Itsekantavien pumppujen laite ja toimintaperiaate

Kotitalouksien vesihuoltoa tai kastelua varten puutarhan käyttöpumput. On olemassa erilaisia ​​tyyppejä ja malleja ja jokainen niistä löytää oman sovelluksensa. Jos tarvitset edullisen ja luotettavan laitteen pumppaamaan vettä kanteesta, kannesta tai jonkinlaisesta säiliöstä, kiinnitä huomiota itsepintaiseen pumppuun. Nämä suhteellisen edulliset laitteet, jotka asennetaan pinnalle, voivat pumpata vettä melko ihmisarvoisesta syvyydestä - 8-9 m. Tarvittaessa malleja täydennetään ejektoreilla, sitten imusyvyys nousee 20-35 metriin. 

Itsekantavat pumput: laite ja tyypit

Itsekantavat pumput pumppaavat vettä 8-9 metrin syvyydestä, kun taas ne itse ovat pinnalla. Vesi nousee johtuen siitä, että kehon keskiosassa, johtuen pyörien liikkuvuudesta terillä, luo alipainealue. Täyte täyttyy, vesi nousee. Joten käy ilmi, että pumppu imee vettä.

Itsekantavien pumppujen ulkonäkö

Itsekantavien pumppujen ulkonäkö

Kuten mikään muu pumppu, itsekorkeus koostuu moottorista ja työskentelykammioista, joissa on kuljetusmekanismi. Pumpun ja moottorin akselit on kytketty kytkimellä, liitoksen luotettavuus ja tiiviys määräytyvät tiivistetyypin mukaan. Tiivisteet ovat kahdentyyppisiä:

  • rauha - halvempi ja vähemmän luotettava;
  • päätytiiviste - luotettavampi mutta kalliimpi.

On olemassa malleja itsekierteittäviä pumppuja magneettikytkimillä. Ne eivät vaadi hylkeitä, koska niillä ei ole päästä päähän -liitäntää. Tämä on ylivoimaisesti luotettavin rakennus, mutta myös kallein.

Rakenne ja toiminnan periaate

Käyttötavan mukaan itsepintainen pumppu voi olla pyörre ja keskipako. Sekä avainliikkeessä että juoksupyörällä on vain erilainen rakenne ja se asennetaan eri kertoimille. Tämä muuttaa työn periaatetta.

keskipakoinen

Keskipakoisiksi itsekantavilla pumpuilla on mielenkiintoinen työkammion rakenne - etana. Rungon keskellä on kiinteät juoksupyörät. Pyörä voi olla yksi, sitten pumppua kutsutaan yksivaiheiseksi pumpuksi, ehkä useita - monivaiheinen muotoilu. Yksivaiheiset aina toimivat samalla teholla, monivaiheiset voivat muuttaa suorituskykyä riippuen olosuhteista, joten ne ovat edullisempia (vähemmän energiankulutusta).

Itsesyöttävä keskipakopumppu

Itsesyöttävä keskipakopumppu

Tämän mallin tärkein työelementti on pyörä, jossa on terät. Terät on taivutettu vastakkaiseen suuntaan pyörän liikkeen kanssa. Kun liikkuvat, ne jotenkin työntävät vettä ulos painamalla sitä rungon seiniä vasten. Tätä ilmiötä kutsutaan keskipakoisvoimaksi, ja terien ja seinän välistä vyöhykettä kutsutaan "diffusoriksi". Niinpä juoksupyörä liikkuu luomalla kehällä suuremman paineen alue ja työntämällä vettä poistoaukon putkeen.

Veden virtauskuvio keskipakopumpussa

Veden virtauskuvio keskipakopumpussa

Samaan aikaan juoksupyörän keskiosassa muodostuu alipaineen vyöhyke. Se vetää vettä syöttöputkesta (imuletku). Yllä olevassa kuvassa saapuva vesi on merkitty keltaisilla nuolilla. Lisäksi se liikuttaa juoksupyörää seiniin ja keskipakovoiman ansiosta se nousee ylöspäin. Tämä prosessi on vakio ja ääretön, toistetaan kunnes akseli pyörii.

Keskipakopumpun toiminnan periaate liittyy niiden puutteeseen: ilmanpuhdistimen keskipakoisvoiman luominen ei siis voi ennen työn aloittamista rungon täyttyä vedellä. Koska pumput toimivat usein ajoittain, niin että vettä ei pääse ulos kotelosta, kun se pysähtyy, imuputkeen asetetaan takaiskuventtiili. Nämä ovat keskipakoisten itsekantavien pumppujen toiminnan piirteitä. Jos takaiskuventtiili (sen pitäisi olla pakollinen) syöttöjohtoon on pohja, koko putkilinja on täytettävä, ja tämä vaatii enemmän kuin yhden litran.

nimi Virrankulutus paine Suurin imun syvyys tuottavuus Kotelomateriaali Liitäntämitat hinta
NBTS-380: n kaliiperi 380 W 25 m 9 m 28 l / min valurauta 1 tuumaa 32 dollaria
Metabo P 3300 G 900 W 45 m 8 m 55 l / min valurauta (käyttöakseli ruostumattomasta teräksestä) 1 tuumaa 87 dollaria
ZUBR ZNS-600 600 W 35 m 8 m 50 l / min muovi 1 tuumaa 71 dollaria
Elitech НС 400В 400W 35 m 8 m 40 l / min valurauta 25 mm 42 dollaria
PATRIOT QB70 750 W 65 m 8 m 60 l / min muovi 1 tuumaa 58 dollaria
Gilex Jambo 70/50 H 3700 1100 W 50 m 9 m (sisäänrakennettu ejektori) 70 l / min valurauta 1 tuumaa 122 dollaria
BELAMOS XI 13 1200 W 50 m 8 m 65 l / min ruostumatonta terästä 1 tuumaa 125 dollaria
BELAMOS XA 06 600 W 33 m 8 m 47 l / min valurauta 1 tuumaa 75 dollaria

pyörre

Vortexin itsekorottava pumppu on ominaista runko-osan ja juoksupyörän rakenteesta. Juoksupyörä on levy, jossa on lyhyet säteittäiset väliseinät, jotka sijaitsevat reunoilla. Sitä kutsutaan juoksupyörällä.

Pyöröpumpun rakenne

Pyöröpumpun rakenne

Runko on tehty niin, että se peittää juoksupyörän "litteän" osan melko tiukasti, ja väliseinien alueella on huomattava sivusuuntainen aukko. Kun siipipyörä pyörii, silta vetää vettä. Keskipakovoiman vaikutuksesta se puristetaan seinämiä vasten, mutta jonkin matkan jälkeen se siirtyy jälleen partikkelien toiminta-alueelle ja vastaanottaa ylimääräisen energian osuuden. Niinpä aukkoissa se myös kiertyy vorteksiin. Tuloksena on twin pyörrevirtaus, joka antoi nimen laitteeseen.

Toiminnan erityispiirteiden vuoksi vortex-pumput voivat aiheuttaa paineen 3-7 kertaa enemmän kuin keskipakopumput (samat rengaskokoiset ja pyörimisnopeudet). Ne ovat ihanteellisia, kun matala virtaus ja korkea paine ovat tarpeen. Toinen plus - ne voivat pumpata veden ja ilman sekoitus, joskus jopa tyhjiö, jos vain täynnä ilmaa. Tämä helpottaa sen toimintaa - älä täytä kameraa vedellä tai riittävästi sen pienestä määrästä. Vortex-pumppujen puute - vähäinen tehokkuus. Se ei saa olla korkeampi kuin 45-50%.

nimi Virrankulutus Pää (nostokorkeus) tuottavuus Imun syvyys Kotelomateriaali hinta
LEO XKSm 60-1 370 W 40 m 40 l / min 9 m valurauta 24 dollaria
LEO XKSm 80-1 750 W 70 m 60 l / min 9 m valurauta 89 dollaria
AKO QB 60 370 W 30 m 28 l / min 8 m valurauta 47 dollaria
AKO QB 70 550 W 45 m 40 l / min 8 m valurauta 68 dollaria
Pedrollo RCm 60 370 W 40 m 40 l / min 8 m valurauta 77 dollaria
Pedrollo РК 65 500 W 55 m 50 l / min 8 m valurauta 124 dollaria

viskuri

Suurin syvyys, jolla pintavortex ja keskipakopumput voivat nostaa vettä - 8-9 metriä, usein se sijaitsee syvemmälle. Jotta "saata" se sieltä, pumppuihin asennetaan ejektori. Tämä on erityinen muotoinen putki, joka, kun vesi kulkee sen läpi, muodostaa tyhjyyden sisääntuloaukossa. Niinpä tällaiset laitteet kuuluvat myös itsekiertymisluokkaan. Ejektorin itsepintainen pumppu voi nostaa vettä 20-35 metrin syvyydestä, ja tämä on jo tarpeeksi useimmille lähteille.

Järjestelmä, jossa kauko-ejektori kytketään eri halkaisijoille - kaksi tuumaa oikealle, neljä tuumaa vasemmalle

Järjestelmä, jossa kauko-ejektori kytketään eri halkaisijoille - kaksi tuumaa oikealle, neljä tuumaa vasemmalle

Haittapuolena on se, että varmistuvan veden työosan palauttaminen on palautettava takaisin, joten tuottavuus vähenee huomattavasti - tällainen pumppu ei voi tuottaa erittäin suurta vedenvirtausta, mutta vähemmän sähköä käytetään käyttökelpoisuuden varmistamiseksi. Asennettaessa injektoria hyvin leveydeltään olevaan kaivoon tai kaivoon lähteeseen syötetään kaksi putkistoa, joista suurempi läpimitta, pienempi toinen syöttö, paluu yksi. Ejektori on kytketty niiden lähdöihin, ja lopussa on suodatin ja takaiskuventtiili. Tällöin haittapuoli on myös ilmeinen - kaksinkertainen putkikulutus ja siten kalliimpi asennus.

Pienihalkaisijaltaan kaivoissa käytetään yhtä putkistoa - syöttölaitetta ja kääntöpuolen sijasta käytetään kuoren koteloa. Siten myös muodostuu harmautusvyöhyke.

Vortex ja keskipako - vertailu ja laajuus

Ensimmäiset yhteiset piirteet:

  • korkein imusyvyys - 8-9 metriä;
  • asennusmenetelmä - pinta;
  • Imuputkessa tulisi olla putki tai vahvistettu letku (normaali ei laita, se tasoitetaan alipaineella).

Nyt siitä, mikä on ero pyörre- ja keskipakomallien välillä. Vortex-pumput ovat pienempiä, edullisempia, mutta ne lisäävät melua työskentelyn aikana. Keskipakoisa - hiljaisempi, lähdössä luo hieman paineita. Vortex juoksupyörän samoilla mittasuhteilla ja pyörimisnopeudella voi aiheuttaa paineen 3-7 kertaa enemmän. Emme kuitenkaan voi sanoa, että tämä on heidän ihmisarvoaan - se ei aina vaadi paljon painetta tuotannossa. Esimerkiksi sitä ei tarvita puutarhan ja puutarhan kastelemiseen. Veden mukana toimitettu vesi yksinkertaisesti pese maaperän, paljastaa juuret. Siksi pumppu kasteluun on parasta käyttää itsepintaista keskipakopumppua.

Suuri paine pistorasiassa voi olla tarpeen, kun järjestetään vesijohtoverkko kotona. Tällöin tarvitaan pyörrepumpun ominaisuuksia. On vain yksi haitta: ne eivät voi tarjota suuria kustannuksia. Niinpä useimmiten näihin tarkoituksiin käytetään samaa keskipakua, mutta parissa hydroakkerin kanssa. Tällöin kuitenkin ilmenee jo pumppaamo.

Pinta-keskipakopumput on täytettävä vedellä ennen käynnistystä

Pinta-keskipakopumput on täytettävä vedellä ennen käynnistystä

Pinta-keskipakoisten itsekorottavien pumppujen pääasiallinen haitta on tarve täyttää ne vedellä ennen käyttöönottoa. Ei miellyttävämpi ammatti, mikä lisää ongelmia kun käytät tällaista pumppua kasteluun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 6 =