Добре за водата със собствени ръце: технологии за ръчно сондиране

За нормална поддръжка на живота в къщата или в къщата трябва да бъде постоянно вода. Най-често източниците са добре или добре. За предпочитане - добре. Първо, защото, като правило, се достигат доста дълбоки водоносни пластове с по-чиста вода. На второ място, те служат по-дълго. Трето, те имат много по-високи ставки (степен на попълване). Важно е също така, че е възможно да се пробиват кладенци за вода със собствени ръце. Има няколко технологии, които просто трябва да изберете. 

Водата в близост до къщата е винаги добра

Водата в близост до къщата е винаги добра

Методи за самоуправляеми кладенци

Кладенецът е пробит или заклан във вода - различни технологии предлагат различни методи. Пробиването на кладенци за вода от собствените им ръце е възможно не всички методи, но някои от тях всъщност се използват.

Пробиване с винт

С тази технология, кладенецът е направен със специален шнеков винт. Това е стоманена тръба със спираловидно заварени остриета. При завъртане снарядът се потапя в земята. След като е излязъл надолу, той е изнесен, почвата, оставена върху лопатките, се излива. Шнекът отново се спуска в сондажа, като се издига над тръбата, продължава да изкопава почвата. Така че, след време отнемайки снаряда и разтърсвайки земята, пробийте кладенец. Тръбите в краищата могат да бъдат резбовани или свързани чрез щифтове.

Така изглежда шнека

Така изглежда шнека

Недостатъкът на този метод е, че той не е подходящ за всички видове почви. Обикновено меки или средни твърди скали се отегчават. Ако се получи каменист или скалист слой, работата ще бъде неефективна - шнекът е безсилен. В свободно течащи почви ще се наблюдават отломки, което също е проблематично.

Тази технология използва доста мощни инсталации, но има дори шнекови шнекове. Те работят много усилено, но това е възможно. Има едно просто устройство, което прави шнека пробиване на вода добре с вода с ръка по-лесно - това е триножник с яка и монтирани нагоре блок. С помощта на кабел, лебедка и блок е по-лесно да получите тренировка и трябва да правите това често.

Ръчно монтиране на винт за пробиване

Ръчно монтиране на винт за пробиване

По-удобни моторизирани сондажни платформи, а не непременно закупени. Има интересни домашно приготвени продукти. Във всеки случай това е рамка с подвижен фиксиран мотор, който задвижва свредлото. Пример за такава инсталация е в следващия видеоклип. Шнекът се използва не за кладенци, но същността на самата инсталация и принципа на работа не се променят от това.

С малки размери на винта и прът които изграждат дължина (1.5 т), методът на сондажни кладенци за водоснабдяване може да се използва в къщата, градина, бани. Основното нещо, което почвите са подходящи.

Хидро еквитация (с помощта на помпа или помпа)

Както става ясно от името, този метод използва вода за пробиване на кладенци. Когато се използва самостоятелно, най-често водата се изпомпва в тръбата. Тя излиза през специални отвори в дъното на свредлото и изтича през пролуката между външната стена на тръбата и стените на сондажа.

Диаграма на организация на сондажите за хидравлика

Диаграма на организация на сондажите за хидравлика

В допълнение към пробивните и резбовани тръби е необходима и помпа за този метод. Преди началото на работата, близо до бъдещето, два кошара се копаят. Първият урежда основното количество почви, а във втората - водата, която е лишена от повечето примеси. Водата за процеса се нуждае от малко - тя постоянно циркулира. От първата яма, утайката периодично се отстранява с лопата. Ако е необходимо, ако водата е твърде замърсена, може да се смени. Тя се изпомпва с помощта на една и съща помпа, която не се подава в кладенеца, но се излива някъде на площадката. Заливът на нова партида вода можете да тренирате, за да продължите.

След като кладенецът достигне необходимата дълбочина, в него се поставя корпус с филтър в края. Напоследък най-често използваната тръба е HDPE или PVC. С HDPE е по-лесно да се работи - тя се огъва добре. Филтърът е дупките, пробити в края на корпуса. Дължината на такъв филтър е около един метър. След това можете да навиете жицата от неръждаемата стомана отгоре и отгоре върху фина мрежа от същата неръждаема стомана.

Метод на ударното въже

Едно от най-лесните начини да се направи сама по себе си е рок-и-тел. Но това е и най-бавното, при липса на механизация изисква значителни физически усилия. От друга страна, тя може да се разглежда като симулатор. И много ефективен - почти всички мускули на тялото работят.

Шоколадово пробиване на водни кладенци с вода от себе си е универсален метод, който може да се прилага на всякакъв вид почви. Само прожекцията се променя, а технологията и инсталацията остават същите:

 • В глинести почви и други nesypuchih използване дебелостенна част от метална тръба, която е направена в края на режещия ръб, наклонен навътре. Тя се нарича още тренировка стъкло за отличителна форма. Нейната лесно да се направи собствените си ръце. Основното нещо - да се намери тръба с дебела стена (по-дебели, по-добре). Остава да изострят ръба на дъното рязане, правят прорези в страните (за лесно отстраняване на почвата) и горната част на марката "ушите" за закрепване карабинка и въже.

  Пробиване на корпуса

  Пробиване на корпуса

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  54 − = 53