Монтаж и свързване на помпената станция

Индивидуалното водоснабдяване на частна къща или къща може да бъде от два източника - кладенец или кладенец. За да се автоматизира подаването на вода в къщата и да се създаде стабилно налягане, е необходимо да се инсталира помпена станция. Състои се от помпа, хидравличен акумулатор, пресостат и предпазна група (манометър и изпускателен клапан). Плюс тази идея е, че с такава схема на водоснабдяване всяка домакинска техника може да работи, друга добра новина е, че връзката не е твърде трудна задача, ако искате, можете да инсталирате и свържете помпата самата станция. 

Избиране на място за инсталация

Инсталирайте помпени станции в близост до водоизточника - кладенци или кладенци - в специално оборудвана яма - касион. Вторият вариант е в задната стая в къщата. Третият - на рафта в кладенеца (с кладенец този номер няма да работи), а четвъртият - в подполето.

Инсталирането на помпената станция в подполето - шумът от работата му може да е прекалено чуваем

Инсталирането на помпената станция в подполето - шумът от работата му може да е прекалено чуваем

Как да определите дълбочината на засмукване

При избора на място, първо, те се ръководят от технически характеристики - максималната дълбочина на засмукване на помпата (от която помпата може да вдигне вода). Работата е, че максималната дълбочина на помпените станции е 8-9 метра.

Дълбочина на засмукване - разстояние от водното огледало, до помпата. Доставящата тръба може да бъде спусната до желаната дълбочина, тя ще бъде изпомпана от нивото на водното огледало.

Уелнес често имат по-голяма дълбочина от 8-9 метра. В този случай ще трябва да използвате друго оборудване - потопяема помпа или помпена станция с ежектор. В този случай водата може да бъде доставена от 20-30 метра, което обикновено е достатъчно. Без това решение - скъпо оборудване.

Дълбочина на засмукване - характеристика, която определя метода на инсталиране

Дълбочина на засмукване - характеристика, която определя метода на инсталиране

Ако пропуснете целия метър, преди да можете да поставите обичайното оборудване, можете да поставите станцията в кладенец или над кладенец. В кладенеца се прикрепя към стената рафт, а в случай на кладенец ямата се задълбочава.

При изчисляване, не забравяйте, че нивото на водното огледало "плава" - през лятото обикновено се спуска. Ако дълбочината на всмукване е близо до вас, в този период на вода може просто да не бъде. По-късно, когато нивото се покачва, водоснабдяването ще се възобнови.

Съображения за безопасност

Друга точка, която трябва да се има предвид, е безопасността на оборудването. Ако инсталацията на помпена станция се очаква близо до къща с постоянно местожителство, има по-малко проблеми - можете да изберете опция, дори и в малък навес. Само едно условие - не трябва да замръзва през зимата.

Монтажът на помпената станция в навеса е подходящ за постоянно пребиваване и за състоянието на затопляне / загряване през зимата

Монтажът на помпената станция в навеса е подходящ за постоянно пребиваване и за състоянието на затопляне / загряване през зимата

Ако това е дача, където хората не винаги живеят, това е по-трудно - необходимо е да се организира стая, която не се хвърля в очите. Най-безопасният начин да инсталирате помпена станция е в къщата. Въпреки че в този случай може да се отклони.

Второто място, където можете да инсталирате помпена станция, е погребан камуфлажен кейсон.

Схема за монтаж на помпената станция в кладенеца

Схема за монтаж на помпената станция в кладенеца

Третият е на рафта в кладенеца. Само в този случай традиционната къща за кладенец не трябва да се прави. Имате нужда от стоманен капак, който се заключва на сигурна ключалка (заварете пантите към пръстена, направете прорези във капака, за да закачите ключалките). Въпреки, че под къщата може да се скрие добро покритие. Само дизайна трябва да се мисли така, че да не се намесва.

Удобство и условия на работа

Монтажът на помпената станция в къщата е подходящ за всички, с изключение на това, че оборудването е шумно по време на работа. Ако има отделна стая с добра звукоизолация и технически характеристики, е възможно - няма проблем. Често направете подобна стая в мазето или в мазето. Ако няма сутерен, можете да направите кутия в подполето. Достъпът до него е през люка. Тази кутия, освен звукоизолацията, трябва да има добра топлоизолация - работната температура варира от + 5 ° С.

За да се намали нивото на шума, станцията може да се постави върху гъста гума - за да се намали вибрацията (създадена от вентилатора). В този случай, може би дори инсталация в къщата, но звукът, разбира се, все още ще бъде.

Кейсон от бетонни пръстени

Кейсон от бетонни пръстени

Ако сте спрели инсталацията на помпената станция в камината, тя също трябва да е изолирана и все още водоустойчива. За тези цели обикновено се използват готови стоманобетонни цистерни, но е възможно да се направи кесан от бетонни пръстени (по тип кладенец). За определяне на пръстен с дъно, отгоре - пръстен с капак. Друга възможност - да сгънете от тухла, излейте пода с бетон. Но този метод е подходящ за сухи площи - нивото на подпочвените води трябва да бъде по-ниско с един метър под дълбочината на кеса.

Дълбочината на кесана е такава, че оборудването е инсталирано под нивото на замръзване. Изолирана полистиролова пяна. По-добре - екструдирано. После също получавате хидроизолация в същото време.

За кейсон от бетонни пръстени е удобно да използвате обвивка (ако намерите подходящ диаметър). Но това е възможно и slabstones полистирол, нарязани на ленти и залепени. За правоъгълни ями и структури подходящи плочи, които могат да бъдат залепени към стените с битумен мастик. Популяризирайте стената, нанесете нагревател, можете допълнително да фиксирате чифт нокти / дюбели.

Свързване на помпената станция

Изборът на оборудване и място за инсталиране е половината от въпроса. Необходимо е все пак да се свърже всичко правилно към системата - източникът на вода, станцията и потребителите. Точната схема на свързване на помпената станция зависи от избраното местоположение. Но във всеки случай има:

  • Смукателен тръбопровод, който попада в кладенец или кладенец. Той отива до помпената станция.
  • Самата станция.
  • Тръбопроводът отива към потребителите.

Всичко това е така, само обвързващите схеми ще се променят в зависимост от обстоятелствата. Нека разгледаме най-често срещаните случаи.

Водоснабдяване от кладенеца за постоянно пребиваване

Ако станцията е поставена в къщата или в кейстън някъде по пътя към къщата, схемата на свързване е една и съща. На захранващия тръбопровод, спуснат в кладенеца или в сондажа, е инсталиран филтър (обикновено нормален мрежест филтър), след което е поставен възвратна клапа, а след това тръба вече работи. Защо да филтрираме - разбираемо - да предпазваме от механични примеси. За да се гарантира, че когато помпата е изключена, водата под собственото й тегло не се оттича. След това помпата ще се включва по-рядко (ще продължи по-дълго).

Схема за монтаж на помпената станция в къщата

Схема за монтаж на помпената станция в къщата

Тръбата се изтегля през стената на кладенеца на дълбочина, точно под нивото на замръзване на почвата. След това отива в изкопа на една и съща дълбочина. При полагане на окоп трябва да се направи прави - колкото по-малко завои, толкова по-ниска е спадът на налягането, което означава, че водата може да се изпомпва от по-голяма дълбочина.

За сигурност е възможно изолацията на тръбопровода да се извърши (нанесете листове от експандиран полистирол нагоре и след това да го напълните с пясък, а след това - с почва).

Вариант на преминаване не през основата - отопление и сериозна изолация са необходими

Вариант на преминаване не през основата - отопление и сериозна изолация са необходими

На входа на къщата тръбата за хранене минава през основата (проходът също е изолиран), къщата вече може да стигне до мястото на инсталиране на помпената станция.

Този начин на инсталиране на помпената станция е добър, защото ако всичко е направено правилно, системата работи без проблеми. Недостатъкът е, че е необходимо да се изкопаят окопите и също така да се отстрани / навлиза в тръбопровода през стените и също така, че е трудно да се локализира повредата, когато се получи теч. За да сведете до минимум шансовете за изтичане, вземете тестваните качествени тръби, поставете цялото парче без фуги. Ако има връзка, направете гледане добре.

Подробна схема на свързване на тръбопроводна станция, когато е свързана към кладенец или кладенец

Подробна схема на свързване на тръбопроводна станция, когато е свързана към кладенец или кладенец

Съществува и начин да се намали количеството на изкопните работи: да се постави тръбопроводът горе, но да се затопли добре и допълнително да се използва отоплителен кабел. Това може да е единственият изход, ако има високо ниво на подземните води на обекта.

Има и друг важен момент - капакът на кладенеца трябва да бъде изолиран, както и пръстените отвън до дълбочината на замръзване. Само част от тръбопровода от водното огледало до контакта в стената не трябва да замръзва. За тази цел са необходими мерки за изолация.

Свързване на помпената станция към водоснабдителната система

Често се инсталира помпена станция за увеличаване на налягането във водоснабдителната система с централизирано водоснабдяване. В този случай водопроводът е свързан към входа на гарата (също чрез филтър и възвратен клапан), а изходът отива към потребителите.

Схема за свързване на помпената станция към водоснабдителната система

Схема за свързване на помпената станция към водоснабдителната система

На входа е желателно да се задейства спирателен вентил (сферичен клапан), така че ако е необходимо, можете да изключите вашата система (например за ремонт). Вторият спирателен кран - пред помпената станция - е необходим за ремонт на тръбопровода или самото оборудване. След това на изхода има също така смисъл да се постави сферичен кран - за да се отстранят консуматорите и да не се източват тръбите от тръбите, ако е необходимо.

Връзка с кладенеца

Ако дълбочината на всмукване на помпената станция за кладенеца е достатъчна, връзката не е различна. Това е само защото тръбопроводът отива до мястото, където корпусът завършва. Тук обикновено организирате яма-касион, след което можете да поставите помпената станция.

Схема за свързване на помпената станция към кладенеца

Монтаж на помпената станция: диаграма на свързване към кладенеца

Както при всички предишни схеми, в края на тръбата се монтират филтър и възвратен клапан. На входа можете да поставите кран за вода над чашата. Това ще е необходимо при първия старт.

Основната разлика в този начин на инсталиране е, че тръбопроводът към къщата е действително на повърхността или погребан на плитка дълбочина (не всички имат яма под дълбочината на замръзване). Ако помпената станция не е инсталирана в дюша, зимното оборудване обикновено се почиства. Но ако водата трябва да се използва през зимата, тя трябва да се отоплява (с отоплителен кабел) и да се изолира. В противен случай тя няма да работи.

Старт на помпената станция

За да стартирате помпената станция в експлоатация, е необходимо да я напълните и запълнете тръбопровода с вода. За тази цел в кутията има специален отвор за пълнене. В нея излейте вода, докато не изглежда. Включете винта на място, отворете крана на изхода към консуматорите и стартирайте станцията. На пръв поглед водата идва с въздух - въздушните запушвания, които се образуват при изливането на помпената станция. Когато водата тече плавно без въздух, вашата система е влязла в режим на работа, можете да я използвате.

Ако сте напълнили водата и станцията не стартира - водата не се люлее или се движи в дрямка - е необходимо да се разбере. Има няколко възможни причини:

  • няма контролен клапан на смукателната тръба, спуснат в източника или не работи;
  • някъде по тръбата има незалепена връзка, през която се изсмуква въздух;
  • твърде голямо съпротивление на тръбопровода - е необходима тръба с по-голям диаметър или с по-гладки стени (в случай на метална тръба);
  • огледалото на водата е твърде ниско, няма достатъчно енергия.

За да се изключи разрушаването на самото оборудване, е възможно да се стартира чрез спускане на тръбата за късо захранване в резервоар (резервоар за вода). Ако всичко работи, проверете линията, дълбочината на засмукване и затварящия клапан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 12