A polietilén csövek összekapcsolása

A modern vízvezetékek ritkán készülnek fémből. Érdekes versenytársak voltak - olyan polimerek, amelyek sok területen fokozatosan felülkerekedik. Az egyik ilyen anyag az alacsony nyomású polietilén. Ez az anyag nyomóvezetékekhez készült csövekből, azaz vízvezetékekhez és még gázvezetékekhez is. Ez a fajta anyag egyre népszerűbb, mivel a polietilén csövek összekötését könnyű kezelni. Csak egyszerű szabályokat kell követnie. 

A magánvízellátás vízellátásának megszervezéséhez gyakran HDPE csöveket használnak

A magánvízellátás vízellátásának megszervezéséhez gyakran HDPE csöveket használnak

Az alkalmazás előnyei és jellemzői

A polietilén csövek alacsony nyomású polietilénből készültek. Rövidített ez az anyag HDPE-ként van címkézve. Megkülönböztethető nagy szilárdságával és rugalmasságával, jó működési tulajdonságokkal rendelkezik:

 • kémiailag semleges, élelmiszerek szállítására használható;
 • a sima falak meggátolják a plakk képződését;
 • nem korróziónak van kitéve;
 • kis hőtágulási együttható - kb. 3% maximális fűtéssel (+70 ° C-ig);
 • általában a víz befagyasztására reagálnak az átmérő rugalmasságának növekedése és a felolvasztás után az eredeti méreteket.

Egy dolog emlékezni! Ha szüksége van a fagyasztással szemben ellenálló csövekre (például egy vízvezeték telepítéséhez az országban), akkor a kiválasztásnál nézze meg a leírást vagy a műszaki specifikációkat. A csövek előállításához használt valamennyi kopolimer nem tolerálja a fagyasztást. Tehát legyen óvatos.

A fő hátránya a műanyag csövek - határhőmérséklet a szállított közeg: ez nem lehet a fenti + 40 ° C-on, azaz a HDPE lehet tenni csak hideg víz, forró víz és, sőt, nem tudják használni fűtés.

A polietilén vízvezetékek különböző átmérőjűek

A polietilén vízvezetékek különböző átmérőjűek

Egy másik dolog: a polietilén nem tolerálja az UV sugárzást. A folyamatos napozás az anyag elveszti rugalmasságát, és egy idő után, szünetek (néhány gyártó teszi HDPE cső ellenáll az UV fényt, de ezek drágábbak). Ezért a műanyag csövek vízvezetékének nyitott elhelyezése nagyon nemkívánatos. De hogy a csöveket egy kútból vagy egy kútból a házba árokba tartsuk, akkor is lehetséges a hideg víz eloszlása ​​a ház körül. Ez meglehetősen gazdaságos és kényelmes megoldás, mivel a polietilén csövek felszerelése és csatlakoztatása nem túl nehéz. Ha ez egy leválasztható csatlakozás, akkor nincs szükség felszerelésre. Csak szerelvények és kezek szükségesek.

Mely polietilén csövek jobbak

A két márka polietilén - PE 80 és PE ​​100 - vízvezetékek előállítására szolgál, a századik polietilén sűrűbb és erősebb, mint a nyolcvanas évek. A magánház vízellátó rendszereihez képest a PE 80 erőssége több mint elegendő - akár 8 atm nyomást is képes ellenállni. Ha nagy biztonságra van szüksége, akkor a PE100-ból veheti őket. Normálisan működnek, 10 atm.

Először válassza ki a gyártót

Először válassza ki a gyártót

Amire figyelmet kell fordítani, az az ország, ahol a terméket gyártják. A minőségi vezetők európai gyártók. A tervezés nagy pontossága garantálja a rendszer magas megbízhatóságát. Átlagos minőség és árak - a török ​​kampányok, az olcsóbb árszegmensben, a kínai gyártók. A minőségük, mint általában, sokkal alacsonyabb is. A tanácsokat itt nehéz megadni, mindegyik saját belátása szerint (vagy ami a régióban van) felveszi.

HDPE csövek összekötésének típusai

A polietilén csövek összekötése többféleképpen történik:

 • levehető (szerelvényen vagy csatlakozáson);
 • all-in-one hegesztéssel:
  • speciális hegesztőgép használatával;
  • elektromos csatlakozók - e csatlakozók belsejében egy fűtőbetét van beépítve, amikor elektromos áram van rá, a polietilén felmelegszik és biztosítékokat.
A hegesztést gyakoribbá teszik nagy átmérőkben

A hegesztést gyakoribbá teszik nagy átmérőkben

Leginkább nagy átmérőjű csöveket hegesztettek, amelyeket csővezetékek létrehozására használnak. A kis átmérőjű csövek - akár 110 mm-ig, magánépítésben használatosak - leginkább szerelvényekkel vannak összekötve. A karmantyúkat gyakrabban használják a javítási munkákhoz, mivel azok telepítése több időt vesz igénybe. 

A polietiléncsövek szerelvényei alakú részek (pólók, keresztek, sarkok, adapterek, csatlakozások), amelyekkel a rendszer kívánt kialakítása megtörténik. Mivel a polietilén csövek független összekapcsolása gyakrabban történik a szerelvények segítségével, beszéljünk róluk részletesebben.

Hozzávetőleges szerelvény készlet a víz-polietilén csövekhez

Hozzávetőleges szerelvény készlet a víz-polietilén csövekhez

Összeszerelés kompressziós szerelvényeken

A szerelvény egy vagy két oldalán (néha háromnál) egy teljes rendszer van telepítve, amely biztosítja a kapcsolatot. A felszerelés magában foglalja: