи зелено покритие, така че те често са покрити със защитен слой от лак. Но въпреки това появата на черупката от бронз или мед ще се превърне в истинска декорация на банята, например в източен, екологичен или ретро стил.

Бронз умивалник за ъгъл

Когато почиствате умивалника от цветни метали, използвайте само кремави перилни препарати. Изрично е забранено използването на метални четки или продукти, съдържащи киселини и абразивни частици.

От естествен камък

Ще стане модерен елемент на всяка баня. Особено популярни са гранит, мрамор, травертин и оникс, защото камъните имат специален модел и текстура. Природният камък се характеризира с трайност и надеждност, така че тази обвивка е почти вечна, ако е подходящо за нея. За да измиете продукти от естествен камък, трябва да използвате само тези препарати, които не съдържат киселини или абразиви в състава им.

Ъглова мивка от оникс

От композитни материали

Обикновено те се наричат ​​изкуствени каменни мивки, всъщност те са изработени от гранит, мрамор, кварцови чипове и различни смоли. Технологията дава възможност да се произвеждат черупки от голямо разнообразие от форми, текстури и цветове. Полученият материал е много издържлив, издръжлив и лесен за почистване. Често мивка техните съставни материали правят актьорите с плотове, липсата на свързващи шевове значително улеснява грижата и решава всички проблеми с външния вид на ставите мръсотията, сапун остатък и микроорганизмите в.

Формована мивка от композитни материали

предимства

За малка баня, инсталирането на ъглова мивка ще бъде най-добрият вариант. Всичко, което е необходимо за инсталацията му, е празен ъгъл, към който може да се подаде топла и студена вода, а тръбите могат да бъдат скрити под основата.

Основните предимства на ъгловите мивки в банята:

 • Мивка с облицовка е компактен, чист и удобен комплект мебели.
 • Ъгълът на преминаващите комуникации веднага ще стане по-привлекателен, тъй като всички тръби ще бъдат скрити. Освен това ъгълът ще се превърне в функционална област.
Ъглова мивка с тоалетка

Нощни шкафчета или рафтове под мивката ще бъдат добро място за съхранение на детергенти, кърпи или друго необходимо оборудване. На пазара на санитарно оборудване можете да намерите много модели ъглови мивки с облицовка. Голямо разнообразие ви позволява да изберете точно какво е подходящо за вашата стая. Също така огромна популярност използва шарнирен огледален шкаф, който ще бъде удобно и функционално допълнение към умивалника с облицовка. Огледалото в такива висящи шкафчета се допълва от различни лампи и свещи.

Ъглова мивка с шкаф и огледален шкаф

Често собствениците на просторни бани също предпочитат компактна ъглова мивка с бордюр, за да получат още повече свободно пространство. Трябва да се отбележи, че е желателно да се използва дървен шкаф само в просторни бани. Дървото не харесва висока влажност, а в малките бани след душ или вана не е лесно да се нормализира нивото на влажност бързо. За малките бани е по-добре да се използват шкафове от фибростъкло или ПДЧ, върху които се нанася специално водоустойчиво покритие.

Мебели за голяма баня с ъглова умивалник

Оборудваме пространството около мивката

Броят и дизайнът на допълнителни устройства - рафтовете, организаторите и другите места за съхранение зависи само от вашето лично решение. Наличието на рафтове, нощни шкафчета или шкафове ще ви помогне да поставите много необходими неща и неща за банята, което е по-добре да се скриете от очите на очите, а също и да разкрасите дизайна на стаята. За да създадете определен стил около мивката, можете да използвате нестандартни миксери или да украсите престилката в близост до умивалника с декоративни панели.

Мивка с рафт за съхранение

Много важен елемент в банята е огледалото и няма ограничения за броя на огледалата. За да направите огледалото необичаен елемент от интериора, можете да използвате лампи, които просто учудват разнообразието си. Можете да закупите комплект мебели, който се състои от шкаф с вградена мивка и допълнителен висящ шкаф. Тази слушалка има всичко необходимо за банята.

За тези, които искат да спестят пари, можете да направите плот за ъгловата мивка от влагоустойчив гипсокартон и да подрежете плота с декоративна мозайка. Можете да го направите сами, без да имате специални умения и способности.

Домашен гипсокартон за ъглова мивка

монтаж

За монтиране на ъглите се използват конзоли. Монтирането на санитарен фаянс се извършва директно на две стени, които създават ъгъл. Този тип инсталация ви позволява да създадете надеждно прикачно устройство и структурата на окачването става твърдо. Монтирането на мивката се извършва само след приключване на работа или след залепване на керамични плочки по стените.

За инсталирането на мивката трябва да получите необходимите инструменти:

 • Рулетка и ниво.
 • Пробийте или тренирайте за пробиване на дупки в стената.
 • Разширителни дюбели.
 • Отвертка и гаечен ключ за затягане на гайките за фиксиране на мивката.
 • Маркер, който да направи знак на стената за бъдещите крепежни елементи.

Монтирането на ъгловата мивка се извършва на няколко етапа.

Подготвителни работи за закрепване на ъгловата мивка

 • Първо, трябва да определите ъгъла, по който ще бъде поставена ъгловата мивка. Ако инсталирате умивалник с облицовка, първо трябва да направите инсталацията на бордюра и само тогава да отидете на прикрепването на самата умивалник.
 • Ако не се използва трибуната, за височина от пода, покриваща до горната част на корпуса трябва да бъде не по-малко от 80 см. Моля замени мивка към стената, където се оттича водата. И използвайте маркера, за да маркирате скрепителните елементи. Освен това, с помощта на лентова мярка, е необходимо да проверите отново маркирания размер.
 • За да монтирате умивалника, използвайте специални крепежни елементи. За по-лесно инсталиране можете да прехвърлите размерите на отворите за закрепване от мивката към стената. За да създадете дупки, трябва да използвате перфоратор или сондаж, а след това в отворите фиксирайте разделителните дюбели. Сега можете да продължите да инсталирате мивката върху крепежните елементи и да поправите всичко с помощта на пластмасови гайки.
Монтиране на ъгловата мивка с облицовка

Монтиране на мивката върху бордюра: вторият етап

Свързване на сифон за изтичане на вода

След инсталирането на мивката е необходимо да се създаде връзка между сифона и мивката за вода. Първо изтичането е свързано към умивалника и е поставено в дренажната тръба. След това на ръбовете трябва да покриете всички пропуски, така че да няма неприятна миризма на канализацията в банята.

Инсталация - свързване на комуникациите

Свързване на смесителя за вода

За да свържете смесителя за вода, можете да използвате инструкциите, приложени към комплекта. Миксерът е прикрепен към умивалника с помощта на гайка. Маркучите, през които ще се подава вода, трябва да бъдат свързани към тръби с топла и студена вода.

Резултатът от инсталационните работи

Ъглова мивка за тоалетна

Има отделна група ъглови мивки за тоалетни. Те са най-малкият по размер и спретнато изглеждат дори в малките стаи. Те често се намират на обществени места: кафенета, ресторанти, офиси. Те са инсталирани в тоалетни за гости, в къщи или в отделни бани, за да се мият ръцете си може да бъде директно в тази стая, а не да отидете в друга баня. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че подобни черупки не се препоръчват за битови нужди, тъй като те не могат да издържат на тежки товари.

Малка ъглова мивка за тоалетна

Не забравяйте да изберете миксер за мини мивки, защото трябва да съответства на размера на мивката. Ето защо инсталирането на стандартен кран в този случай няма да бъде подходящо. По-добре е да си купите къс малък миксер. Много удобна опция е инсталирането на хигиеничен душ в тоалетната, ако няма достатъчно място за биде.

Ъглова мивка за тоалетна с хигиеничен душ

Процесът на монтиране на ъгловата мивка в тоалетната чрез нейната технология не се различава от инсталирането на конвенционална мивка. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание е удобното предоставяне на необходимите комуникации.

задръстване

С бръчка на черупката почти всеки може да се сблъска, така че трябва да знаете какво да правите в тази ситуация. За да се елиминира запушването на умивалника, се използва механично действие, като се използва плунжер или специален водопроводен кабел или химическа атака, използвайки различни химикали.

С помощта на бутало може да се отстрани малка блокада, която се образува в сифон или дренажна тръба. Но ако отпадъците са стари или са разположени далече от дупката за изтичане на черупката, този метод няма да бъде ефективен. Във всеки супермаркет или в магазин за домакински химически продукти можете да закупите средства за почистване на мивката или да използвате инструментите, които всеки има в дома - сода и оцет за печене.

Премахване на блокирането в мивката

Ако всички по-горе методи не дават желания резултат, тогава трябва да потърсите помощ от водопроводчика. В края на краищата, сложното включване може да елиминира само водопроводния кабел. Трябва да се помни, че няма запушване на черупката, е необходимо да се предприемат превантивни мерки. За това се използва специален инструмент. Трябва да се напълни в мивката и да се остави за няколко часа, след което да се измие. Ако това действие се изпълнява само веднъж месечно, никога няма да влезете в мивката. Прочетете повече за запушването в мивката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2