Hur man väljer en hushållspanna

Att välja en panna för uppvärmning av ett privat hus, du måste överväga många faktorer. För detta är det nödvändigt att ha information om huvuddragen hos varje typ av pannor, deras fördelar och nackdelar. 

Hur man väljer en panna för hemmet

Vid val av panna måste flera faktorer beaktas samtidigt. Först - vilken typ av bränsle i din region är det mest prisvärda. Det innebär inte bara priset, utan även tillgången till denna typ av bränsle i lager eller möjligheten till utvinning / inköp utan speciella problem.

Det andra du bör uppmärksamma är möjligheten till autonomt arbete. Om det alltid finns någon i huset, kan det här objektet utelämnas. Men om allt är på jobbet eller studerar under veckan är det bättre om pannan för uppvärmning av ett privat hus kan fungera länge utan mänsklig intervention.

Välj en panna för uppvärmning av ett privat hus är inte lätt

Välj en panna för uppvärmning av ett privat hus är inte lätt

Den tredje faktorn är användarvänligheten och behovet av underhåll. Inte alla och vill inte alltid besöka pannan regelbundet. I det här fallet är det bättre att ta den mest automatiska versionen. Ja, de är dyrare, men tjänsterna kräver minimal. Om underhåll - vissa typer av bränsle kräver regelbunden rengöring - förbränningskammare eller brännare. Om du inte är nöjd med den här aspekten - är det värt att välja en panna som behöver minimalt förebyggande. För övrigt är dessa enheter som arbetar med gas och el.

Om det finns gas

Om det finns en gashuvud nära huset, är det meningslöst att överväga att köpa en gaspanna. För närvarande är gasuppvärmning i de flesta regioner det billigaste. Samtidigt är gasvärmepannor autonoma - de kan inte nås i veckor, kräver praktiskt taget inte förebyggande arbeten. Den enda nackdelen med denna lösning är den mängd pengar som krävs för att ansluta till motorvägen.

Gassen heter landets blå guld

Gassen heter landets blå guld

Typ av gaspannor

Vid typ av plats är gasvärmekedjorna väggmonterade och golvstående. Maximal effekt av väggvarianterna är 60 kW, golvaggregaten är också 100 kW och mer. Dessutom kan vissa modeller fungera i en kaskad. Vad är bra väggmonterade gaspannor? Det faktum att de kan installeras i köket, speciellt eftersom de är utformade för att passa in i köksdesignen.

Väggmonterade pannor kan installeras i kök

Väggmonterade pannor kan installeras i kök

Under installationen av en gasfläkt med en kapacitet på mer än 60 kW krävs ett separat rum. Det kan vara ett rum som tilldelas i huset eller en bilaga med separat ingång - ett pannrum. Om kraven för sådana utrymmen för installation av en gaspanna läs här.

Golvet kräver ett separat rum

Golvet kräver ett separat rum

Det är möjligt att installera en gaspanna även om det inte finns någon huvudledning, men det är möjligt att köpa flytande gas. I den här versionen installeras en utomhus-gaspanna med en brännare, som kan fungera med flytande gas (vanligtvis krävs en omkonfiguration). När det gäller ekonomin för sådan uppvärmning är det svårt att säga genast: det är nödvändigt att överväga hur mycket en kW värme kostar när man använder tillgängliga bränslealternativ. Basera på resultaten av beräkningarna, dra slutsatser.

Gas kan vara i cylindrar

Gas kan vara i cylindrar

Typ av brännare

I vägggaskedjor kan två typer av brännare installeras - atmosfärisk (öppen) och turbin (stängd). Atmosfäriska brännare kräver en skorsten med gott utkast, turbinerna är anslutna till en koaxial skorsten, som kan dras direkt genom väggen nära pannan.

Dessa förbränningskamrar skiljer sig också åt i hur de tar förbränningsluften. I öppna brännare tas luft från lokalerna, därför bör tillräcklig ventilationsförmåga tillhandahållas i sådana rum. I slutna förbränningskammare matas syre genom ett av rören i en koaxial skorsten. Eftersom det inte finns några speciella krav på ventilation. Men turboladdade pannor har sina nackdelar: en skorsten inbyggd i väggen kan övergrova med frost, snöskydd etc. I detta fall tänds inte pannan.

Huvudskillnaden mellan väggmonterade gaspannor är typ av brännare

Huvudskillnaden mellan väggmonterade gaspannor är typ av brännare

Vid val av en gaspanna bör du också vara uppmärksam på antalet positioner där en gasbrännare kan fungera. Det finns tre modifieringar:

 • Enstegs. Det finns bara två driftsätt - vid full ström och av. De billigaste brännarna, men gasförbrukningen är störst, det vill säga i drift är sådana kedjor oekonomiska.
 • Två steg. Det finns två driftsätt - 100% ström och 50%. Den tredje positionen är avstängd. Dessa brännare är redan mer ekonomiska, det är lättare att behålla den inställda temperaturen med dem.
 • Moduler. Den dyraste, men också den mest ekonomiska brännare. Beroende på behov kan de slås på både vid full effekt och 10%, med justeringen jämn.

Det är klart att på lång sikt bättre panna för uppvärmning av ett privat hus med en modulerande brännare. De är dyrare när de köper men är mer ekonomiska under drift.

Kondenserade gaspannor

Ovan var det en fråga om traditionella gaspannor för uppvärmning av ett privat hus. De kallas också hög temperatur, eftersom de ger ett kylmedel vid en temperatur på 45-50 ° C och högre. Sådana enheter är idealiska för att arbeta med radiatorvärme.

Kondenspannor kännetecknas av att de är effektiva vid drift i lågtemperaturläge - med en temperatur i returledningen inte högre än + 40 ° C. I detta fall används gasen mest ekonomiskt - genom att kondensera ångorna i rökgaserna överförs mer värme, vilket leder till en signifikant minskning av gasförbrukningen.

Kondenseringskedja för uppvärmning av ett privat hus med varma golv - perfekt

Kondenseringskedja för uppvärmning av ett privat hus med varma golv - perfekt

Denna funktion av kondenseringskedjor gör dem idealiska för att värma huset med varma vattengolv. Denna panna för uppvärmning av ett privat hus kan ge kylvätska vid + 35 ° C, i retur kommer det att vara en temperatur på + 30 ° C. På grund av detta kommer uppvärmning att vara ekonomiskt.

Men som vanligt fanns det vissa brister. Den första - det bildade kondensatet är väldigt frätande. Eftersom skorstenen endast sitter i rostfritt stål och hög kvalitet. Den andra nackdelen är att priset för kondenseringskedjor är högre än för traditionella sådana med samma kapacitet. Detta beror på ett mer komplext schema och även på det faktum att material som är resistenta mot kondensation används.

På el

Om det finns en teknisk möjlighet (en betydande mängd kilowatt tilldelas) är det möjligt att sätta en elektrisk panna för uppvärmning av ett privat hus. För att underlätta driften är detta bättre än enheterna. Om det finns el, arbetar de i ett visst läge, nästan ljudlöst, behöver inte underhåll. Deras huvudsakliga nackdel är de stora belopp som du måste betala för uppvärmning.

Under uppvärmningen kan inte bara 220 V, men också 380 V fördelas

Under uppvärmningen kan inte bara 220 V, men också 380 V fördelas

Typ av elektriska pannor

Idag finns det elektriska pannor för uppvärmning av ett privat hus av tre typer:

 • Vid TEN. Den vanligaste och mest kända typen av elektriska pannor. Enheterna som kan fungera i flera strömlägen (flerstegs) är mer ekonomiska i drift. Nackdelar - ganska låg effektivitet - på grund av värmeförluster själva TEN. Värdighet - enkla reparationer och relativt billiga förbrukningsmaterial (värmeelement).

  Så här ser elpannan på TEN

  Så här ser elpannan på TEN

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 6 = 3