De beste radiatoren voor thuis en appartement

Bij het installeren of herstellen van het verwarmingssysteem worden radiatoren meestal vervangen. Sommige zijn al zo versleten dat ze gewoon niet kunnen blijven werken, anderen zijn gewoon verveeld. In ieder geval rijst de vraag: "Welke radiatoren zijn beter?". Ik wil tenslotte dat ze mooi en effectief zijn. Verschijning kachels is zeker belangrijk, maar de keuze van radiatoren moeten beginnen met de selectie van de technische kenmerken van de installatie. Inderdaad, in de eerste plaats maakt deel uit van de technische installaties en de werkdruk, de maximale temperatuur van de koelvloeistof of de samenstelling is veel belangrijker dan de vorm en kleur. En dan, om het juiste type batterij te bepalen, kunt u doen en de keuze van het model in termen van esthetiek, maar hebben nog steeds weer in gedachten te houden nog een andere technische parameter - warmteafgifte van de radiator delen of het gehele batterij. Het is dus geen gemakkelijke taak om radiatoren voor verwarming te kiezen. 

Het kiezen van een radiator is geen gemakkelijke taak

Het kiezen van een radiator is geen gemakkelijke taak

De keuze van radiatoren is tegenwoordig enorm. Er zijn zes grote groepen, verschillend in structuur en / of materiaal:

 1. gietijzer;
 2. staal (buis en paneel)
 3. aluminium (gegoten en extrusie);
 4. bimetaal (volledig en gedeeltelijk bimetaal);
 5. convectoren (vloer, muur, ondervloer);
 6. plint verwarming.

Radiatoren verschillen qua uiterlijk en karakteristieken, maar ze hebben nog niet het ideale en universele verwarmingsapparaat bedacht. Iedereen heeft verdiensten en minpunten, en het is mogelijk om precies te zeggen welke radiatoren beter zijn voor elke zaak. Om een ​​redelijke keuze te maken, moet u op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van elke groep.

Gietijzeren batterijen

De oudste van de kachels. Ze worden gekenmerkt door een hoge betrouwbaarheid, een lange levensduur, tolereren oververhitting van koelvloeistof (tot + 135 ° C), reageren normaal op waterhamers. Allemaal vanwege het feit dat ze dikke muren hebben. Maar de grote dikte van metaal is niet alleen plussen, er zijn ook minnen. De eerste is een grote mis. Niet alle moderne bouwmaterialen zijn bestand tegen het gewicht van gietijzer. Laat ze vandaag niet zo zwaar zijn als in de tijd van de USSR, maar nog steeds veel zwaarder dan alle anderen. Een grote massa is ook een complicatie bij transport en installatie. Ten eerste zijn krachtige haken vereist en ten tweede om ze bij voorkeur samen te monteren - de radiatormassa voor 6-7 secties is 60-80 kg. Maar dat is niet alles. Een grote massa metaal is een hoge warmtecapaciteit en een aanzienlijke traagheid. Aan de ene kant is dit een minpuntje - totdat de batterijen opwarmen, zal de kamer koud zijn, maar aan de andere - plus, omdat ze lang zullen afkoelen. Er is een hoge inertie en nog een minus - gietijzeren batterijen zijn inefficiënt in systemen met thermostaten. Dit alles samen en leidt ertoe dat gietijzeren radiatoren tegenwoordig niet zo vaak voorkomen.

Dit is slechts een klein deel van moderne gietijzeren radiatoren

Dit is slechts een klein deel van moderne gietijzeren radiatoren

Maar ze hebben hun eigen toepassingsgebied: hoogbouwgebouwen. Als het aantal hoger is dan 16, wordt hoge druk gecreëerd in dergelijke systemen, die alleen ruwijzer en sommige soorten bimetalen radiatoren (volledig bimetaal) kunnen weerstaan. Nog steeds zijn hun eigenschappen optimaal in systemen voor het verwarmen van particuliere huizen en huisjes met gebruikelijke vastebrandstofketels zonder automaten. Deze ketels hebben een cyclisch werkingsprincipe, en verwarmen het koelmiddel tot het kookpunt of zelfs nog hoger, en koelen vervolgens af. Gietijzer reageert normaal op hoge temperaturen, en ook door traagheid worden temperatuurveranderingen gladgestreken.

Tot voor kort hadden gietijzeren radiatoren een onaantrekkelijk uiterlijk - een bekende en lang verveelde "mondharmonica". Tegenwoordig zijn er modellen die eruit zien als aluminium of bimetaal - met gladde gelaatsdelen, beschilderd met poederlak (meestal wit). Er zijn veel designmodellen, meestal op poten, versierd met gegoten ornamenten. Deze optie bestaat meestal alleen in gietijzer, al de rest heeft een strenger, ascetisch ontwerp.

aluminium

Aluminium radiatoren zijn niet gemaakt van puur aluminium, maar van een legering die erop is gebaseerd. Dit metaal is niet toevallig gekozen, omdat het een van de hoogste warmteoverdrachtscoëfficiënten heeft - 4-4,5 keer beter dan dat van gietijzer en 5 keer beter dan staal.

Tabel met coëfficiënten van thermische geleidbaarheid van verschillende metalen

Tabel met coëfficiënten van thermische geleidbaarheid van verschillende metalen

Daarom verschillen aluminium radiatoren met een hoog vermogen (180-190 W per sectie), niet minder hoge verwarmingssnelheid en lage traagheid. Ze zijn zeer effectief in het werken met thermoregulatoren, ze laten toe een stabiele temperatuur te handhaven met een nauwkeurigheid van één graad. De voordelen van aluminium radiatoren kunnen worden toegeschreven aan hun lichte gewicht (een sectie weegt 1.5-2 kilogram), wat de levering en installatie vergemakkelijkt. Een ander positief aspect is dat de mal zodanig is ontworpen dat deze een grote dwarsdoorsnede van de kanalen voor het koelmiddel heeft (iets kleiner dan die van de ijzeraccordeon). Dit is goed, omdat de kans klein is dat deze kanalen worden geblokkeerd en de radiator stopt met opwarmen.

Nu over de nadelen van aluminium radiatoren. Ze zijn gerelateerd aan de eigenschappen van aluminium. Zoals bekend is, is dit een chemisch actief metaal. Hij werkt actief samen met het grootste deel van de chemische tabel en reageert vooral heftig met koper. En in moderne verwarmingssystemen worden vaak koperen onderdelen aangetroffen. Deze wijk dreigt snel de koperen delen van het systeem en het systeem vrij te maken, evenals een verhoogde gasproductie. Met gassen leerden we vechten - ze plaatsten automatische gasverdampers (kleppen) in de systemen en koper werd bespaard, niet in de buurt van aluminium apparaten. Het proces is natuurlijk nog steeds aan de gang, maar niet zo intens.

Aluminium radiatoren zien er modern uit

Aluminium radiatoren zien er modern uit

De chemische activiteit van aluminium komt ook tot uitdrukking in de vereisten voor de kwaliteit van het koelmiddel. Niet in de zin van zijn verstopping, maar in termen van zijn zuurgraad. Normaal werken aluminiumradiatoren in systemen met een koelvloeistof-zuurgraad van niet meer dan 7 (Ph 7).

Niet erg goed voor de werking van het verwarmingssysteem en zacht aluminium. In de legering, die is gemaakt van radiatoren, zijn er additieven die de stijfheid verhogen, maar niet in netwerken met hoge druk werken ze niet. De gebruikelijke werkdruk is 8-16 Atm, afhankelijk van het type en de fabrikant.

Uitgaande van al het bovenstaande, ontstaat er een gebied waarin aluminium radiatoren de beste zullen zijn. Dit zijn individuele verwarmingssystemen met ketels die worden geregeld door automaten. Niet slecht, en in appartementen, maar alleen in gebouwen van een klein aantal verdiepingen (maximaal 10 verdiepingen), waar het koelmiddel circuleert met Ph 7-8.

Bimetaal radiatoren

Om de tekortkomingen van aluminium radiatoren te verhelpen werden bimetaal uitgevonden. In het aluminium omhulsel zijn roestvrijstalen buizen verzegeld. Roestvast staal is, zoals bekend, chemisch neutraal en zeer duurzaam. Dus los eens twee problemen op. Maar de kosten van bimetaalradiatoren zijn aanzienlijk hoger - de fabricagetechnologie is moeilijker en iets lager is de warmteafgifte. Gemiddeld bedraagt ​​de warmteoverdracht van één sectie van bimetalen radiatoren met standaardafmetingen 170-180 W. Een ander pluspunt is de hogere werkdruk waarmee deze kachels kunnen werken. Gemiddeld is het 20-30 Atm, wat zelfs voor hoogbouw meer dan genoeg is.

Het verschil tussen bimetalen radiatoren van aluminium

Het verschil tussen bimetalen radiatoren van aluminium

Tegelijkertijd wordt nog een probleem toegevoegd: de doorsnede van kanalen voor het koelmiddel in bimetaalradiatoren is veel kleiner dan bij aluminium. Daarom is het voor de radiator wenselijk om filters te installeren. Minpuntjes, zoals u kunt zien, niet zozeer, maar er zijn nuances. Er zijn eenvoudig twee soorten bimetalen radiatoren: volledig en gedeeltelijk bimetaal. Bij een volledig bimetaal zijn alle collectoren (kanalen waarop het koelmiddel beweegt) gemaakt van roestvrij staal. Als je beslist welke bimetaalradiatoren beter zijn, dan is dit het volledige bimetaal. Gedeeltelijk bimetalen radiatoren gemaakt van roestvrij staal hebben alleen verticale collectoren, en horizontale zijn gemaakt van aluminium. Dat wil zeggen, in dergelijke producten is de chemische activiteit iets lager, maar nog steeds op een redelijk hoog niveau en de werkdruk is veel lager.

Nu verwarmingssystemen, waarvoor bimetaalradiatoren de beste zijn. Dit is een gebouw met meerdere verdiepingen met elk type koelmiddel (inclusief zeer zuur of alkalisch). In individuele verwarmingssystemen worden hun eigenschappen niet opgeëist, dus het is niet de moeite waard om te veel te betalen.

Stalen radiatoren - paneel en buisvormig

Er zijn twee verschillende soorten stalen radiatoren, met verschillende kenmerken en met een heel verschillend uiterlijk. Ze zijn buisvormig en paneel. Sommige zijn gemaakt van stalen buizen, andere van staalplaten. Beide zijn relatief goedkoop en aantrekkelijk. Maar staal in verwarmingssystemen "leeft" niet zo lang, dus dit zijn ook de kortstondige verwarmingstoestellen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen - sommige fabrikanten van buizen of platen bedekken zich met een beschermende laag, waardoor de garantieperiode van werking wordt berekend met een decennium of zelfs meer. Maar de prijs van dergelijke stalen radiatoren is ook verre van klein.

Dit zijn buisvormige radiatoren. Ze kunnen zowel hoog als smal en laag en breed zijn

Dit zijn buisvormige radiatoren. Ze kunnen zowel hoog als smal en laag en breed zijn

Van de overblijvende kenmerken - een kleine thermische traagheid, die aan de warmtedrager voldoet. En, op zuurgraad, en op de aanwezigheid van vreemde deeltjes. Bijzonder veeleisend zijn de paneelmodellen - ze vormen dunne kanalen waarlangs het koelmiddel beweegt. Ze zijn zelfs dunner dan bimetalen, dus de filters bij de ingang zijn strikt vereist. Als we het hebben over de zuurgraad van het koelmiddel, dan is het hoogste cijfer waarop stalen radiatoren werken Ph8. De werkdruk is in de orde van 10-16 atm.

Met een spreiding van de macht is erg groot. Het ontwerp van zowel paneel- als buisvormige radiatoren is zodanig dat ze van verschillende grootten kunnen zijn. Standaard paneelradiatoren worden geproduceerd in de hoogte van 30 cm tot 90 cm, lengte van 40 cm tot 3 m. Er zijn speciale modellen die in hoogte worden verlengd. Hun maximale hoogte is 2,7 meter (ze kunnen nog meer op speciale bestelling doen, alleen zullen er problemen zijn met het transport).

Paneelradiatoren kunnen verschillende configuraties en capaciteiten hebben

Paneelradiatoren kunnen verschillende configuraties en capaciteiten hebben

De spreiding in de maten van buisvormige radiatoren is nog groter. Ze kunnen een hoogte hebben van 19 cm tot 3 m, een breedte van 10 cm (twee delen) tot 3 meter, een diepte van 6 cm tot 21 cm .De kracht van deze radiatoren hangt niet alleen af ​​van het aantal secties, maar ook van het aantal kolommen (pijpen in één rij). Een kolom kan van twee tot zes zijn. Twee of drie kolommen kunnen aan een muur worden opgehangen, bredere worden vaak op de vloer geplaatst. In tegenstelling tot alle andere zijn de secties van buisvormige radiatoren alles-in-één, dat wil zeggen, ze kunnen niet worden gekweekt of verkleind. Ze zijn aan elkaar gelast. Aan de ene kant zijn er minder lekken, maar aan de andere kant minder mobiliteit. Maar dit wordt gecompenseerd door hun hoge plasticiteit - buisvormige stalen radiatoren kunnen worden gebogen - zelfs rond de kolommen die ze hebben geïnstalleerd of grote containers met planten gewikkeld (er is een minimale buigradius). Er zijn trouwens modellen in de vorm van banken of tafels.

convectoren

Onlangs, meer en meer populair is de beglazing van vloer tot plafond. Echt prachtig, maar hier is hoe te zijn met de verwarming ... .vraag. Je kunt de lage radiatoren op de benen plaatsen, maar alle chique vlekken smeren dan. Dat is wanneer de vloerconvectoren worden gebruikt. Onder hen in de vloer maak je een nis en het apparaat wordt in de vloer geïnstalleerd en sluit het met een rooster. Om de warmteafgifte te verhogen (dit is nodig voor de periode van koud weer), worden de ventilatoren binnenin gebouwd. De oplossing is esthetisch, maar dergelijke systemen zijn behoorlijk. Er is nog een nuance - fans, zelfs de stilste, maken lawaai. Iemand hindert dit geluid niet, iemand hindert heel erg. In ieder geval zijn er meer en minder lawaaierige modellen.

Vloerconvector - uitvoer voor het verwarmen van openslaande deuren en glazen deuren van vloer tot plafond

Vloerconvector - uitvoer voor het verwarmen van openslaande deuren en glazen deuren van vloer tot plafond

Dus als u een Frans raam van vloer tot plafond moet verwarmen, is de beste optie een convector die in de vloer is ingebouwd.

Plintverwarming

In vorm herinnert de plintverwarming oude plaatradiatoren aan - dit zijn twee buizen met veel dunne platen. Het verschil is dat deze pijpen dun zijn, meestal koper, hebben zo'n kleine hoogte en breedte dat ze zich achter een hoge sokkel van een speciale vorm verbergen (open van bovenaf). Vanwege de hoge warmteoverdrachtscoëfficiënt van koper, is het vermogen van deze kleine radiatoren hoog, het wordt gerekruteerd dankzij de lengte - tenminste langs de hele omtrek van de kamer.

Naast stealth is er nog een pluspunt voor plinten: het grootste deel van de warmte wordt niet door convectie, maar in het infrarode bereik overgedragen van verwarmde muren. Een stroom warme lucht stijgt op langs de muren en warmt ze op. Wanneer de muren worden verwarmd, beginnen ze warmte uit te stralen, wat ons lichaam als comfortabeler ervaart. De nadelen van dit systeem

Plintverwarming bijna onzichtbaar

Plintverwarming bijna onzichtbaar

Nadelen van plintverwarming - veeleisend voor de warmtedrager en het thermische regime (het kan niet worden oververhit), lage werkdruk (tot 10 Atm). Dit alles suggereert dat dergelijke systemen alleen in individuele verwarming kunnen werken, en met ketels die worden bestuurd door automaten.

Welke radiatoren zijn het beste voor een appartement en een huis

Bestudeer nu een beetje systematisch alle informatie vanuit een ander perspectief - wat beter is om batterijen in het appartement te kiezen, en die voor een privé huis of huisje. Laten we eerst eens praten over wat je in het appartement kunt doen. Om alles goed te kiezen, moet je eerst het huisvestingskantoor bezoeken of met loodgieters praten. U moet weten wat de druk is in uw verwarmingssysteem en wat de zuurgraad van het koelmiddel en de bedrijfstemperatuur is (hoewel volgens de documenten). Het was leuk om te weten wat sprongen in temperatuur en druk zijn. Gewapend met deze nummers, moet u een specifiek model kiezen uit de typen radiatoren die geschikt zijn voor uw situatie.

Nu wat voor soort radiatoren het beste zijn voor een appartement. Dit zijn de opties voor jou:

 • Als je in een hoogbouw woont (meer dan 12 verdiepingen), is het meest waarschijnlijk dat bimetaal, als de druk niet erg hoog is, kan werken met gietijzeren radiatoren. Kijk bij het kiezen vooral naar werkdruk, zuurgraad, en ze zullen de temperatuur weerstaan ​​(het is waar, alleen een volledig bimetaal zal het doen).
 • Als de werkdruk in uw systeem niet hoger is dan 14 Atm, en Ph (zuurgraad) niet hoger is dan 7-8 en niet lager dan 5, dan kunnen staal en aluminium radiatoren worden toegevoegd aan gietijzer en bimetaal. Alleen voor hen bij het selecteren van de fabrikant en het model, moet u alle drie de parameters bewaken: temperatuur, zuurgraad, druk.
 • Als het systeem een ​​hoge Ph heeft - vanaf 8,5 en hoger, zullen alleen bimetaalradiatoren (volledig bimetaal) werken. Ze zullen ook opbrengen bij een hoge werkdruk (vanaf 20 atm.).

  De beste verwarmingsradiatoren voor appartementen worden gekozen op basis van de werkdruk en de zuurgraad van het koelmiddel

  De beste verwarmingsradiatoren voor appartementen worden gekozen op basis van de werkdruk en de zuurgraad van het koelmiddel

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 54 = 57