Horisontella pannor

Horisontella pannor

Inte så länge sedan ansågs en lagringsvattenberedare installerad i en lägenhet nästan ett lyxartiklar. Idag uppfattas det snarare som en nödvändighet, snarare än som ett överskott. Varmvattenberedaren gör att du kan glömma säsongens förebyggande av vattenrör och tillhörande avstängning av varmt vatten. Valet av sådana anordningar är nu otroligt bra - en lämplig modell finns för alla smaker och väskor.

Horisontella och vertikala pannor

I den här artikeln kommer vi att berätta om hushållsvattenberedare av horisontell typ. Du kommer att lära dig mer om fördelarna och demeriterna hos dessa enheter, om deras egenskaper och sorter, och om de grundläggande reglerna du väljer.

Horisontell panna

godsaker

Bland en ganska stor lista över fördelar med horisontella pannor är särskild uppmärksamhet förtjänad av följande:

 • bekvämlighet och enkel installation;
 • kortvattenuppvärmningstid;
 • Durability (livslängden för de flesta modeller är från 8 till 10 år);
 • starka, slitstarka material i produktionen;

Horisontell panna i badrummet

Horisontell panna i badrummet

Horisontell panna i badrummet

Horisontell panna i badrummet

 • en hög värmeisolering, tack vare vilken förinställd vattentemperatur hålls under lång tid;
 • Temperaturindikator, vilket förenklar användningen av enheten;
 • Kompakta dimensioner som möjliggör en effektivare användning av rymden;
 • en liten kraft som ger en ekonomisk strömförbrukning.

cons

Trots ett så stort antal fördelar är horisontella vattenvärmare inte utan några uppenbara nackdelar. Vi listar de viktigaste av dem:

 • strukturellt obekvämt arrangemang av heta och kalla vattendysor, vilket leder till blandning, varigenom temperaturen hos vattnet från varmkranen blir otillräckligt hög;
 • för vissa modeller av denna typ av panna kännetecknas av värmaren placerad på sidan av anordningen, varigenom uppvärmningen av vatten är mycket långsam;
 • högt pris - i genomsnitt horisontella värmare är betydligt dyrare än liknande vertikala enheter.

Horisontell panna

typer

Inhemska pannor klassificeras enligt flera nyckelparametrar. En kort klassificering av vattenvärmare för hemmabruk kommer att se ut så här:

 • typ: kumulativ / fyllning / flytande;
 • uppvärmningsmetod: gas / kombinerad / indirekt / elektrisk;
 • Metod för vattenförsörjning: icke-tryck / tryck;
 • monteringsmetod: infälld / golv / vägg / universal;
 • installation: vertikal / horisontell.

Horisontell panna

Vertikal panna

Förutom ovanstående parametrar är det också nödvändigt att ta hänsyn till tankvolymen, vattentemperaturen och tiden, nominell effekt, kapacitet och många andra egenskaper.

egenskaper hos

Horisontella pannor är olika, inklusive typen av värmeelement. Moderna vattenvärmare använder så kallade "våta" och "torra" värmare. Den "torra" värmaren är innesluten i ett förseglat hölje, så det kommer inte i kontakt med vatten när den upphettas. Den våta typen TEN är i direkt kontakt med vatten.

Horisontell panna med torr TEN

För horisontella vattenvärmare är en speciell, platt tankform karakteristisk. Man tror att en sådan tank är sämre än den traditionella cylindriska energin. Dessutom antar dess konstruktion förekomsten av flera sömmar, som är benägen att korrosion.

Horisontell panna med en platt tank

Dessutom kan tankens inre yta ha en annan beläggning. Oftast används rostfritt stål, emalj och glasporslin för dessa ändamål. Den första varianten finns oftast, den har hög hållfasthet och utmärkta skyddande egenskaper. Täckning av emalj hanterar billigt tillverkare, påverkar inte vattnet, men det är extremt kortlivat. Glasporslin är den mest moderna varianten, vars särskiljningsegenskap är den utmärkta toleransen för höga uppvärmningstemperaturer.

Populära volymer

Tankens volym är ett av de viktigaste kriterierna för valet, vilka köpare uppmärksammar först och främst.

Valet påverkas i första hand av antalet familjemedlemmar, och dessutom frekvensen av att ta vattenprocedurer och typen av sanitetsutrustning. Till exempel för att tvätta, behöver en person att från 5 till 15 liter vatten per dag för att ta en dusch - från 50 till 90 liter, för att ta ett bad - från 150 till 180 liter, och diskning konsumeras 20 till 30 liter. Detta är en ungefärlig data som du behöver navigera och lösa problemet med tankens volym.

Horisontell panna med en liten volymbehållare

Låt oss överväga några av de mest populära alternativen.

50 liter

En vattenvärmare med en sådan tankkapacitet är ett bra alternativ för en person eller för ett par. Denna volym är tillräcklig för att undvika besvär under varmvattenstängningsperioden.

Kylare för 50 liter

Kylare för 50 liter

80 liter

En panna med en tank på 80 liter är lämplig för en familj med ett barn. Men om du måste spendera mycket tid utan varmt vatten i rören är det bättre att uppmärksamma de mer rymliga modellerna.

Kylare för 80 liter

Kylare för 80 liter

100 liter

En vattenvärmare avsedd för hundra liter är en bra lösning för en familj med ett eller två barn, men under förutsättning att du inte tar okontrollerad vattenkonsumtion. Om du är van att stanna i duschen länge är det bättre att välja något mer voluminöst.

Panna för 100 liter

Panna för 100 liter

200 liter

En sådan rymlig panna väljs vanligtvis av dem som bor utanför staden i ett hus som inte är kopplat till centraliserad vattenförsörjning. Du kan dock installera den i en stadslägenhet, särskilt eftersom den är perfekt för en stor familj. Men det borde komma ihåg att sådana rymliga modeller har stora dimensioner, så du behöver mycket utrymme för installation.

Kylare för 200 liter

Kylare för 200 liter

tillverkare

Dussintals företag är engagerade i marknaden för hushållsapparater, som producerar horisontella vattenvärmare, men endast ett fåtal tillverkare lyckades vinna kundernas förtroende över hela världen.

 • Ariston. Bland fördelarna med produkterna i detta italienska företag är den höga värmeisoleringen, vilket uppnås genom användning av högkvalitativa material. Den största nackdelen med Ariston-pannor är att användarna kallar en obekväm temperaturregulator.

Horisontell vattenvärmare Ariston

Horisontell vattenvärmare Ariston
 • Electrolux. Det svenska företaget har producerat hushållsvattenberedare under mycket lång tid och lyckades därför bli en riktig professionell inom detta område. Electrolux-pannor är kompakta i storlek och snygg design, men det påverkar inte produktkvaliteten. Dessutom ger tillverkaren en 8-års garanti på sina produkter.

Horisontell panna Electrolux

Horisontell panna Electrolux
 • Thermex. Denna europeiska tillverkare specialiserar sig direkt på produktion av vattenuppvärmningsutrustning och erbjuder därför sina kunder ett brett sortiment av inhemska pannor. Thermex-enheter tillverkas enligt den senaste tekniken och uppfyller världens kvalitetsstandarder.

Horisontell panna Thermex

Horisontell panna Thermex

Tips för att välja

 • Välja horisontella pannor, ta hänsyn till inte bara de viktigaste tekniska egenskaperna, men också tillgången till ytterligare funktioner som gör enheten mer funktionell och bekväm att använda. Dessa alternativ inkluderar till exempel självrengörande och självdiagnosystem.
 • Vi har redan sagt att på grund av de speciella egenskaperna hos utformningen av horisontella vattenvärmare kan oönskade blandningar av vatten med olika temperaturer uppträda i tankarna. Undvik detta problem kommer att hjälpa systemet för skydd mot blandning, vilket finns i vissa modeller.
Horisontell vattenvärmare i lägenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 24