Ventilatierooster – doel, toepassing, installatie

Een normaal functionerend ventilatiesysteem is nodig voor het welzijn. Een van de componenten van de ventilatie is de plafondverspreider. Via dit apparaat vindt de opname en inlaat van lucht plaats. 

Wat is een diffuser

Diffusor is een onderdeel van het ventilatiesysteem, ontworpen voor de invoer / uitvoer van lucht in de kamer en voor de efficiënte vermenging ervan. Voert ook decoratieve functies uit - sluit de ingang / uitgang van het ventilatiekanaal. Uiterlijk ziet het eruit als een conventioneel ventilatierooster, maar het heeft een iets ingewikkelder structuur, kan extra apparaten hebben - een waaier en een statische drukkamer.

Diffusers zijn ontworpen voor snel mengen van lucht

Diffusers zijn ontworpen voor snel mengen van lucht

Het verschil tussen de diffusor en het ventrale rooster

Welke diffuser verschilt van het ventilatierooster? Ja, eigenlijk niets. Alleen een ventilatierooster is de eenvoudigste diffusor. Waarom is de prijs anders? Daar zijn redenen voor.

Bij de ontwikkeling van diffusers berekenen fabrikanten de beweging van lucht, plaatsen ze lamellen en scheidingswanden op een zodanige manier dat de lucht in de ruimte op de beste manier wordt gemengd. Omdat de lucht wordt gemengd, gelijkmatig door de ruimte verdeeld.

Verschillende toevoerlucht plafondspoilers met luchtverdeling

Verschillende toevoerlucht plafondspoilers met luchtverdeling

Fabrikanten van goedkope ventilatieroosters zullen waarschijnlijk geen onderzoek doen, externe tekens kopiëren en zich niet druk maken over efficiëntie. Lucht komt op een bepaald punt, er zijn voor de hand liggende zones met verschillende temperaturen. Dit is het prijsverschil.

Wanneer plaats je de diffuser

Waar en wanneer kan ik ventilatieroosters gebruiken en waar heb ik diffusors nodig? In conventionele appartementsgebouwen van oude constructie zijn er alleen ventilatiekanalen voor uitlaatgassen, die werken vanwege het verschil in druk. De uitgangen van de ventilatieschachten bevinden zich in de muren. In dit geval kunt u een ventrash plaatsen, omdat het installeren van een complexer apparaat op de situatie vrijwel geen effect heeft.

Maar als u een vals plafond hebt gemaakt, waarachter het luchtkanaal dat op dit kanaal is aangesloten, verborgen was, is het wenselijk om diffusors te installeren. Ze werken efficiënter. Omdat de aanwezigheid van een opgehangen / spannende constructie luchtbeweging bemoeilijkt, zijn meer efficiënte inrichtingen nodig voor de goede werking van het ventilatiesysteem.

In een verlaagd of verlaagd plafond van elk type, een deflector

In een verlaagd of verlaagd plafond van elk type, een deflector

Als het ventilatiesysteem specifiek is ontworpen, krijgt u waarschijnlijk nauwkeurig advies over wat, waar en welk type moet zijn. In deze situatie kan elke vervanging de prestaties van het systeem negatief beïnvloeden.

Soorten diffusers

In een winkel of een bedrijf dat beademingsapparatuur verkoopt, krijgt u de keuze uit een groot aantal verschillende diffusers voor uiterlijk en materialen. Met materialen om min of meer eenvoudig te bepalen - kies wat u het beste bevalt of dat beter geschikt is voor bedrijfsomstandigheden. Als de ventilatiekanalen van metaal zijn, is het logisch (maar niet noodzakelijk) om metalen roosters te gebruiken. Ze zijn gegalvaniseerd, roestvrij staal, ze zijn gemaakt van gewoon staal, maar geverfd met poederverf.

Als de ventilatiekanalen zijn gemaakt van kunststof buizen, zijn ze beter dan de kunststof diffusors. Hier is alles duidelijk. Met de rest van de parameters een beetje moeilijker, laten we het begrijpen.

Dit zijn allemaal diffusers

Dit zijn allemaal diffusers

Plaats van gebruik

Op afspraak zijn de diffusers onderverdeeld in:

 • drogen;
 • extractie;
 • universeel (toevoer en uitlaat);
 • gecombineerd.

De namen spreken voor zich: ze worden gebruikt in verschillende delen van het ventilatiesysteem. De toevoer en uitlaat verschillen in de richting en positie van de lamellen en scheidingswanden. Er is niet teveel verschil, slechts één werkt beter voor luchtafzuiging, anderen - voor invoer. In principe kunt u de toevoerlucht naar de kap voeren of omgekeerd. De catastrofe zal niet gebeuren, maar de prestaties van het ventilatiesysteem kunnen iets afnemen. In particuliere huizen en appartementen is het verschil, vanwege de lage productiviteit, niet zichtbaar. Tastbare veranderingen kunnen alleen in de ventilatie van grote productiviteit zijn.

Universele diffusors passeren evenveel lucht in beide richtingen. Ze kunnen dus zonder aarzeling worden geplaatst. Maar, zoals gewoonlijk, werken "universalia" iets slechter dan speciaal ontworpen modellen.

Dit is hoe de verstelbare diffusor werkt: hij verandert de richting en de vorm van de luchtstroom

Dit is hoe de verstelbare diffusor werkt: hij verandert de richting en de vorm van de luchtstroom

We hebben misschien alleen uitleg nodig met gecombineerde modellen. Ze verschillen in dat deel van het apparaat werkt op de instroom, gedeeltelijk - op de uitstroom. Dienovereenkomstig verbinden ze zich met verschillende delen van het ventilatiesysteem. Dat wil zeggen, u kunt slechts één universele diffuser aan het plafond installeren en deze moet twee takken zijn - voeding en uitlaat. De verbindingsmethode wordt beschreven in elk specifiek model. Over het algemeen heeft het geen zin om erover te praten.

materialen

Maak diffusers van:

 • plastics;
 • aluminum;
 • staal (gewoon of roestvrij).

In particuliere huizen en appartementen wordt meestal plastic gebruikt. Voor deze situatie is dit de beste optie. Tegen een relatief lage prijs hebben ze uitstekende prestatiekenmerken, een lange levensduur, eenvoudig onderhoud, geen corrosie. Ze sluiten naadloos aan op plastic kanalen, die vaker in privéwoningen worden gebruikt.

Plafondrooster kan worden gemaakt van kunststof, metaal, met houten elementen

Plafondrooster kan worden gemaakt van kunststof, metaal, met houten elementen

Metalen diffusers worden gebruikt in industriële gebouwen waar alleen niet-brandbare materialen kunnen worden gebruikt. Ze kosten aanzienlijk meer, ze wegen meer, wat de installatie bemoeilijkt.

Er zijn ook diffusers, waarvan het buitenste deel (traliewerk) van hout is. Dergelijke apparaten passen idealiter in het interieur van een houten huis.

plaats

Op de locatie van de diffusers zijn:

 • plafonds;
 • wand;
 • vloer.
Door de methode van installatie, diffusers zijn plafond (meest), muur en vloer

Door de methode van installatie, diffusers zijn plafond (meest), muur en vloer

Meestal ziet u de plafondverspreider. Ze worden gebruikt in 95% van de ventilatiesystemen, zowel in het aan- en afvoersysteem. Eigenlijk omdat de lucht in het bovenste gedeelte van de kamer wordt gemengd, zonder speciaal persoonshinder te veroorzaken. En ook omdat het met de plaatsing van valse plafonds makkelijker is om een ​​ventilatiesysteem te maken, als het er vroeger niet was. Meestal zijn de apparaten aan het hoofdplafond bevestigd en knipt u in het plafond met spanning / verlaagde delen een gat af dat het rooster bedekt.

Soms wordt de ventilatie gedaan door de kelder. Plaats vervolgens de vloerroosters. Het fenomeen is zeer zeldzaam.

Wandroosters worden nog minder vaak gebruikt. Er zijn niet zoveel situaties. Bijvoorbeeld in appartementen na het vervangen van de ramen door kunststof. In dit geval is een instroming van verse lucht nodig en deze kan alleen worden geleverd door een gat in de muur te maken en een diffuser te installeren. Of met een gebrek aan frisse lucht en onwil om het toevoersysteem op te zetten / te reconstrueren.

Vervolgens wordt er gesproken over plafondroosters, omdat deze de meerderheid zijn en alle andere moeten worden gezocht; ze worden meestal op bestelling afgeleverd.

Ontwerpkenmerken

Plafondroosters hebben verschillende uitvoeringen. Er zijn vortex en spleet. Deze typen kunnen worden gemaakt van elk materiaal, voor elke installatiemethode. Maar zoals afgesproken hebben we het over plafondmodellen.

Plafondroosters zijn er in verschillende uitvoeringen

Plafondroosters zijn er in verschillende uitvoeringen

draaikolk

In hen zijn de grillpartities zo gerangschikt dat ze wervelingen van luchtmassa's creëren. Dit verhoogt soms de snelheid waarmee de lucht wordt gemengd, verhoogt de systeemprestaties. Vind ze gemakkelijk - door de karakteristieke radiale rangschikking van de springers. Een vortex plafondrooster wordt gebruikt wanneer een snelle luchtverversing noodzakelijk is. Het is logisch om ze in badkamers en toiletten te plaatsen - om de normale sfeer snel te herstellen, hoewel ze meestal worden gebruikt in gebouwen met een groot oppervlak en hoogte van de plafonds.

Het vortex plafondrooster is eenvoudig te herkennen aan de karakteristieke opstelling van de scheidingswanden

Het vortex plafondrooster is eenvoudig te herkennen aan de karakteristieke opstelling van de scheidingswanden

Het inwendige deel van de vortex plafond diffuser is meestal gemaakt in de vorm van een cilinder, en het rooster kan willekeurig rond of vierkant zijn, maar de gaten erin bevinden zich strikt langs de omtrek.

Een vortex plafondrooster voor toevoerventilatie kan een extra waaier hebben, die zich achter het rooster in de behuizing bevindt. De waaier kan beweegbaar of stationair zijn. De beweegbare waaier kan worden bediend - verschillende rotatiesnelheden hebben.

Een andere versie - met een statische drukkamer. Het elimineert de te actieve beweging van luchtmassa's. Als ventilatieroosters worden gebruikt in een kamer met statische druk, zelfs bij hoge stroomsnelheden, zullen er geen tocht in de kamer zijn.

spleet

De spleet plafond diffuser wordt zo genoemd vanwege de karakteristieke vorm van de gaten - in de vorm van spleten. De locatie van de sleuven, de vorm en afmetingen van de partities zijn speciaal ontworpen en berekend. De verdeling van luchtstromen hangt af van hun positie en richting.

Worden toegepast in gebouwen met een kleine of gemiddelde productiviteit van het ventilatiesysteem. Worden geplaatst in woonkamers, technische ruimtes met normale bedrijfsomstandigheden (kasten, opslagruimtes, ingebouwde kasten).

Spleet plafondroosters en richting van de luchtstroom

Spleet plafondroosters en richting van de luchtstroom

Heb een belangrijk kenmerk - er zijn instelbare gleufdiffusers, die de richting van de luchttoevoer kunnen veranderen (vergelijkbaar met het type luchtgordijnen). Als we het over typen hebben, dan kunnen ze met of zonder een statische drukkamer zijn.

Dit is ook een soort slotverspreider

Dit is ook een soort slotverspreider

De vorm kan willekeurig zijn - met een rond, rechthoekig of vierkant buitenrooster. Er zijn lange en smalle modellen. Een dergelijke lineaire plafondrooster met sleuven is niet erg opvallend. In het pand van een bepaald ontwerp (loft, modern) kunnen ze dienen als een soort decoratie.

verstelbaar

Om een ​​comfortabele sfeer te creëren in elke situatie en op elk moment van het jaar zijn er verstelbare diffusers. In hun ontwerp zijn schuifplaten toegevoegd, waardoor de doorvoer varieert.

Een van de ontwerpen van een instelbare ronde diffuser

Een van de ontwerpen van een instelbare ronde diffuser

Voor verstelbare diffusers is er een speciale naam - anemostaten. Ze worden afgesteld door het centrale deel met de klok mee of tegen de klok in te draaien. Alle lamellen in de anemostaten zijn beweegbaar bevestigd en veranderen van positie in het openen / sluiten van de luchtdoorgang.

Nog een verstelbare plafondrooster met een ander instellingsprincipe

Nog een verstelbare plafondrooster met een ander instellingsprincipe

Er zijn ook modellen met ingebouwde aanwezigheidssensoren en analysers voor luchtcompositie. Ze zijn verbonden met het microklimaatregelsysteem, dat automatisch de gespecificeerde atmosferische omstandigheden handhaaft in de automatische modus. Maar dit maakt deel uit van een heel kostbaar systeem.

Plafondrooster: installatie

Er zijn twee manieren om de diffusors aan te sluiten op de ventilatiekanalen: rechtstreeks of via een adapter (statische drukkamer). De meer correcte is de tweede optie, maar het vereist een grotere opening tussen het basis- en het decoratieve plafond.

Als de vorm en afmetingen van de plafondroosters en ventilatiebuizen hetzelfde zijn

Om de plafonddiffusor rechtstreeks op de ventilatiepijpen (uitlaten) aan te sluiten, wordt een T-stuk / splitter in de ontluchtingspijp op de installatieplaats geplaatst. In de vrije - de derde - verlaat en plaats het apparaat.

Snijd een gat recht in de buis onder de installatie - de verkeerde beslissing. Het lichaam steekt buiten de buis uit, hindert de beweging van lucht, de productiviteit van het systeem daalt, en na verloop van tijd wordt een stofprop gevormd, die in het algemeen het lumen kan blokkeren. Over het algemeen moet dit worden vermeden.

Selecteer de bochten van de hoofdleiding zodat ze op een handige manier op de diffusers worden aangesloten. Voor de circulaire aftakking van het luchtkanaal is het niet moeilijk om een ​​ronde diffusor aan te sluiten, en aan een rechthoekige - een rechthoekige. Het is ook belangrijk dat hun dimensies samenvallen. Dit is een eenvoudige waarheid om te onthouden bij het maken van een systeem, het kiezen van tees of het maken van bochten met de juiste parameters.

Wanneer de vorm en het formaat overeenkomen, is het installeren van een plafondrooster geen probleem

Wanneer de vorm en het formaat overeenkomen, is het installeren van een plafondrooster geen probleem

Passend bij het formaat worden de diffusers in de ventilatiekanalen geïnstalleerd door ze eenvoudig in te brengen. Klein formaat en gewicht van het model kunnen met een kit (siliconenneutraal) op de doos worden bevestigd. Dus meestal zijn modellen met een ronde basis bevestigd.

Voor verlaagde plafonds van verschillende typen (gipsplaat, kunststof, Armstrong), een speciaal sluitsysteem - Clip in. Het is een afstandhouder van het type dat kan worden gezien op plafondinbouwarmaturen.

Meer massieve vierkante / rechthoekige modellen worden bevestigd aan de wanden van de doos met behulp van zelftappende schroeven of op ophangingen aan het plafond. De eerste optie is eenvoudiger, maar u kunt deze beter niet gebruiken, omdat er stof wordt verzameld op de uitstekende schroef van de zelftappende schroef. Is dat het ontwerp voorziet in speciale uitsteeksels voor bevestigingsmiddelen. Anders wordt in de loop van de tijd, op de plaats waar de schroef zich uitstrekt, een stevige kurk gevormd, die de doorgang van lucht verstoort.

Voorbeeld van het gebruik van een adapter - een ronde plafondrooster is verbonden met een rechthoekig ventilatiekanaal

Voorbeeld van het gebruik van de adapter -
Een ronde plafonddiffusor is verbonden met een rechthoekig ventilatiekanaal

Als de kraan is gemaakt van gegolfd materiaal of als er een wens is om alles "goed" te maken, worden zware behuizingen opgehangen aan het plafond op naaldhakken of ophangingen.

Gebruik van adapters

Adapters of statische drukkamers helpen een dergelijk onaangenaam verschijnsel als tocht te voorkomen. In deze tank is er een gelijkmatige herverdeling van lucht, die vloeiend over het gehele oppervlak van het rooster stroomt. Maar deze apparaten hebben een belangrijk nadeel: ze 'stelen' de hoogte van het plafond. Modellen met een zijaansluiting zijn kleiner, maar de stoelen zijn nog steeds voldoende.

Typen adapters voor plafondverspreiders voor ventilatie

Typen adapters voor plafondverspreiders voor ventilatie

Meestal is de statische drukkamer een parallellepipedum, naar de bodem waarvan de diffuser is bevestigd. Aan de boven- of zijkant bevindt zich een uitlaat voor aansluiting van het ventilatiekanaal. Het kan elke gewenste vorm hebben: cirkel, vierkant, rechthoek, ovaal.

Er zijn adapters:

 • Met geïntegreerd roterend ventiel. Als het diffusormodel niet voor aanpassing zorgt, kunt u dit doen met behulp van een adapter.
 • Met verwijderbaar filter. Ze laten je ook inkomende lucht reinigen.
 • Met luchtstroomverdeler. Het is een metalen plaat met een ondiepe cel. Het wordt op krachtige luchttoevoersystemen geplaatst en maakt het mogelijk om de luchtstroom gelijkmatig over het volledige oppervlak van het rooster te verdelen. .

Statische drukkamers voor ventilatieroosters zijn meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal. De dikte van het vel is 0,5-0,8 mm. Er zijn bedrijven die het apparaat volgens uw parameters maken. Ook te koop zijn er standaard adapters - voor standaardoplossingen. Ze kunnen van staal (gegalvaniseerd, roestvrij) of van kunststof zijn.

Kunststof adapters worden verbonden met golfkarton of plastic kanalen

Kunststof adapters worden verbonden met golfkarton of plastic kanalen

Indien nodig wordt de kamer met statische druk bedekt met een verwarmer. Het is noodzakelijk dat wanneer het warme oppervlak van de adapter en de koude lucht op elkaar inwerken, het condensaat er niet op valt.

Eén manier om de adapter voor de ventilatiediffuser te installeren

Eén manier om de adapter voor de ventilatiediffuser te installeren

Als de diffuser is aangesloten via een adapter, is de belangrijkste taak om dit apparaat te repareren. Als dit een vals plafond is, kunt u de camera op de profielen monteren. In het geval van een spanplafond, moet u het aan het hoofdplafond hangen. De methoden zijn bekend: noppen of geperforeerde suspensies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 86