Visoki kreveti: kako i što učiniti

Mnogi ljetni stanovnici pate od činjenice da su na površini podzemne vode previsoke. Prekomjerno navlaženje tla ne odgovara svim biljkama, mnogi se razvijaju slabo ili čak umiru. Riješite problem stvaranjem visokih kreveta. Ovim rasporedom slijetanja moguće je kontrolirati stupanj vlage. Ugodan bonus za ovu odluku bit će raniji rok sazrijevanja i puno veća berba.

Prednosti i nedostaci

Uz rješavanje problema s waterlogging, visoki kreveti u vrtu omogućuju sijao ili sade biljke 2-3 tjedna prije: povišen iznad tla, aktivno grijao i činjenica da je sunce grije zid. To se dodatno potiče procesima razgradnje koji se javljaju u biljnom otpadu, koji čine značajan dio zatrpavanja. Stoga se takvi kreveti nazivaju još uvijek topli. Ako stavite luk na takav krevet i pokriti ga sa spunbondom ili sličnim materijalom, žetva se može sakupiti čak i ranije.

Uređaj je problematičniji u regijama s vrućom klimom. Zadatak u ovom slučaju nije bolje zagrijavati zemlju, već ga zadržati od pregrijavanja. Ali to se također može riješiti: koristiti materijale slabe toplinske vodljivosti, na primjer drva, kako bi zaštitili visoke krevete. Za najbolji učinak, možete napraviti dvostruke zidove, između kojih je popunjena, na primjer, piljevina, stavite pjenu, a može ostaviti zračni raspor - najbolji toplinsku izolaciju. Vanjski zid u vrućoj klimi bolje je oslikan bijelom bojom ili bijelim boja. Poznato je da su površine svjetlosti manje grijane. U tom slučaju, mogli bi korijenski sustav od pregrijavanja: na jugu zemlje ponekad zagrijava vrlo snažno i biljka je veći, hladnjak će biti. A preko kreveta možete izvaditi isti pokrovni materijal. Ne samo da zadržava toplinu već i štiti od pregrijavanja.

Sjeckanje repe na visokom krevetu

Sjeckanje repe na visokom krevetu

Visoki kreveti mogu biti dobar izlaz na neplodne zemlje. Uvozna tla prikladnija je za postavljanje na krevete umjesto da se distribuira na svim stranicama. Komposti sloj, koji je ispod sloj zemlje, podržava plodnost.

Također se rješava problem sušnih područja. U tom slučaju, zaštitne kreveta za visoku unutar žbukom bitumena mastiks ili obbivat filmu je stavljen na dnu (na internetu) smotani vodonepropusnog materijala (krovište trulež brzo, tako da bolje modernog tipa hidroizolacije). Potpuna hidroizolacija ne može se postići, ali zadržite vlagu u dovoljnoj količini - da.

Mrkva - jedan po jedan. Najbolje na visokom krevetu, iako je na uobičajen način posadila istu raznolikost

Mrkva - jedan po jedan. Najbolje na visokom krevetu, iako je na uobičajen način posadila istu raznolikost

Kao što možete vidjeti, s uravnoteženim pristupom možete riješiti gotovo sve probleme. Nedostaci visokih kreveta malo, ali bez njih nije bilo učinjeno:

 • U većini slučajeva morate napraviti ograde, a to je i trošak.
 • Jačina rada procesa. Opet, potrebno je vremena za izradu ograda, a još uvijek pristojne količine zemljišta i biljnih ostataka kretati, a to je težak posao.
 • U raspadajućem lišću, grane, kora, medvjeda i drugih sličnih živih bića osjećaju se sjajnima. Moramo se boriti protiv njih.
 • Plodnost se mora održavati ažuriranjem ili potpuno zamjenom "punjenja".

To su svi nedostaci. Ako odlučite izgraditi visoki krevet, pripremite se za znatnu količinu posla. No, žetva će biti mnogo puta veća. Za test možete napraviti jedan ili dva kreveta. I onda odlučite trebate li ih ili ne.

veličina

Postoje stroge preporuke za tu temu, a ne mogu biti: vrlo različiti uvjeti u zemlji i ljudi. Postoje dimenzije koje mnogi smatraju optimalnim.

Na jednom mjestu vrlo visoka kreveta, a ne vrlo ...

Na jednom mjestu vrlo visoka kreveta, a ne vrlo ...

Dakle, veličine visokih kreveta:

 • Visina - od 20 cm do 50-60 cm. Zatim pogledajte što se čini težim zadatkom. Što je veći krevet je podignut, to je lakše obraditi - da se manje osloni. No zemlja i ostatak "punjenja" trebat će više. Još jedna točka: ako se mala visina može nalaziti pod snijegom i biti će pokrivena iz teškog mraza, onda se visoki zamrzava: čak i strane su otvorene. Za one grebena, gdje je posijano biljke nikokogo nije važno, ali za mnogo godina jagode, na primjer, je problem. Zato što odabiru visinu na temelju tih razmatranja. Prema iskustvu mnogih vrtlara za jagode, optimalna visina je 20 cm, a onda se može nadati da neće zamrznuti.
 • Širina - od 60 cm do 1,2 m. Odaberite udaljenost tako da bi bilo prikladno za obradu kreveta. Odabir je udaljenosti od 60-70 cm ako je pristup krevetu samo s jedne strane. Ako možete doći do njega s obje strane, možete napraviti metar i još mnogo toga. Važno je da se sredina obrađuje bez previše stresa.
 • Duljina. Ovdje svi odabiru na temelju konfiguracije stranice ili njihove želje. Uopće nema preporuka.

Kako bi se osiguralo da krevet nije previsok, dio ga može biti prigušen: kopati na 20-30 cm, a na vrhu već staviti zidove. Uklonjena zemlja će ići na punjenje (zemlja često nije dovoljno), a podloga od nižih grubih slojeva može biti deblja. I kako bi se smanjili troškovi održavanja ovog kreveta, možete napraviti navodnjavanje kapanjem.

Više nego možete ograditi visoke krevete

Možete koristiti sve što može držati zemlju. Najviše izdržljivi rubnici izrađeni su od cigle, kamena i betona.

Sjeme betona i kamena može se napraviti i tako

Sjeme betona i kamena može se napraviti i tako

Ali cigla košta puno, a betonom je potrebno puno vremena. Ograde izrađene od betona izrađene su prema svim pravilima: prvo oplatu u koji se položi armatura, zatim izlivena betonom i pričekajte dok ne zahvati. Ali životni vijek je impresivan - više desetaka godina.

Ograde za betonske betonske podove su najspornije i nikad

Ograde za betonske betonske konstrukcije najčešće su izdržljive i nikada neće "plutati"

Cigla i kamena ograda također se razvijaju prema svim pravilima: na rješenju s preljevom. Kako bi se smanjila potrošnja cigle, zidovi se stavljaju u pola opeke. A da ga zemlja ne pomakne, redovi pojačavaju mrežu.

Brick zidanje u pola opeke sama po sebi ne može držati zemlju. Potrebni stupovi

Brick zidanje u pola opeke sama po sebi ne može držati zemlju. Potrebni stupovi

No, čak iu ovoj verziji, bit će potrebno instalirati stupove za podršku preko mjerača. Ako tlo koje imate na viskoznom, teškom, često poplavljenom stanju, takvi se zidovi mogu iscijediti. Stoga stavite drvene ili metalne nosače koji će popraviti duge zidove ili napraviti mali krevet, kao i za ukrasni vrt.

Visokog kreveta od opeke za ukrasni vrt

Visokog kreveta od opeke za ukrasni vrt

Dobro dokazano ograđivanje ekspandiranih blokova glina. Čak i praznine u njima mogu biti prekrivene zemljom i tamo, tako da biljke s malim sustavom korijena: primjerice, neke vrste zelenila i salata.

Ograda za visoke betonske krevete od betona

Ograda za visoke krevete ekspandiranih blokova glina

Još uvijek napravite ograde za visoke postelje od pocinčanog metala i škriljevca. Škriljevac se može koristiti rabljeni, možete kupiti novi, val ili glatko - nema razlike. Izrežite listove u trake željene širine. Bojati se da on nije štetan. U azbestu se azbest nalazi u vezanom stanju i ne otapa se u vodi. Štetno je kad se pilju: porast prašine i kroz dišni put ulazi u tijelo. Da biste smanjili štetnost, radite u respiratoru i vlažite rezove.

Visoki kreveti od škriljevca

Visoki kreveti od škriljevca

Izradite ograde za postelje plastike. Jeste li promijenili sporedni kolosijek? Koristite ga. Postoje stare plastične ploče - one u slučaju. No plastika zahtijeva krutu podlogu. Napravite je iz žičane mreže od debele žice.

Visoki kreveti u žičanim kutijama

Visoki kreveti u žičanim kutijama

Mreže mogu biti osnova za šljunak ili pelete. Samo u ovom slučaju bit će potrebno imati dvostruki okvir unutar kojeg se kamenje ili neki drugi materijal zaspati. Ova tehnika zove se "gabion" i od nje ne samo ograde za krevete i cvjetne grede, nego i ograde. No, iz gabionastih kreveta voda ne propušta zidove, a unutrašnjost kutije obložena je debelim filmom.

Zasypnaya kamena ograda za visoke krevete

Zasypnaya kamena ograda za visoke krevete

Najpopularnija ograda izrađena je od drveta. Možete koristiti daske, grede, trupce. Drvo je sve dobro, osim što se trule.

Stvarno visoke krevete

Stvarno visoke krevete

Budući da su na visokim krevetima stvoreni svi uvjeti za aktiviranje ovog procesa, uništavanje se odvija vrlo brzo. Nekoliko usporavanja procesa može biti obojana ploča ili natopljena biosiguranjem. Ali još uvijek nema jamstva za uništenje.

Rezne ploče također se mogu koristiti za visoke rubne prirubnice

Rezne ploče također se mogu koristiti za visoke rubne prirubnice

Ali materijal se može koristiti jeftin, a ponekad, tako općenito smeće: ostatci nakon konstrukcije, krhotina, starih trupaca, paleta itd. Ako želite, možete napraviti ogradu, čak i iz grana. Samo kora je poželjna za uklanjanje: ispod njega je mnogo larvi i drvorezama. Iako ... oni će također obraditi ostatke drva koje stavljate na dno zatrpavanja. Ali previše njih također nije potrebno, pa je vjerojatno bolje ukloniti kore.

Čak i iz grana možete napraviti ogradu

Čak i iz grana možete napraviti ogradu

Od iste grane, samo svježe izrezane, možete napraviti pleteni ogradu. A također će trebati biti obložena filmom iznutra: da zadrži vodu i zemlju iznutra.

O tome kako napraviti wattle, pročitajte ovdje.

Uokvirivanje za krevete može biti tkano od svježih grana ili položeno od kamena

Uokvirivanje za krevete može biti tkano od svježih grana ili položeno od kamena

Možete koristiti čak i slamku. Povezan je s malim snopovima, koji su povezani žicom. Jeftinije jednostavno ne može biti, a voda i temperatura dobro se održavaju. Jedini nedostatak ove opcije - služit će takvoj ogradi za najviše dvije sezone, nego - jedan. Ali se može koristiti kao jedan od slojeva.

Zaštita od zaštite od slame

Zaštita od zaštite od slame

Bulk kreveti

Postoje visoki kreveti bez ograde: tzv. Tlo u njima popunjava se u obliku brda.

Bulk kreveti

Bulk kreveti

Kako bi se poboljšalo odvodnje u ovaj lanac, grane su položene. Da biste smanjili visinu kreveta (na primjer, za rajčice), malo se produbljuje, ispuštajući tlo na stranu. Nakon polaganja grana, ispunjava se odozgo, često postoji potreba za dodatnim uvoznim tlom. Ako ne odaberete duboko veslanje.

Unutarnji raspored masovnih ležajeva

Unutarnji raspored masovnih ležajeva

Nedostatak takvog vrta: tijekom navodnjavanja i tijekom kiše vršni sloj tla je opran. Zato su počeli izrađivati ​​kutije - kako bi izbjegli pranje tla.

Slojevi visokih kreveta

Uramljivanje je samo mali dio posla. Potrebno je popuniti primljenu kutiju. Odjednom je potrebno reći da debljina slojeva ovisi o visini kreveta koje ste odabrali, pa ako su vrijednosti dane, to je samo približan. Osim veličine kreveta na debljini sloja, na primjer, plodna, izbor biljaka utječe: netko će imati 5 cm, a netko treba puno više.

Primjeri slojeva za visoke krevete

Primjeri slojeva za visoke krevete

Dakle, što uliti u visoki krevet - dno-vrh slojeva:

 1. Na dnu je položena metalna rešetka s plitkom stanicom ili slojem geotekstila. Možete postaviti karton. Mreža i geotekstil - zaštita od glodavaca i molova. Kartona igra za istu ulogu, ali je manje učinkovita.
 2. Veliki drveni ostaci: guste grane, grane, čak i čahure i šipke. Taj sloj služi prvenstveno za odvod, a drugo se vlaga nakuplja u drvu. Što je klima u vašoj regiji suptilnija, to bi više trebalo biti drvo. Štoviše, sljedeći šumski slojevi previše.
 3. Izrezane male grane, kore. Pogodni ostali ostatci grubog biljaka: stabljike kukuruza, slame. Njihov zadatak je također dvostruko. Oni pohranjuju vodu i raspadaju toplinu i hranjive tvari. Ali kada koristite kukuruzne ograde i slamu, imajte na umu da će se krevet uskoro pasti: ostatci tih biljaka brzo se trule, ali prinos će biti visok i izlio na vrh plodno tla.
 4. Papir, tanki karton. Obično je obložen tankim slojem. Papir za pakiranje se koristi češće, jer sjajni papir nije prikladan, kao i novine: vodena baza boje nije ono što biljke trebaju oploditi. Ako postoji stari nepotrebni jastučić (prirodni), možete ga spustiti.
 5. Slojevi biljnih ostataka: lišće, trava, polupropusna piljevina. Sa piljevinom, budite oprezni: snažno kiseliti tlo. Zato ih sipati pod biljke koje vole kiselinsko tlo, ili neutralizirati kiselost tako da ih prskaju s dobrim slojem pepela.
 6. Plodna zemlja.

U posljednja dva sloja možete dodati dobar dio zrelog komposta, kao i probuditi ih dubljim slojevima. To će ubrzati "spremnost" visokog kreveta za sadnju.

O tome kako pročitati ovdje ribnjak u seoskom domu s vlastitim rukama, au ovom članku piše kako ga pretvoriti u fontanu.

Kada treba raditi i što saditi

Napunite visoki krevet je bolje od jeseni. U tom će razdoblju "materijal" biti dovoljno, a tijekom zime procesi iznutra će dobiti zamah. U ovom slučaju, u proljeće možete biljke biljke i nadu za visok prinos. Može se provesti u proljeće, ali malo je vjerojatno da postoje značajne razlike u prinosu: procesi će započeti i neće imati zamjetan učinak na plodnost zatrpavanja. Iako se razlika u količini vode za navodnjavanje može osjetiti precizno: potrebno je mnogo vode.

Jedna od varijanti visokog kreveta

Jedna od mogućnosti za visoki krevet: metalna mreža i pojačani polietilenski film

Rotacija biljaka

U godini uređaja visokog kreveta, na njemu se mogu saditi biljke koje zahtijevaju visoku plodnost: krastavci, tikvice, tikvice, bundeve, bilo koje vrste kupusa, patlidžana, rajčice, paprike. U drugoj godini možete posaditi zelje - duhovito-aromatski i lisnato. Korijeni su dobri za drugu godinu.

Nakon žetve drugog usjeva plodnost mora biti obnovljena. Ako se sadržaj kreveta sagged, u jesen, posuti s dobrom zemljom, pomiješan s zrelim kompostom. Ako nema mjesta za ispunjavanje, uklonite dio gornjeg sloja (na kompostnoj hrpi ili u drugoj kutiji kao dio zatrpavanja) i zamijenite ga svježom zemljom s gnojivima.

Visoki kreveti za jagode

Razlikuje se samo u tome što se pokrivni materijal širi preko gotove "kolače". U njoj su izrađene rupe na kojima su posađene biljke. Ova opcija vodi do činjenice da se vlaga isparava u minimalnim količinama, pa čak ni u međresornoj traci ne raste korov. Druga mogućnost - mulching tla također dobro radi, ali isparavanje je intenzivnije.

Jagoda se osjeća dobro

Jagoda se osjeća dobro

Značajke jagoda su da se njezini korijeni nalaze uglavnom na površini. Stoga, plodni sloj može biti mali. Ali ova ista značajka dovodi do činjenice da u teškim mrazima može umrijeti. Iako je unutar visokog kreveta i postoji proces razlaganja koji zagrijava tlo, ako je krevet bez snijega i nije zaštićen zimi, korijenski sustav može zamrznuti.

Visoki kreveti za krastavce i rajčicu

Po svom dizajnu, nije ništa drugačije. Je li to samo zato što vam je potrebno oko rubova stupova i šipki ili pruži žice kako biste mogli vezati grmove rajčice ili niz krastavca.

Za krastavce i rajčicu morate se brinuti za podvezicu

Za krastavce i rajčicu morate se brinuti za podvezicu

O organizaciji zalijevanja vrtova ili parcele možete pročitati ovdje.

Visoki kreveti s vlastitim rukama

Najčešće, pitanja ne nastaju kada polaganje slojeva u visokim krevetima, već u proizvodnji kutije. Budući da je vrt često gusto zaokupljen ženama, do izrade ograda za krevete, mnogi momenti mogu biti nerazumljivi za njih. Da bismo pojasnili najteže, dajemo fotografije izvještaja o proizvodnji kutije od ploča i škriljevca - najčešćih ograda.

Od odbora

Na gornjoj slici bile su nekoliko mogućnosti za izradu velikih kreveta dasaka. Glavni udarac je obično u zglobovima u uglovima. Najlakši način je da se oni preklapaju: samo stavite jedan na drugi na 90 ° i čeki kroz nokte. Ali postoje estetski koji svi nastoje raditi ispravno. I to je točno - da vidim dvije ploče pod kutom od 45 ° i tako ih povezujete. To je ova mogućnost koja će biti prikazana na fotografiji.

Planovi su planirani, tretirani impregnacijom do sporog propadanja

Planovi su planirani, tretirani impregnacijom do sporog propadanja

Da bi se prikladno učvrstilo ogradu na tlu, u okomitim koracima od 1,2-1,5 m, okomiti blokovi ili dužine ploča su izrezani, oko 20 cm dulji od odabrane visine kreveta.

Pobijedili smo vertikalne šipke tako da je kutija bila jaka i mogla se iskopati

Pobijedili smo vertikalne šipke tako da je kutija bila jaka i mogla se iskopati

Donji kraj trake ili ploče treba izoštriti - lakše će blokirati ogradu u tlo. Zatim uzmite stolicu ili disk-pilu i odrežite rubove pod kutom od 45 °. Dodavanje dvije ploče zajedno daje nam idealni kut od 90 °.

Ispravno napravio kut

Ispravno napravio kut

Za snažnu vezu s unutrašnjosti kuta ugrađujemo šank, na koji smo ploče za nokte.

To se dogodilo. Samo laže

To se dogodilo. Samo leži "naopako". Oni su zaklani u zemlji

Ograda za visoke krevete drva ne traje dugo, ali je čak i jednostavnija, da se pridruže pločama kraj do kraja, a za snagu, noktiju metalnih uglova (na donjoj slici).

Najjednostavnija opcija

Najjednostavnija opcija

Od dnevnika

Nije teže napraviti sličnu kutiju od rezanih trupaca. Na primjer, ova opcija: dvije dugačke strane trupaca i kratke - od komada ploča.

Prednost logova je da su teške, a zbog svoje težine oni će zadržati zemlju dobro

Prednost logova je da su teške, a zbog svoje težine oni će zadržati zemlju dobro

Spremna ograda bjeloočnica: oba su zaštita od štetnika i pogled privlačniji.

Pripremimo se

Pripremimo se

Iz škriljevca

Kod izrade kreveta s ravne ili valne ploče, postoji i pitanja o tome kako to popraviti. Najjednostavniji način je prikopat. Ali to je neekonomično: najmanje 10 cm morat će širiti traku i još uvijek ne postoji jamstvo da će u proljeće škriljevca "ne plivati". U praznoj zemlji jednostavno će iscijediti masu. Možete je ispraviti, ali je previše vremena i truda.

Stoga, najčešće na jednoj ili obje strane letne glave u uglovima ili cijevima, koji pričvršćuju škriljevlje i ne dopuštaju da uvelike odstupaju. Na slici se uglovi pokreću samo izvana: iznutra će pritisnuti težinu slojeva visokog kreveta, tako da ograda neće srušiti unutra.

Ograđivanje kreveta s škriljevca

Ograđivanje kreveta s škriljevca

Zglobovi dvaju listova su osigurani posebnom zavarenom pločom. Za pouzdanost, mogu se pričvrstiti na drvenu šipku koja se nanosi na tu stranu.

Komad armature s zavarenom pločom - za pričvršćenje zgloba dvaju listova ravnog škriljevca

Komad armature s zavarenom pločom - za pričvršćenje zgloba dvaju listova ravnog škriljevca

Druga je mogućnost napraviti okvir. Da biste pričvrstili slične police sa zavarenim pločama za pričvršćivanje trake ili kuta - za koje je to jeftinije. I na ovaj kostur za pričvršćivanje škriljevca na trakama (nokti u dobro čuvaju, ali je lakše s vijcima).

Okvir s trake

Okvir od trake u ogradi na visokom krevetu

Po istom principu - s vodičima - izraditi krevete od plastičnih ploča i drugih sličnih materijala. Kao što znate, ovdje ne treba svladati virtuoznu vještinu. Glavna stvar je zadržati dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =