Инсталирайте бойлера със собствена снимка + видео

Купуването на бойлер не е всичко. Тя все още трябва да бъде инсталирана и след това свързана. Свържете се с водата и електричеството. Как да инсталирате бойлер зависи от неговия вид: поток или съхранение. В зависимост от размера и формата е избран мястото за инсталиране. Мощността зависи от изискванията за захранващата линия и от вътрешното устройство на бойлера - схемата на свързване с водопровода.

Видове електрически бойлери

Има две големи групи: поток и натрупване. Поточните бойлери загряват водата, която преминава през тях. В тази връзка имаме сравнително малък размер, но много висока мощност - до 24 кВт, но това е максималната. За миене на съдове и душ, достатъчно мощност от 4-6 kW, за вземане на баня - 10-12 kW. Така че, за да свържете такова оборудване, е необходима специализирана линия за захранване с RCD.

Бойлери от различен тип

Бойлери от различен тип

Нагревателите за съхранение на вода се наричат ​​също "котли", имат резервоар и малък, в сравнение с мощността, от 0,8 kW до 4 kW. За тях обаче е желателно и отделна електрическа линия. Размерите на котлите зависят от обема на водата, която се съдържа в резервоара. Формата е цилиндрична и цилиндърът може да бъде поставен вертикално (по-евтин вариант) и хоризонтално (струва повече).

Мястото за инсталиране на бойлера се избира главно в зависимост от наличните условия на свързване. Най-често става дума за баня или кухня: в двете стаи има вода. На второ място, мястото е избрано по естетически причини: че оборудването не е много "хвърлено" в окото. От тази гледна точка обикновено изберете тоалетна или баня. Ако има място, този избор е оптимален.

Как да инсталирате котел (складов бойлер)

Нека да започнем с инсталирането на стената, защото там обикновено се закрепва. Празните котли имат твърдо тегло и дори водата в тях съдържа до 150 литра. Поради това на закрепването се налагат твърди изисквания: те трябва да издържат двойно тегло, равно на два пъти капацитета. Това означава, че ако имате котел за 80 литра, крепежът трябва да издържа на 160 кг. В това отношение тя се монтира само на основата с добра носеща способност за анкери с куки.

Закачане на котела на стената

Закачане на котела на стената

На гърба на бойлера има монтажна плоча в горната част (понякога има две в горната и долната част). Има слотове, в които куките са резбовани. По този начин котелът е окачен на стената. Има два различни начина да се отбележи къде да се задвижват скрепителни елементи:

  • Ако има помощници и пространството позволява сравнително свободно движение, възможно е котелът да се наведе на правилното място до стената, след това да се кръжат слотовете.
  • Измерете разстоянието, на което е разположена шината от горната част на бойлера, и измерете разстоянието между центровете на монтажните отвори. Поставете всички тези параметри на стената, като намерите необходимите точки.

Един нюанс: ако възнамерявате да окачите бойлер под тавана, е необходимо от горната част до тавана да има пролука от най-малко 5 см. Това е необходимо, за да можете да го повдигнете, като го бутате върху куките. В противен случай няма да можете да закачите котела.

Как да свържете котела към водопровода

Ще се придвижим от факта, че вече има точката за захранване с студена вода, както и храсталака с гореща вода. Малко какво да свържете изходите на котела с тръбата с топла и студена вода. По-удобно е да се използват гъвкави маркучи, но не и онези, които са само еластични в оплетката, и гъвкави от неръждаема стомана. Имат и различни дължини, имат гайки на краищата с уплътнения, но техният експлоатационен живот и надеждност са многократно по-високи. Ако котелът виси над банята и всички връзки са на едно и също място, дори и в случай на разкъсване на маркучите, нищо не ви заплашва: водата ще бъде в банята. Ако не, можете да наводните съседите си.

Друга възможност е използването на пластмасови (полипропиленови или металопластични) тръби. Тази опция се използва, ако разпределението на топла вода в разпределителните точки се извършва едновременно. В противен случай е по-удобно да използвате гъвкави съединители. Само при използване на тръби, имайте предвид, че специалните тръби се поставят върху горещата вода, които обикновено са маркирани в червено, на тръбите за студена вода, може да не е изобщо или да има синьо / син цвят.

Електрическа схема на бойлера за водоснабдяване

Електрическа схема на бойлера за водоснабдяване

Сега, директно за схемата на свързване на котела към водоснабдяването. Въпреки че съвременните бойлери често са оборудвани с автоматизация, периодично, когато се нагрява, има известен скок на налягането, което може да доведе до нарушаване на плътността на резервоара. За да се избегнат скокове, на входа на входа за студена вода е монтиран предпазен клапан. Когато праговата стойност е превишена, в нея се отваря крана и се отделя част от водата, изравняваща налягането. Ето защо, когато инсталирате кранчето, уверете се, че дренажният отвор (малка камбанария) е насочен надолу. Ако искате котлето ви да работи дълго време, поставете този вентил.

Удобно, ако има втора функция, тя работи като възвратен клапан, блокирайки изтичането на вода при липса на налягане в системата.

Предпазен клапан за котела

Предпазен клапан за котела

Ако погледнете снимката, има стрелка на кутията, която показва посоката на движение на водата. Ако има такава стрелка, устройството работи като възвратен клапан, предотвратяващ изливането на вода. Ако няма стрелка, трябва да поставите възвратен клапан (над предпазния клапан).

За какво се представя предпазният вентил и как е най-добре да го инсталирате, ако не е над банята, вижте видеоклипа.

Друга задължителна част от схемата са спирателните вентили. Обикновено те се поставят на клон на тръба с гореща и студена вода. Тези кранове са задължителни. Понякога се поставя пред екипа по сигурността, но те вече не са задължителни, но служат само за по-удобни ремонти.

Групата за безопасност е груб филтър и редуктор на налягането. Ако тези устройства не са на входа на къщата или апартамента, е много желателно да ги поставите: те удължават живота на бойлера.

За обяснение на диаграмата на свързване на котела вижте видеото, тук също разглобявахме типичните грешки при свързването с водата.

Свързване на котела към електричество

Всички производители на бойлери препоръчват да се включат котлите за електричество на отделна линия от таблото, на което има двоен автоматичен и RCD. Моля, имайте предвид, че машината трябва да е двойна - т.е. тази, която нарушава едновременно фазата и нула. Необходимо е също да има връзка на земята. Тези мерки осигуряват сигурност, така че не си заслужава да ги пренебрегваме.

Как да инсталираме бойлер: електрическа верига

Как да инсталираме бойлер: електрическа верига

Вместо куп RCD + автоматична машина, можете да поставите Difttatt. Той също така ще следи както течащия ток, така и късото съединение, но е направен в същия корпус. За котел със средна мощност е достатъчна автоматична станция от 16 А и ток на изтичане на RCD е 10 mA. Напречното сечение на медния проводник (монобарела) е 2,5 мм.

Как да инсталираме бойлер тип поток

Както вече споменахме, течният бойлер има по-малки размери, така че е по-лесно да се намери място за него. Можете да го окачите до стената или да я скриете в шкафа. Размерите му обикновено са 15 * 20 см * 7 см. Като цяло - малък. Тегло - на сила от 3-4 кг, така че изискванията за закрепване са минимални. Обикновено то се окачва или върху два дюбела с малък диаметър, закачени в стената, или има монтажна плоча, закрепена към стената, която вече не е окачена с бойлер. Как да инсталирате поток чрез бойлер измисли, сега за връзката.

Свързване на бойлер с течаща вода към водопровода

От тази страна всичко е просто. Но недостатъкът е, че в същото време той може да доставя само една точка с вода. В зависимост от местоположението на инсталацията, маркуч за гореща вода или душ-глава с гъвкав маркуч или гъндър за миене на съдове се поставя на изхода на топла вода. Възможно е да се постави "gander" и да се полива през чашата (като най-дясната картина).

Как да свържете работещ електрически бойлер

Как да свържете работещ електрически бойлер

За да може, ако е необходимо, да се отстрани бойлера, а не да се блокира водата в целия апартамент или къща, сферичните вентили се поставят във входа и изхода. Те се отнасят до задължително оборудване. Връзката от дюзите до точката на вкарване в тръбопровода за студена вода се извършва по същия начин, както при свързването на котела: гофрирани маркучи от неръждаема стомана или пластмасови тръби. Топлата вода до точката, ако е необходимо, се поддържа от гъвкав маркуч: тук температурите са твърде високи, по принцип това не се случва, така че трябва да издържа.

Схема за свързване на течащ бойлер към водопроводната система

Схема за свързване на течащ бойлер към водопроводната система

Друга особеност на поточните бойлери е, че обикновено могат да затоплят само определено количество вода. С увеличаване на потока или с твърде ниска температура на входа те се справят със задачата. Ето защо, най-често такъв бойлер се използва като временна - в дача или когато топлата вода е изключена за профилактика (през лятото).

Решете проблема с прекомерно количество вода (ако налягането е по-високо от нормативното), не е трудно: поставете редуктора на входа или на ограничителя на потока. Редукторът е по-сериозно устройство и се препоръчва да се постави на входа на апартамента, а ограничителят на потока е малък цилиндър с клапан. Той се навива на входната тръба със студена вода. Пример за това как да инсталирате бойлер тип поток и къде да завинтвате ограничителя на потока е във видеото.

Свързване с електричество

С електрическата част на връзката всичко е същото като при котела: специална линия, RCD + автоматична. Други са само рейтингите и напречното сечение на проводниците. Номиналната стойност при мощност до 5 кВт е 25 А, до 7 кВт е 32 А, а от 7 до 9 кВт е 40 А. Напречното сечение на медна жица е 4-6 мм (моно).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2