Hvordan lage en vannrørledning fra polypropylenrør

Nye teknologier og materialer i konstruksjon ser konstant ut, og erstatter gradvis tradisjonelle materialer. Et klart eksempel på dette er vannforsyningen. For 15 år siden ble metall brukt i de fleste tilfeller - det var ingen alternativer generelt. I dag, nesten overalt, blir metall endret til polymerer, da de er enklere å montere, koste mindre, tjene det samme eller enda mer. Et av de mest populære moderne materialene er propylen. Installasjon av et vannrør fra polypropylenrør er godt at det kan gjøres av egne hender. For å gjøre dette, trenger du et spesielt loddejern og litt erfaring. Et loddejern kan leies, og erfaring er en bedrift som kan kjøpes. Du kan øve på de billigste armaturene og de små rørstykkene.

Installasjon av vannrør fra polypropylenrør kan gjøres uavhengig

Installasjon av vannrør fra polypropylenrør kan gjøres uavhengig

Merking og anvendelsesområde

Begynn å installere et vannrør fra polypropylenrør det er nødvendig med valg av typen rør. De er enkeltlags og trelags, avviker jevnt i veggtykkelse og har derfor forskjellige formål. For å gjøre det enklere å navigere, er de merket:

  • PN10 - enkeltlagsrør designet for kaldt vann i rørledninger med lavt trykk. Egnet for distribusjon av polypropylen vannrør i private hjem.
  • PN16 - enkeltlagsrør med tykkere vegger. De kan brukes både til transport av kaldt vann i systemer med økt trykk (sentralisert) og for ledning av varmtvannssystemet. Den maksimalt tillatte temperaturen er + 50 ° C.
  • PN20 - trelagsrør med forsterkende lag av glassfiber. Kan brukes til installasjon av vannrør for transport av varmtvann, lavtemperaturvarmesystemer. Maksimal temperatur er + 90 ° C.
  • PN25 - trelagsrør, forsterket med aluminiumsfolie. De brukes hovedsakelig til oppvarming, det kan brukes til varmt vann, men det er ikke økonomisk økonomisk: det er de dyreste rørene, og kvaliteten på varmtvann er overdreven.

I farger er det rør laget av polypropylen grå og hvit. På kvalitet er det ikke vist, så velg i henhold til estetiske preferanser. Noen selskaper (mest tysk) maler produktene sine i grønt. Hvis ledningen er skjult - i veggene eller i gulvet - er det bedre å finne ingenting, siden tyskerne er ledere i kvalitet.

For installasjon av vannrørssystemet fra polypropylenrør, beslag

For installasjon av vannrørssystemet fra polypropylenrør, beslag

For å gjøre det enklere å navigere i applikasjonsområdet, på PPR-røret, langs, blir fargestrimler påført. De som er designet for kaldt vann, er merket med blå (blå), for varmt vann og oppvarming er merket i rød, universal - i oransje. Noen produsenter har vedtatt en annen merking. De markerer de røde elementene for oppvarming og varmt vann, og de som er konstruert for kald markering, forårsaker ikke.

Fra ovenstående kan vi trekke følgende konklusjoner: Installasjon av et vannrør fra polypropylenrør i en leilighet er bedre utført fra PN 16 for kaldt vann og PN20 for varmt vann. I et privat hus kan du klare PN 10 før kaldt vann og PN 20 for varmt vann.

Monteringsfunksjoner

Monolags rør PPR PN 10 og PN 16 har en stor termisk utvidelseskoeffisient: temperaturfall på 100 ° C pr meter blir lengre ved 1,5 cm selv med tanke på at en slik temperaturgradient i virkeligheten er uoppnåelig, er en meget stor figur .. Til denne økning i lengden ikke er ødelagt vanntilførselen, vil systemet sørge for kompensasjonssløyfe (kompensatorer).

Typer av kompensatorer for polypropylen

Typer av kompensatorer for vannforsyning av polypropylen

Hvis lengden av rørledningen er liten og fortynnes med kaldt vann, ekspansjonsskjøt, kan man ikke gjøre - forskjellen i lengden vil være liten, men varmt vann er ønskelig for å gjøre minst en elementær-L-formet kompensator (se figuren).

Tilkoblingsprinsipp

Polypropylenrør har mange fordeler, men en av ulempene er at de ikke bøyer seg. Derfor, når du installerer et vannrør laget av polypropylenrør, brukes beslag for alle grener og svinger. Disse er spesielle elementer - tees, hjørner, adaptere, koblinger, etc. Det er også kraner, ekspansjonsled, bypasser og andre elementer i systemet, også laget av polypropylen.

Armaturer av polypropylen

Armaturer av polypropylen

Alle disse elementene med rør er koblet ved lodding. Materialet til de to delene som skal oppvarmes, oppvarmer seg før smelting, da blir det sammenføyet. Som et resultat er forbindelsen monolitisk, så påliteligheten av polypropylen-vannrøret er meget høy. For mer informasjon om lodding og verktøyene som kreves for dette, les her.

For å koble til andre materialer (metall), for å bytte til husholdningsapparater eller sanitetsartikler, er det spesielle beslag. På den ene siden er de helt polypropylen, på den annen side - de har metalltråder. Trådstørrelsen og dens type er valgt for typen enhet som skal tilkobles.

Systemplanlegging

På grunn av det faktum at PPR-rørene ikke bøyer, er det nødvendig at rundene og svingene er så små som mulig når det utformes et ledningsdiagram. Tross alt er de alle gjort ved hjelp av beslag, og de har en solid kostnad (sammenlignet med røret). Derfor prøver vi å optimalisere ledningen - for å få så få svinger, svinger og bøyer som mulig.

Seriell (tee) tilkobling

Installasjon av et vannrør fra polypropylenrør med tilhørende forbruk av forbrukere (sanitærteknikere og husholdningsapparater) brukes i små systemer. Vanligvis har de 5-6 tilkoblingspunkter. Med en slik vannrørsorganisasjon går ett rør av stigerøret, det går forbi alle tilkoblingspunkter i rekkefølge. Ved PPR-vannrør er alle grener laget med tees, fordi denne typen også kalles en tee.

installasjon av vannrør fra polypropylenrør

Installasjon av et vannrør fra polypropylenrør ved en sammenhengende forbruk av forbrukere

Pluss dette systemet - du trenger et lite antall rør, og minus - trykket på hver gren faller. Som et resultat, med et eller to arbeidspunkter for analyse, er det tredje, som ligger lengre fra stigerøret, ganske enkelt ikke trykket nok.

Parallell (kollektor) ledninger

En parallell tilkoblingsordning kalles også en samler. Dette skyldes at etter fjerning fra stigerøret er det installert en spesiell enhet - samleren. Dette er et element med ett inngang og en rekke utganger. Det er polypropylen og metall. For vannforsyning er mer egnet (og billigere) samlere laget av polypropylen.

Tilkoblingsskjemaet er slik at fra hver kran fører et separat rør til hver forbruker (noen ganger til en liten gruppe forbrukere).

Parallell plan for installasjon av vannrør fra PPR rør

Parallell plan for installasjon av vannrør fra PPR rør

Fordelen med et slikt system: trykket på alle punkter av vannanalyse er det samme, ulempen er at rør krever mye. Et annet pluss - hvis noen grener mislykkes, virker bare en forbruker ikke. Resten av systemet fungerer normalt. Forresten, for å kunne koble fra enkelte enheter, er kranene installert ved utløpet til kollektoren (vanligvis kuleventiler, men hvis det er nødvendig å justere hodet, kan du sette en ventil).

VVS og husholdningsapparater

I hver av måtene å installere et vannrør fra polypropylenrør, er et rør egnet for en bestemt forbruker. Det er to måter å koble til systemet: fleksibel og stiv eyeliner.

Stabil eyeliner er mer pålitelig: PPR rør og beslag har høy styrke. I tillegg er det i dette tilfellet bare en tråd - i stedet for forbrukerens tilkobling. Men denne typen podvodki krever høy nøyaktighet av ytelse: feilen kan bare være noen få millimeter. Dette er vanskelig å oppnå ved montering av polypropylenvannsrør, derfor bruker de fleksibel liner oftere. Bare vær forsiktig, i enkelte tilfeller er bruken ikke mulig: koble gasskjeler eller gass kolonner, ta med vann til oppvarmingsapparatene, det anbefales kun vannhåndkleoppvarming ved bruk av en stiv linje.

Hard-wire versjoner

Hard-wire versjoner

Mykt rør, derimot, krever ikke høy nøyaktighet - feilene er avjordet av en fleksibel slange i en rustfritt stålfletting eller en slange som brukes til å koble til en vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Rør er fjernet i området hvor utstyret er installert eller rørlegger er koblet til. Den ender med en adapter for metall, som en fleksibel slange er tilkoblet (den andre enden er koblet til enheten).

Tilkobling av adaptere til fleksible slanger

Tilkobling av adaptere til fleksible slanger

Dette alternativet er mindre pålitelig, så mye avhengig av kvaliteten på fleksibel liner. Også ikke det hyggeligste øyeblikket - tilstedeværelsen av to gjengede forbindelser, og dette er et potensielt sted for utseende av en lekkasje.

Innvendig eller ekstern pakning

En av fordelene med et polypropylen vannrør er at det enkelt kan legges inn i vegger og gulv. Dette materialet er ikke korrodert, reagerer ikke med noe materiale, utfører ikke strakte strømmer. Generelt, hvis tilkoblingen er gjort riktig, kan du lett gjemme røret i veggen eller i gulvet. Hele haken er å gjøre en forbindelse kvalitativt.

Polypropylen rørleggerarbeid kan være skjult i vegger eller på gulvet

Polypropylen rørleggerarbeid kan være skjult i vegger eller på gulvet

For å sikre at det samlede systemet ikke strømmer, kontrolleres det - trykk på med overtrykk. For dette er det spesielle enheter. De kobler, pumper vann, øker presset. Under dette presset står vannrøret igjen i flere dager. Hvis det ikke ble funnet lekkasjer, vil alt under arbeidstrykk arbeide lenge og uten problemer.

Installasjonsregler

Før du starter arbeidet, er det nødvendig å tegne et diagram, merke alle nødvendige beslag og systemelementer (meter, filter, kraner, etc.) på den, og sett dimensjonene på rørseksjonene mellom dem. I henhold til denne ordningen vurderer du hva og hvor mye som er nødvendig.

Når du kjøper rør med litt margin (to meter), kan beslagene tas nøyaktig fra listen. Det gjør ikke vondt for å bli enige om muligheten for retur eller utveksling. Dette kan være nødvendig, siden installasjonen av et vannrør fra polypropylenrør ofte gjør en del overraskelser. De er hovedsakelig forbundet med mangel på erfaring, og ikke med selve materialet og skje ganske ofte, selv med mestere.

Plastklips har samme farge

Plastklips har samme farge

I tillegg til rør og beslag, trenger vi flere klips, som er festet til veggene. De er installert på rørledningen gjennom 50 cm, og også nær slutten av hver gren. Disse klipsene er plast, det er metallklemmer og klemmer med en gummipakning.

For åpent legging av rørledningen i tekniske rom er det mer praktisk å bruke stifter, for bedre estetikk - for åpen legging av rør på badet eller på kjøkkenet - bruk plastklemmer av samme farge som rørene selv.

Metallklemmer er gode i tekniske rom

Metallklemmer er gode i tekniske rom

Nå litt om samlingsreglene. Systemet selv kan monteres samtidig, kutte lengder av rør av ønsket lengde, kontroller kontinuerlig med kretsen. Så det er mer praktisk å lodde. Men med mangel på erfaring, er dette fulle av feil - du må nøyaktig måle og ikke glem å legge til 15-18 millimeter (avhenger av rørets diameter) som går inn i beslaget.

Derfor er det mer rasjonelt å tegne et system på veggen for å betegne alle beslag og elementer. Du kan til og med feste dem og sirkle dem. Så det vil være lettere å evaluere selve systemet og identifisere feil og feil, om noen. Denne tilnærmingen er mer korrekt, da det gir mer nøyaktighet.

Deretter kuttes rørene etter behov, fragmenter av flere elementer er koblet på gulvet eller arbeidsbordet. Deretter settes det ferdige fragmentet på plass. Denne rekkefølgen av handlinger er mest rasjonell.

Og om hvor raskt og riktig kutt rørdelene av ønsket lengde og ikke gjør feil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 35