Hoe een circulatiepomp te installeren

In verwarmingssystemen met geforceerde of natuurlijke circulatie zetten circulatiepompen. Het is nodig om de warmteafvoer te vergroten en de temperatuur in de kamer aan te passen. Het installeren van een circulatiepomp is niet de moeilijkste taak, met een minimum aan vaardigheden die je alleen kunt beheren, met je eigen handen. 

Wat is een circulatiepomp en waar is het voor?

Een circulatiepomp is een apparaat dat de snelheid van een vloeistof wijzigt zonder de druk te veranderen. In verwarmingssystemen wordt gezorgd voor efficiëntere verwarming. In systemen met geforceerde circulatie is het een verplicht element, bij zwaartekracht kan het worden ingesteld als het nodig is om het thermisch vermogen te vergroten. De installatie van een circulatiepomp met meerdere snelheden maakt het mogelijk de hoeveelheid overgedragen warmte te veranderen, afhankelijk van de temperatuur in de straat, waardoor een stabiele kamertemperatuur wordt gehandhaafd.

Circulatiepomp in sectie

Circulatiepomp met natte rotor in doorsnede

Er zijn twee soorten vergelijkbare eenheden - met een droge en natte rotor. Apparaten met een droge rotor hebben een hoog rendement (ongeveer 80%), maar ze maken veel lawaai en vereisen regelmatig onderhoud. Units met een natte rotor werken bijna geruisloos, met de normale kwaliteit van het koelmiddel kan het water gedurende meer dan 10 jaar zonder storingen pompen. Ze hebben een lagere efficiëntie (ongeveer 50%), maar hun eigenschappen zijn meer dan voldoende voor het verwarmen van een privéwoning.

Zie hier voor een selectie van de circulatiepomp voor verwarmingssystemen.

Waar te zetten

Het wordt aanbevolen om de circulatiepomp na de ketel te installeren, tot aan de eerste tak, maar op de toevoer- of retourleiding is dit allemaal hetzelfde. Moderne aggregaten zijn gemaakt van materialen die normaal temperaturen tot 100-115 ° C verdragen. Er zijn weinig verwarmingssystemen die werken met een heter koelmiddel, dus overwegingen van een meer "comfortabele" temperatuur zijn onhoudbaar, maar als je zo rustiger bent, plaats het dan terug.

Kan worden geïnstalleerd in de retourleiding of rechte pijpleiding na / vóór de ketel vóór de eerste tak

Kan worden geïnstalleerd in de retourleiding of rechte pijpleiding na / vóór de ketel vóór de eerste tak

Er is geen verschil in de hydraulica - de ketel en de rest van het systeem, het maakt helemaal niet uit of de pomp zich in de toevoer- of retourtak bevindt. Het gaat om de juistheid van de installatie, in de zin van koppelverkoop, en de juiste oriëntatie van de rotor in de ruimte. De rest doet er niet toe.

Er is een belangrijk punt in de installatieplaats. Als in het verwarmingssysteem twee afzonderlijke takken zijn - op de rechter- en linkerzijde van het huis of op de eerste en tweede verdieping - is het logisch om een ​​afzonderlijke eenheid in plaats van een gemeenschappelijke eenheid direct na de ketel te plaatsen. En op deze takken wordt dezelfde regel gehandhaafd: onmiddellijk na de ketel, tot de eerste tak in dit verwarmingscircuit. Dit geeft de mogelijkheid om de vereiste thermische omstandigheden in elk deel van het huis onafhankelijk van elkaar in te stellen en ook in huizen met twee verdiepingen om te besparen op verwarming. Hoe? Vanwege het feit dat de tweede verdieping meestal veel warmer is dan de eerste en er veel minder warmte nodig is. Als er twee pompen in de tak omhoog gaan, wordt de snelheid van het koelmiddel veel lager ingesteld, waardoor u minder brandstof kunt verbranden en zonder het comfort van het leven in gevaar te brengen.

bindend

Er zijn twee soorten verwarmingssystemen - met geforceerde en natuurlijke circulatie. Systemen met geforceerde circulatie kunnen niet werken zonder een pomp, ze kunnen niet werken met een natuurlijke pomp, maar in deze modus hebben ze een lagere warmteafgifte. Desalniettemin is een kleinere hoeveelheid warmte nog steeds veel beter dan de totale afwezigheid, daarom is het systeem in gebieden waar elektriciteit vaak wordt afgesneden, ontworpen als een hydraulisch systeem (met natuurlijke circulatie) en dan snijdt de pomp erin. Dit geeft een hoge efficiëntie en betrouwbaarheid van verwarming. Het is duidelijk dat de installatie van de circulatiepomp in deze systemen anders is.

Alle verwarmingssystemen met warme vloer geforceerd - zonder dat een pomp door zo'n groot circuit koelmiddel zal niet passeren

Alle verwarmingssystemen met warme vloer geforceerd - zonder dat een pomp door zo'n groot circuit koelmiddel zal niet passeren

Gedwongen circulatie

Omdat het verwarmingssysteem met gedwongen circulatie zonder een pomp buiten werking is, wordt het direct in de opening van de toevoer- of retourleiding (naar keuze) geïnstalleerd.

De meeste problemen met de circulatiepomp zijn te wijten aan de aanwezigheid van mechanische onzuiverheden (zand, andere schurende deeltjes) in het koelmiddel. Ze kunnen de waaier blokkeren en de motor stoppen. Daarom moet voor de unit noodzakelijkerwijs een zeeffilter-modder worden geplaatst.

De circulatiepomp in een geforceerd circulatiesysteem snijden

De circulatiepomp installeren in een geforceerd circulatiesysteem

Het is ook wenselijk om kogelkranen aan beide zijden te installeren. Hiermee kunt u het apparaat vervangen of repareren zonder de koelvloeistof uit het systeem te laten lopen. Je blokkeert de kranen en neemt het toestel af. Alleen het deel van het water dat direct in dit deel van het systeem was, versmelt.

Natuurlijke bloedsomloop

Het circuleren van de circulatiepomp in zwaartekrachtsystemen heeft één essentieel verschil - een bypass is noodzakelijk. Dit is een jumper die het systeem werkbaar maakt als de pomp niet draait. Op de bypass een kogelafsluiter plaatsen, die gesloten is, terwijl het pompen werkt. In deze modus werkt het systeem als een geforceerd systeem.

Regeling voor het installeren van een circulatiepomp in een systeem met natuurlijke circulatie

Regeling voor het installeren van een circulatiepomp in een systeem met natuurlijke circulatie

Wanneer elektriciteit verloren gaat of de eenheid breekt, wordt de kraan op de jumper geopend, de kraan naar de pomp wordt gesloten, het systeem werkt als zwaartekracht.

Bevestigingsfuncties

Er is één belangrijk punt, zonder welke de installatie van de circulatiepomp nabewerking vereist: het is vereist om de rotor te roteren zodat deze horizontaal wordt gericht. Het tweede punt is de stroomrichting. Op het lichaam is er een pijl die de richting aangeeft waarin het koelmiddel moet stromen. Dus draai het apparaat zo dat de richting van de beweging van het koelmiddel "langs de pijl" is.

De pomp zelf kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd, alleen bij het selecteren van het model, zie dat het in beide posities kan werken. En nog iets: met een verticale opstelling daalt de kracht (gecreëerde kop) met ongeveer 30%. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van een model.

Verbinding met voeding

Circulatiepompen werken vanuit het 220-volt netwerk. Verbinding is standaard, een afzonderlijke voedingslijn met automatische bescherming is wenselijk. Voor aansluiting zijn drie draden nodig - fase, nul en aarde.

Regeling van de elektrische aansluiting van de circulatiepomp

Regeling van de elektrische aansluiting van de circulatiepomp

De verbinding met het netwerk zelf kan worden geregeld met behulp van drie-pins aansluitingen en stekkers. Dit type verbinding wordt gebruikt als de pomp is aangesloten op een aangesloten voedingslijn. Het kan ook worden aangesloten via het klemmenblok of rechtstreeks op de klemmen met een kabel.

De klemmen bevinden zich onder de plastic kap. We verwijderen het, hebben enkele bouten losgeschroefd en vinden drie connectoren. Ze zijn meestal ondertekend (afgebeeld N - nuldraad, L - fase en "aarde" heeft een internationale aanduiding), het is moeilijk om een ​​fout te maken.

Waar moet het netsnoer worden aangesloten?

Waar moet het netsnoer worden aangesloten?

Omdat het hele systeem afhankelijk is van de efficiëntie van de circulatiepomp, is het zinvol om een ​​redundante voeding te maken - plaats de stabilisator met de batterijen aangesloten. Met zo'n voedingssysteem zal alles een aantal dagen werken, omdat de pomp zelf en de ketelautomatisering elektriciteit "trekken" tot een maximum van 250-300 watt. Maar bij de organisatie is het noodzakelijk om alles te berekenen en de capaciteit van accu's te selecteren. Het nadeel van dit systeem is dat ervoor moet worden gezorgd dat de batterijen niet worden ontladen.

Hoe een circulator aan te sluiten op elektriciteit via een stabilisator

Hoe een circulator aan te sluiten op elektriciteit via een stabilisator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − 66 =