Vilken pump ska du välja för en brunn

Att ha din egen vattenkälla är bara bra. Och det är ännu bättre om det är brunnar - vanligtvis är de renare i vatten än i brunnar och de kan hålla längre med vatten. Men för att få vatten från det in i huset behövs ett helt system, vars utgångspunkt är en pump för brunnen. 

Pumpen för brunnen är en lång cylinder

Pumpen för brunnen är en lång cylinder

Urvalsalternativ

Pumpar för brunnar är lätta att särskilja även i utseende. De är en lång cylinder av rostfritt stål eller plast. Naturligtvis är rostfria modeller dyrare - stål bör vara av hög kvalitet (vanligtvis AISI304 livsmedelskvalitet). Pumpar i plasthus är mycket billigare. Även om de är gjorda av speciell chockresistent plast, måste de behandlas med försiktighet - chockbelastningar, han tolererar fortfarande inte mycket bra. Alla andra parametrar måste väljas.

Korta tekniska egenskaper hos brunnspumpen

Korta tekniska egenskaper hos brunnspumpen

Vattenflöde och pumpkapacitet

För att säkerställa att vattnet i huset eller i stugan var tillräckligt högt, behöver du utrustning som kan leverera den önskade volymen vätska. Denna parameter kallas pumpkapacitet, uppmätt i liter eller milliliter (gram) per tidsenhet:

 • ml / s - milliliter per sekund;
 • l / min - liter per minut;
 • l / h eller kub / h (m3/ h) - liter eller kubikmeter per timme (en kubikmeter är 1000 liter).

Borehålspumpar kan öka från 20 liter / min till 200 liter / min. Ju mer produktiva enheten är desto högre strömförbrukning och ju högre priset. Därför väljs denna parameter med en rimlig marginal.

En av de viktigaste parametrarna vid valet av en nedihålspump är produktiviteten

En av de viktigaste parametrarna vid valet av en nedihålspump är produktiviteten

Det anses nödvändigt mängd vatten med två metoder. Den första tar hänsyn till antalet personer som bor och de totala utgifterna. Om fyra personer bor i huset, kommer vattenförbrukningen per dag att ligga på 800 liter (200 liter per person). Om det från brunnen inte bara finns vattenförsörjning utan även bevattning, är det nödvändigt att tillsätta lite mer fukt. Det totala beloppet är uppdelat med 12 (inte i 24 timmar, för på natten använder vi vattenledningen till ett minimum). Vi får hur mycket vi ska spendera i genomsnitt per timme. Delar den med 60, vi får den önskade pumpkapaciteten.

Till exempel kräver en familj på fyra personer och vattnar en liten trädgård 1500 liter per dag. Dela med 12, vi får 125 liter / timme. På en minut blir detta 2,08 l / min. Om du ofta har gäster kan vattnet behöva lite mer, så att förbrukningen kan ökas med ca 20%. Då är det nödvändigt att leta efter en pump med en kapacitet på ca 2,2-2,3 liter per minut.

Lyfthöjd (huvud)

Om du väljer pumpen för brunnen, kommer du oundvikligen att studera de tekniska egenskaperna. Det finns sådana parametrar som höjdhöjd och nedsänkningsdjup. Lyfthöjd - kallas fortfarande tryck - det beräknade värdet. Det tar hänsyn till det djup med vilken pumpen ska pumpa vatten, höjden vid vilken den ska höjas i huset, längden på den horisontella delen och rörets motstånd. Beräknat med formeln:

Formel för beräkning av pumphuvudet

Formel för beräkning av pumphuvudet

Exempel på beräkning av det önskade huvudet. Låt det vara nödvändigt att lyfta vatten från djupet (pumpinstallationsplatsen) 35 meter. Den horisontella sektionen är 25 meter, vilket motsvarar 2,5 meter hiss. . Huset är den högsta punkten - en dusch på andra våningen på en höjd av 4,5 m Betrakta nu: 35 m + 2,5 m + 4,5 m = 42 m Denna siffra multipliceras med korrigeringskoefficienten: 42 * 1,1 = 5. 48,3 m. Det vill säga minsta huvud eller höjdhöjd är 50 meter.

Om det finns en hydroackumulator i husets vattenförsörjning, är det inte avståndet till den högsta punkten som beaktas, men dess motstånd. Det beror på trycket i tanken. En atmosfär är lika med 10 meter huvud. Det vill säga, om GA-trycket på 2 atm, vid beräkning istället för höjden av huset ersättare 20 m.

Djupdykning

En annan viktig parameter i de tekniska egenskaperna är djupet av nedsänkning. Det här är det värde som pumpen kan pumpa ut vatten. Det varierar från 8-10 m till mycket lågmotoriska modeller upp till 200 m och mer. Det vill säga att välja en pump för en brunn måste du titta på båda egenskaperna på en gång.

För olika brunnar är djupet av nedsänkning annorlunda

För olika brunnar är djupet av nedsänkning annorlunda

Hur bestämmer man hur djup pumpen ska sänkas? Denna siffra ska vara i passet till brunnen. Det beror på brunnets totala djup, dess storlek (diameter) och flödeshastighet (hastigheten vid vilken vatten kommer). Generellt är rekommendationerna följande: pumpen ska ligga under vattenspegeln minst 15-20 meter, men bättre fortfarande lägre. När pumpen slås på minskar vätskenivån med 3-8 meter. Den återstående kvantiteten pumpas ut. Om pumpen är väldigt produktiv pumpar den snabbt, den ska sänkas ned, annars kommer den ofta att stängas av på grund av brist på vatten.

Brunnens diameter

En viktig roll vid valet av utrustning är brunnens diameter. De flesta hushållspumparna har dimensioner från 70 mm till 102 mm. I allmänhet mäts denna parameter vanligtvis i tum. Om så är fallet är det lättast att hitta tre och fyra tums kopior. Resten levereras på beställning.

Pumpen för brunnen ska placeras i höljet

Pumpen för brunnen ska placeras i höljet

Pump typ för brunn

Bara några ord om typ av installation av pumpen för brunnen. Generellt finns det nedsänkbara och ytanordningar. Ytan är bra eftersom de alltid är synliga och tillgängliga, det finns bara en slang i vattenkällan. Men det finns ett "men" - de har ett maximalt sugdjup - ca 8-10 meter. Wells av detta djup, om de är, är mycket sällsynta. Det finns naturligtvis ytpumpar med en ejektor. De kan få vatten från 20-30 meters djup, men sådana installationer har låg prestanda, och mätaren snurrar med en dubbel kraft. Så det finns i princip inget val - en pump för en brunn behövs bara för att vara nedsänkbar.

Membranet i den vibrerande pumpen skapar vattenfluktuationer

Membranet i den vibrerande pumpen skapar vattenfluktuationer

Den mest utbredda är två typer av nedsänkbara pumpar i nedre hålet: vibrerande och centrifugalpumpar. Vibrations attraktiv till sitt pris - de kostar flera gånger mindre än den billigaste centrifugalen. Men de rekommenderas inte för att pumpa ut dricksvatten. Skälen är:

 • Under drift genererar vibreringspumpen märkbara fluktuationer i vattnet, vilket ökar sedimentet från botten. Därför kommer vattnet från en sådan pump aldrig att vara transparent.
 • Det är en fast tro på att användningen av vibrerande pumpar förkortar brunnets livslängd avsevärt - det fyller snabbt upp.
 • Pumpen slår brunnen bra och ger mycket ljud. Beating kan lösas genom att sätta på säkerhetsgummiringar på kroppen (om hela strukturen kommer in i brunnen), och med ljud kommer du inte göra någonting.
 • Dessa pumpar skiljer sig åt i sin låga produktivitet och djup, med vilken de kan höja vatten.

Det vill säga vibrerande pumpar för grunda brunnar, varav vatten pumpas för bevattning. Då är deras användning motiverad.

En centrifugalpump för en brunn är mycket mer produktiv utrustning. Vatten svänger på grund av rotationen av impellrar, vilket skapar ett vakuum i mitten och ökat tryck på periferin. På grund av högt tryck längs kanterna stiger vattnet och en ny del sugs in i lågtryckszonen i mitten. Så här stiger vattnet.

Vakuumet skapas av impellrar

Vakuumet skapas av impellrar

Centrifugalborehålspumparna rysar inte något, vatten kan lyftas från stora djup. Deras nackdel är att de är känsliga mot mekaniska föroreningar som finns i vattnet - arbetsdelarna slits av. Eftersom de endast är lämpliga för rent vatten - det högsta innehållet av föroreningar - från 100 g / m3, i vissa modeller med höghastighetsbegränsningar ännu mer - upp till 50 g / m3. Goda modeller har flera (upp till 10) impellrar, på / av som reglerar flödesförmågan.

Vilka märken ska jag föredra?

När du väljer ett specifikt pumpmärke för en brunn, var uppmärksam på två saker. Den första är antalet positiva och negativa recensioner. Bara här måste man komma ihåg att positiva recensioner sällan skrivs - om utrustningen arbetar på den och inte kommer ihåg det. Bara om innan det fanns några problem som den nya pumpen bestämde. Då finns det chanser att ett positivt svar kommer att vara. Få negativ feedback för problem mycket mer sannolikt. Så förhållandet mellan positiva och negativa åsikter kommer att vara partisk. Du kan helt enkelt jämföra mängden positiva och negativa om olika märken.

Välj en pump för en brunn är inte lätt

Välj en pump för en brunn är inte lätt

Det andra du bör uppmärksamma är tillgängligheten av servicecenter och garantisalar i din region. Så att när ett problem uppstår kan det snabbt och enkelt lösas och inte gå långt borta. Detta är också mycket viktigt.

Vad ska man leta efter (förutom tekniska specifikationer)? För närvaro och antal grader av skydd. Bra (och dyr) utrustning kan ha följande inbyggda mekanismer:

 • skydd mot torrlöpning (avstängning i frånvaro av vatten);
 • skydd mot överbelastning och elektriska urladdningar (från överhettning);
 • sandrensningssystem;
 • från vattenläckor (backventil, här kan den läggas utan problem).

Från denna lista är det mycket önskvärt att brunnspumpen skyddas mot torrlöpning och överbelastning. Dessa är de grundläggande sakerna som förlänger enhetens livslängd. Rensning av sand är naturligtvis bra, men utrustningen är ganska dyr. En backventil kan sättas direkt på pumputloppet till sugslangen (röret).

Pumpmärken som anses vara de bästa

Expertutlåtanden sammanfaller inte alltid med användarnas uppfattning, men de bör också lyssnas på. De rekommenderar mestadels dyra varumärken, men inte bara för, utan för att de verkligen fungerar bra. Så här är listan över företag som är betrodda av proffsen:

 • Vattumannen. Till ett relativt lågt pris ganska anständigt kvalitet.
 • JEELEX. Normalt arbetar de - cirka 5-6 år - med rätt val av parametrar.
 • Feed. Sino-ryska, men fungerar bra.
 • Aquario (Aquaria). Normal kvalitet för inte så stora pengar.
 • Grundfos (Grundfos). Ledare i kvalitet, men också till priser.
 • DAB. Värda konkurrenter till Grundfos till lägre priser.
 • ESPA. Bra kvalitet. Problem kan vara med underhåll - inte alla regioner har servicecenter.
 • Willo (Willo). En annan av marknadsledarna. God kvalitet till mer eller mindre anständiga priser.
 • ZDS. Dessa brunnpumpar har fungerat bra. På dem ger tillverkaren 2 år av ovillkorlig garanti - en ersättning för ett brott av någon anledning.
 • Acua. Hela hydraulikdelen är tillverkad av rostfritt stål, men dimensionerna för dessa pumpar är inte lämpliga för de flesta brunnar.
 • Vattenkanonserie Prof. Helt anständigt kvalitet, men reparera endast i servicecentret.

Detta är en mer eller mindre komplett lista över varumärken som professionella rekommenderar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 46 =