Как да не замразите водоснабдяването в страната

Зимните водопроводи в дача със собствените си ръце могат да се извършват по два начина:

 • заравяне, така че да не замръзва (под дълбочината на замръзване);
 • да лежи плитко, но с отопление и / или нагряване.

Подгряване водоснабдяване - събитие, не само изисква пари, колкото труда - изкопни окопи за поставяне на тръбопроводи, за да ги увийте и хвърлят почвата за уплътняване, всички - време и значителни усилия. Но резултатът е наличието на вода в къщата по всяко време на годината. 

Полагане на тръбата под дълбочината на замръзване

Този метод е полезен, ако земята замръзва през зимата е не по-дълбоки от 170 см. От кладенеца или ямките изкопаване на изкоп, дъното на която е 10-20 см под тази стойност. В долната изсипва пясък (10-15 см) тръба се поставя в защитен кожух (гофрирани втулка), след това покрити с пръст.

За да не трябва да изолирате водата на улицата в студа, направете го по-добре предварително

За да не трябва да изолирате водата на улицата в студа, направете го по-добре предварително

Това е най-лесният начин да направите зимна водопроводна тръба в страната, но това не е най-доброто, макар и най-евтино. Неговият основен недостатък е, че ако имате нужда от ремонт, ще трябва да го копаете отново, до края. И за да се определи мястото на изтичане с този метод на полагане на водопровод е трудно, ще има много работа.

За да направите ремонтите колкото е възможно по-малки, ставите на тръбите трябва да са възможно най-малки. В идеалния случай те изобщо не трябва да бъдат. Ако разстоянието от източника на вода до дачата е по-голямо, свържете внимателно, като осигурите добра плътност. Най-често текат ставите.

Изборът на материал за тръби в този случай не е най-проста задача. От една страна, солидната маса упражнява натиск върху върха, така че се нуждаете от силен материал, а това е стомана. Но стомана, положена в земята, ще корозира активно, особено ако подземните води са високи. Решете проблема, като подготвите и боядисите цялата повърхност на тръбите. И е желателно да се използват дебели стени - те продължават по-дълго.

Вторият вариант е полимерни или метало-полимерни тръби. Те не са подложени на корозия, но трябва да бъдат защитени от натиск - поставете в защитен гофриран маркуч.

Дори ако каналът е изкопан под нивото на замръзване, най-добре е да изолирате тръбите в края на краищата

Дори ако каналът е изкопан под нивото на замръзване, най-добре е да изолирате тръбите в края на краищата

Още нещо. Дълбочината на замръзване на почвата в района се определя през последните 10 години - се изчисляват средните му стойности. Но първо, периодично има много студени и малки снежни зими и земята замръзва по-дълбоко. На второ място, тази стойност е средната стойност за региона и не взема под внимание условията на сайта по никакъв начин. Възможно е, че вашето парче може да бъде повече замразяване. Всичко това говори за факта, че в тяхното поставяне на тръби, че е още по-добре топла, поставени в началото на листовете пяна или стиропор, като на снимката в дясно, или постави в изолация, на ляво.

Може би ще ви заинтересува да прочетете "Как да направите автоматично игра".

Затопляне на тръбопровода

Осигуряването на водоснабдяване на частна къща от кладенец и кладенец може да се постави на много плитка дълбочина - 40-50 см - това е достатъчно. Само тръби в такъв плитък изкоп да се изолират. Ако искате да направите всичко по-задълбочено, поставете дъното и стените на изкопа с някакъв строителен материал - тухли или строителни блокове. Отгоре всичко е покрито с плочи.

Пример за полагане на тръби над дълбочината на замръзване в подготвен канал. Затоплянето на водопровода се извършва от специален нагревател с подходящ вътрешен диаметър

Пример за полагане на тръби над дълбочината на замръзване в подготвен канал. Затоплянето на водопровода се извършва от специален нагревател с подходящ вътрешен диаметър

Ако е необходимо, е възможно да заспите почва и растения годишно - ако е необходимо, земята е лесно отстранена и свободен достъп до тръбопровода е гарантирано.

Изолация за водопроводи

Можете да използвате два вида изолация:

 • специални енергоспестяващи черупки, оформени под формата на тръби, те също се наричат ​​"черупки за тръби";
 • Ролков материал - конвенционална изолация под формата на рула, която се използва за стени, покриви и др.

Топлоизолацията за тръби под формата на обвивка е направена от следните материали:

 • Стиропор - няколко гранули се сливат заедно. Оказва се, че е доста твърд и издръжлив материал с добри топлоизолационни характеристики.
 • Екструдирана пяна от полистирол - клетките на материала имат затворена структура (малки топчета). Това дава на материала и водоотблъскващи свойства, както и по-високи топлоизолационни свойства. Това е един от най-добрите материали с висока степен на изолация, но неговият недостатък е високата цена.
 • Пенопластът - една от опциите за експандиран полистирол - има добри характеристики за топлоизолация, но се отличава с малко сила. Следователно, тя се нуждае от защита - тя не издържа на натиск. Но това струва малко. Ако поставите тръби в изкопа със стени от тухли или бетон, може да се използва.

  Никой не се намесва в презастраховането и използва два слоя изолация

  Никой не се намесва в презастраховането и използва два слоя изолация

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  62 − 60 =