Värmekabel för vattenrör

Att göra vattenförsörjningen av ett privat hus eller stuga permanent och oavbruten är inte en lätt uppgift. Det svåraste är att försörja vattenförsörjningen på vintern. För att säkerställa att rören inte fryser kan de läggas under djupet av frysning, men det finns fortfarande svagheter. De första - anomalöst kalla vintrarna, som regelbundet britar alla poster. Den andra är platsen för inmatning i huset. De fryser fortfarande ofta. Utgången är att installera en värmekabel för vattenförsörjningen. I det här fallet är avloppet önskvärt, men det kan begravas på ett grunt sätt. Och inom områdena inmatning i huset kan du sätta värmaren kraftigare och bättre att isolera. 

Typ av värmekabel för vattenförsörjning

Det finns två typer av värmekablar - resistiva och självreglerande. I resistivet värms metallernas egendom när elströmmen passerar. I värmekablar av denna typ upphettas en metallledare. Deras karakteristiska egenskap är att de alltid ger samma mängd värme. Det spelar ingen roll på gatan + 3 ° C eller -20 ° C de kommer att värmas på samma sätt - vid full kapacitet förbrukar därför samma mängd el. För att minska kostnaderna på en relativt varm tid, är systemet inställt på temperatursensorer och termostat (samma som används för elektrisk golvvärme).

Strukturen hos resistiv kabeln

Strukturen hos resistiv kabeln

Resistiva värmedrådar under läggning bör inte överlappa eller vara belägna en nära varandra (nära). I det här fallet överhettar de och misslyckas snabbt. Titta noggrant under installationen.

Det är också värt att nämna att en resistiv värmekabel för ett vattenrör (och inte enbart) är en-kärna och två-tråd. Ofta används två trådar, även om de är dyrare. Förskjutning i anslutning: För enkelkärnans system måste båda ändarna anslutas till elnätet, vilket inte alltid är bekvämt. Två-trådiga har en plugg i ena änden, i den andra finns en vanlig vanlig elkabel med en kontakt som är ansluten till 220 V-nätverket. Vad behöver du mer veta? Resistansledare kan inte klippas - de kommer inte att fungera. Om du köpte en vik med ett längre än nödvändigt segment - lägg det helt.

Ungefär i denna form, värmekabel för vattenförsörjning

Ungefär i denna form, värmekabel för vattenförsörjning

Självreglerande kablar är en metallpolymermatris. I detta system leder ledningarna endast ström, och polymeren värms upp, vilken ligger mellan de två ledarna. Denna polymer har en intressant egenskap - ju högre dess temperatur, desto mindre värme frigörs och vice versa, när det kyls börjar det släppa mer värme. Dessa förändringar uppstår oberoende av tillståndet hos intilliggande kabelsektioner. Så det visar sig att han själv reglerar sin temperatur, för att han kallades - självreglerande.

Strukturen hos den självreglerande kabeln

Strukturen hos den självreglerande kabeln

Självreglerande (självuppvärmning) kablar har fasta plusser:

  • de kan korsa och inte brinna;
  • de kan klippas (det finns en markering med skärlinjer), men det är då nödvändigt att göra en slutkoppling.

Minus de har ett - ett högt pris, men livslängden (under förutsättning att reglerna gäller) i storleksordningen 10 år. Så dessa utgifter är rimliga.

Med en värmekabel för vattenrör av vilken typ som helst, är det önskvärt att isolera rörledningen. Annars kommer uppvärmning att kräva för mycket kraft, och därmed en stor kostnad, och inte det faktum att uppvärmning kommer att klara särskilt svåra frost.

Sätt att installera

Värmekabel för vattenrör ligger utanför eller inuti röret. För varje metod finns det speciella typer av ledningar - vissa endast för utomhusinstallation, andra - för internt. Metod för installation är alltid föreskrivet i de tekniska specifikationerna.

Inuti röret

För att installera ett värmeelement i ett vattenrör måste det uppfylla flera krav:

  • Skalet ska inte avge skadliga ämnen.
  • graden av elektrisk skydd får inte vara lägre än IP68
  • förseglad terminalhylsa.

För att kunna fylla tråden inuti, sluter ledningen i slutet av rörledningen en tee i en av sina grenar genom fyllningsboxen (kommer färdig).

Exempel på att installera en värmekabel inuti röret genom en oljetätning

Exempel på att installera en värmekabel inuti röret genom en oljetätning

Observera att kopplaren - kopplingen mellan värmekabeln och den elektriska - måste vara placerad utanför röret och körteln. Den är inte avsedd för våta miljöer.

Tee för montering av värmekabel inuti röret kan ha olika retursvinklar - vid 180 °, 90 °, 120 °. Med denna installationsmetod är inte tråden fixerad alls. Det är bara undanstoppad.

Typer av tees för montering av en värmekabel i ett vattenrör

Typer av tees för montering av en värmekabel i ett vattenrör

Utomhusinstallation

För att fixa en värmekabel för en vattenrör på en yttre yta av ett rör är det nödvändigt så att det angränsar tätt, hela området. Före installation på metallrör rengörs de av damm, smuts, rost, svetsspår etc. Det borde inte finnas några element på ytan som kan skada ledaren. På ren metall läggs tillfälle, fixas varje 30 cm (oftare, mindre ofta - nej) med metalliserad tejp eller plastklämmor.

Om den sträcker sig längs en eller två trådar, är de monterade underifrån - i den kallaste zonen staplade de parallellt, på något avstånd från varandra. När de lägger tre eller flera ledningar placeras de så att de flesta är i botten, men avståndet mellan värmekablarna upprätthålls (detta är särskilt viktigt för resistiva modifieringar).

Sätt att fixa värmekabeln på röret

Sätt att fixa värmekabeln på röret

Det finns en andra metod för installation - en spiral. Tråden ska läggas noggrant - de gillar inte vassa eller upprepade böjningar. Det finns två sätt. Den första är att koppla ur kopplingen genom att gradvis linda ut släppkabeln på röret. Den andra är att fixa den med saggan (den nedersta bilden på bilden), som sedan rullar och säkrar med en metalliserad tejp.

Om du värmer vattenledningen från plast, limmas den under metalltråden under metalltråden. Det förbättrar värmeledningsförmågan, vilket ökar effektiviteten av uppvärmning. En annan nyans att installera en värmekabel på vattenröret: te, ventiler och andra liknande enheter kräver mer värme. När du staplar, gör flera loopar vid varje montering. Titta bara på minsta böjningsradien.

Beslag, kranar måste värmas upp bättre

Beslag, kranar måste värmas upp bättre

Än att värma

Det är inte önskvärt att använda mineralull av något ursprung för isolering av en uppvärmd rörledning. Hon är rädd för att bli våt - när hon blöts förlorar hon sina värmeisoleringsegenskaper. Efter att ha höjt temperaturen har den fryst i vått tillstånd, smuler det helt enkelt i damm. Frånvaron av fukt runt rörledningen är mycket svår att se till, så det är bättre att inte ta den här värmaren.

Inte särskilt bra isolering, som komprimeras av tyngdkraften. Komprimeras, de förlorar också värmeisoleringsegenskaper. Om rörledningen du har lagt i ett särskilt konstruerat avloppssystem, kan inget trycka på det, du kan använda skumgummi. Men om du bara gräver ett rör behöver du en tuff värmeisolering. Det finns ett annat alternativ - till exempel på ett styvt rör - en plastavlopp över en hopfällbar isolering (till exempel skummad polyeten med slutna celler).

Exempel på isolering av ett vattenrör med värmekabel

Exempel på isolering av ett vattenrör med värmekabel

Ett annat material - expanderat polystyren, bildat i form av fragment av rör med olika diametrar. Denna typ av isolering kallas ofta ett skal. Den har goda värmeisoleringsegenskaper, är inte rädd för vatten, tar lite belastning (beror på densitet).

Vad är den kraft som krävs för värmekabeln för vattenförsörjning

Effektbehovet beror på den region där du bor, från kabel pipeline, diametern av rör, isolerade eller ej, och även på hur du vill navigera värme - inuti röret eller ovanpå det. I princip har varje tillverkare tabeller som bestämmer kabelförbrukningen per rörmätare. Dessa tabeller sammanställs för varje kapacitet, så det finns ingen mening att sprida någon av dem.

Genom erfarenhet, kan det sägas att den genomsnittliga isoleringsröret (polystyren skal av 30 mm i tjocklek) i centrala Ryssland för uppvärmning en meter rör inuti tillräckligt med ström vid 10 W / m, och utanför det är nödvändigt att ta inte är mindre än 17 W / m. Ju mer nord du bor desto större är kraften (eller tjockare isoleringen) du behöver.

Med eller utan termostat?

Om du vill betala för uppvärmning av vattenledningen är det bättre att sätta termostaten. Även om du ska montera en självreglerande värmekabel. Generellt är egenskaperna följande: den börjar vid + 3 ° C, stängs av vid + 13 ° C.

Om vattnet levereras från brunnen kommer det aldrig att ha en temperatur på + 13 ° C i den. Det visar sig att uppvärmning kommer att fungera hela tiden, även på vår och sommar. På sommaren kan kabeln naturligtvis stängas av, men på våren och hösten kommer det inte att göra detta på grund av möjligheten till en plötslig frost. Med brunnar lite enklare, men inte mycket - på sommaren kan vattnet ha en temperatur och strax över tröskeln. Men det här är på sommaren och under den hetaste tiden. Och hur som helst, varför ska du värma upp, låt oss säga vattnet som går in i avloppstanken? Och den som går till köket eller i duschen kommer du fortfarande att värmas upp av pannor eller rinnande vattenvärmare.

Det visar sig i vilket fall som helst - termostaten behövs. Ställ in avstängningstemperaturen i området + 5 ° C. Kostnaderna för uppvärmning av rörledningen faller ibland. Samtidigt ökar livslängden för värmekablarna betydligt - de har viss arbetstid. Ju mindre de jobbar desto längre tjänar de dig.

Värmekabel för vattenförsörjning - anslutningsdiagram till termostat

Värmekabel för vattenförsörjning - anslutningsdiagram till termostat

Vid installation av ett vattenvärmesystem med en termostat är det nödvändigt att installera en temperatursensor. Det finns komplexitet. Det måste placeras på röret så att det inte påverkas av temperaturen från värmare. Det är inte nödvändigt att isolera det från röret, men från kablarna är det nödvändigt.

Termoregulatorn i sig är önskvärt att installeras inomhus. Den är ansluten till en elektrisk växelkabel via en skyddsanordning och helst en RCD. Värmekabelns strömförbrukning är liten, därför kan maskinens nominella värde tas i storleksordningen 6A, det nominella värdet på RCD väljer närmaste större eller läckage, helst 30 mA.

Anslut värmekabeln för vattenförsörjningen till motsvarande kontakter på termostathuset. Om det finns flera grenar, är de förlamade. Temperaturgivaren är ansluten till närliggande kontakter. På varje termoregulator finns en märkning på vilken det är klart vad och var det är nödvändigt att ansluta. Om det inte finns någon märkning - köp bättre en annan: Arbetsförmågan hos detta prov är mycket tveksamt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =