Hoe een boiler (boiler) van indirecte verwarming aan te sluiten

Het warme water in de kranen is al lang geen luxe meer. Vandaag is dit een van de verplichte vereisten voor een normaal leven. Een van de mogelijkheden om een ​​warmwatervoorziening voor een privéwoning te organiseren, is de installatie en aansluiting van een indirecte verwarmingsketel. 

Wat is een indirecte verwarmingsketel en wat zijn ze

Een waterverwarmer of een indirecte uitwisselingsketel is een watertank waarin een warmtewisselaar wordt geplaatst (een spoel of een watermantel zoals een cilinder in een cilinder). De warmtewisselaar is verbonden met een verwarmingsketel of met een ander systeem waarin warm water of een ander warmteoverdrachtsmedium circuleert.

De verwarming is eenvoudig: het hete water uit de ketel stroomt door de warmtewisselaar, het verwarmt de wanden van de warmtewisselaar en ze dragen op hun beurt warmte over aan het water in de tank. Omdat verwarming niet direct plaatsvindt, wordt dit een "indirecte verwarming" -waterverwarmer genoemd. Het verwarmde water wordt naar behoefte verbruikt voor huishoudelijke behoeften.

Het apparaat van de indirecte verwarmingsketel

Het apparaat van de indirecte verwarmingsketel

Een van de belangrijke details in dit ontwerp is de magnesiumanode. Het vermindert de intensiteit van corrosieprocessen - de tank gaat langer mee.

types

Er zijn twee soorten indirecte verwarmingsketels: met ingebouwde regeling en zonder. Indirecte verwarmingsketels met geïntegreerde regeling zijn aangesloten op een verwarmingssysteem dat zonder controle van ketels werkt. Ze hebben een ingebouwde temperatuursensor, hun eigen regeling, die de toevoer van warm water naar de spoel in / uitschakelt. Bij het aansluiten van dit type apparatuur, is het enige dat nodig is om de stroom aan te sluiten en terug te keren van verwarming naar de overeenkomstige ingangen, sluit de koudwatervoorziening aan en sluit de warmwaterverdeler aan op de bovenste uitgang. Dat is alles, u kunt de tank vullen en beginnen met opwarmen.

Conventionele indirecte verwarmingsketels werken voornamelijk met geautomatiseerde boilers. Tijdens de installatie is het noodzakelijk om een ​​temperatuursensor op een bepaalde plaats te installeren (er is een opening in de behuizing) en om deze op een bepaalde ingang van de ketel aan te sluiten. Vervolgens wordt de indirecte verwarmer voorzien van een pijpleiding in overeenstemming met een van de circuits. U kunt ze aansluiten op niet-vluchtige boilers, maar hiervoor zijn speciale circuits nodig (zie hieronder).

Dat moet worden onthouden dat het water in de indirecte verwarmer net onder de temperatuur van het in de spoel circulerende koelmiddel kan worden verwarmd. Dus als de ketel in een lage-temperatuurmodus werkt en bijvoorbeeld + 40 ° C produceert, dan is de maximale temperatuur van het water in de tank precies dat. Je kunt het niet meer verwarmen. Om deze beperking te omzeilen, zijn er gecombineerde waterverwarmers. Ze hebben een spoel en een ingebouwde verwarming. De hoofdverwarming is in dit geval het gevolg van de spoel (indirecte verwarming) en de verwarmer brengt de temperatuur alleen op de ingestelde temperatuur. Dergelijke systemen zijn ook goed wanneer ze worden gecombineerd met stookolieketels - het water zal zelfs warm zijn als de brandstof is uitgebrand.

Wat kan nog meer worden gezegd over de ontwerpfuncties? In grote mate wat betreft de hoeveelheid indirect geïnstalleerde warmtewisselaars - dit vermindert de tijd voor het verwarmen van het water. Om de tijd van het verwarmen van het water en voor een langzamere afkoeling van de tank te verkorten, is het beter om modellen met thermische isolatie te kiezen.

Met welke ketels kan ik verbinding maken?

Ketels met indirecte verwarming kunnen werken met elke bron van warm water. Geschikt voor elke warmwaterketel - vaste brandstof - op hout, kolen, briketten, pellets. Het is mogelijk om een ​​gasketel van welk type dan ook aan te sluiten, elektrisch of op vloeibare brandstof.

Schema van aansluiting op een gasketel met een speciale uitlaat voor een indirecte verwarmingsketel

Schema van aansluiting op een gasketel met een speciale uitlaat voor een indirecte verwarmingsketel

Simpelweg, zoals hierboven al vermeld, zijn er modellen met hun eigen besturing en dan is de installatie en koppeling ervan een eenvoudiger taak. Als het model eenvoudig is, moet u nadenken over een systeem voor het regelen van de temperatuur en het schakelen van de ketel van radiatorverwarming naar warm water voor verwarming.

Vormen van tanks en installatiemethoden

De indirecte verwarmingsketel kan op de vloer worden geïnstalleerd en kan aan de muur worden gehangen. Wandversies hebben een inhoud van niet meer dan 200 liter, en in de vloer is plaats voor maximaal 1500 liter. In beide gevallen zijn er horizontale en verticale modellen. Bij de installatie van de wandversie is de beugel standaard - de beugels die op de deuvels van het juiste type zijn gemonteerd.

Als we het hebben over vorm, dan worden deze apparaten meestal gemaakt in de vorm van een cilinder. Bijna bij alle modellen worden alle werkdraden (verbindingspijpen) aan de achterkant uitgetrokken. Het is dus gemakkelijker om verbinding te maken en het uiterlijk is beter. Op het voorpaneel bevinden zich plaatsen voor het installeren van een temperatuursensor of een thermostaat, in sommige modellen is het mogelijk een verwarmingselement te installeren - voor extra waterverwarming met een tekort aan verwarmingsvermogen.

Door het type installatie zijn ze muur en vloer, de capaciteit is van 50 liter tot 1500 liter

Door het type installatie zijn ze muur en vloer, de capaciteit is van 50 liter tot 1500 liter

Wanneer u het systeem installeert, is het de moeite waard eraan te denken dat het systeem alleen efficiënt zal werken als de ketelcapaciteit voldoende is.

Regelingen en functies van verbinding

Er zijn twee principes voor het aansluiten van een indirecte verwarmingsketel: met voorrang van verwarming van warm water en zonder. Bij verwarming met voorrang wordt, indien nodig, alle warmteoverdrachtsmedia door de warmtewisselaar van de ketel gepompt. Het opwarmen kost wat tijd. Zodra de temperatuur de ingestelde temperatuur bereikt (geregeld door een sensor, thermostatische klep of thermisch relais), wordt de volledige stroom opnieuw naar de radiatoren geleid.

In schema's zonder de prioriteit van het verwarmen van het water, wordt slechts een bepaald deel van de koelmiddelstroom naar de indirecte waterverwarmer geleid. Dit leidt ertoe dat het water lange tijd wordt verwarmd.

Schema zonder prioriteit

Schema zonder prioriteit

Bij het aansluiten van een indirecte verwarmingsketel is het beter om een ​​prioriteitsschema te kiezen - het levert warm water in de vereiste hoeveelheid. Tegelijkertijd heeft verwarming niet veel last - voor het verwarmen van het volledige watervolume is het gewoonlijk 20-40 minuten genoeg, en om de temperatuur in het algemeen op een stroomsnelheid van 3-8 minuten te houden. Voor zo'n tijd kan geen huis zo koel zijn dat het gevoeld kan worden. Maar dit is voorzien dat de capaciteit van de ketel vergelijkbaar is met de capaciteit van de ketel. Idealiter is de ketel productiever, met een marge van 25-30%.

Algemene regels

Om te zorgen voor de normale werking van alle apparaten die op de boiler zijn aangesloten, wordt een expansievat voor warm water (niet voor verwarming) geïnstalleerd aan de uitlaat van de ketel. Het volume is 10% van het volume van de tank. Het is noodzakelijk om de thermische uitzetting te neutraliseren.

Gedetailleerd schema van de indirecte verwarmer

Gedetailleerd schema van de indirecte verwarmer

Ook zijn in elke aftakking van de verbinding afsluitkleppen (kogelkranen) geïnstalleerd. Ze zijn nodig zodat elk apparaat - een driewegklep, een circulatiepomp, enz. - kan worden gebruikt. - Ontkoppel en service indien nodig.

Op de toevoerleidingen zijn normaal gesproken terugslagkleppen geïnstalleerd. Ze zijn nodig om de mogelijkheid van tegenstroom uit te sluiten. In dit geval is de indirecte aansluiting van de verwarmingsketel veilig en gemakkelijk te onderhouden.

Installatie naast de ketel in een geforceerd circulatiesysteem (met driewegklep)

Als het systeem al een circulatiepomp heeft en het op de voeding is geïnstalleerd, en de geforceerde verwarmingsketel naast de ketel kan worden geplaatst, is het beter om een ​​apart circuit te organiseren dat van de verwarmingsketel uitgaat. Deze indirecte verwarmingsketelaansluiting wordt gerealiseerd met de meeste aan de muur gemonteerde gas- of andere ketels met een circulatiepomp op de toevoerleiding. Met dit aansluitschema blijkt dat de waterverwarmer en het verwarmingssysteem parallel zijn geschakeld.

Als er een pomp in de toevoerleiding is en een boiler naast de ketel

Als er een pomp in de toevoerleiding is en een boiler naast de ketel

Met deze methode van binden, wordt een driewegklep, geregeld door een temperatuursensor (geïnstalleerd op een ketel), geïnstalleerd na de circulatiepomp. Een van de uitgangen van de driewegklep is verbonden met de ketelaansluiting voor de verwarmingsaansluiting. In de retourleiding snijdt een T-stuk in de ketel voordat deze de ketel binnengaat, een aftakleiding wordt aangesloten om water uit de warmtewisselaar af te voeren. Eigenlijk is de aansluiting op het verwarmingssysteem voorbij.

De procedure van dit schema is als volgt:

  • Wanneer de sensor informatie ontvangt dat de watertemperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur, schakelt de driewegklep de koelvloeistof naar de ketel. Het verwarmingssysteem wordt uitgeschakeld.
  • De gehele koelvloeistof stroomt door de warmtewisselaar, het water in de tank warmt op.
  • Het water warmt voldoende op, de driewegklep leidt het koelmiddel naar het verwarmingssysteem.

Zoals u kunt zien, is het schema eenvoudig, het werk is ook begrijpelijk.

Regeling met twee circulatiepompen

Feest de boiler in het systeem in de circulatiepomp, maar niet in de buurt, maar op enige afstand is het beter om een ​​circulatiepomp in het circuit van de boiler te installeren. De indirecte verwarmingsketelaansluiting voor deze behuizing is weergegeven in het onderstaande schema.

Aansluitschema voor een ketel met automatische regeling

Aansluitschema voor een ketel met automatische regeling

De circulatiepomp kan op de toevoerleiding of aan de andere kant worden geïnstalleerd. In dit circuit is er geen driewegklep, het circuit is verbonden via conventionele T-stukken. Het schakelen van de warmtedragerstroming wordt uitgevoerd door de pompen in / uit te schakelen en deze wordt geregeld door een temperatuursensor, die twee paar contacten heeft.

Als het water in de tank kouder is dan dat op de sensor is ingesteld, is het circuit van de circulatiepomp in het ketelcircuit ingeschakeld. Wanneer de aangegeven verwarmingsgraad is bereikt, zijn de pompcontacten gesloten, waardoor het koelmiddel in het verwarmingssysteem wordt gevoerd.

Regeling voor niet-vluchtige ketel

In een circuit met een niet-vluchtige boiler om de prioriteit van de ketel te verzekeren, is het wenselijk dat deze hoger is dan de radiatoren. Dat wil zeggen dat het in dit geval wenselijk is om muurmodellen te installeren. Idealiter bevindt de bodem van de indirecte boiler zich boven de ketel en radiatoren. Maar zo'n regeling is niet altijd mogelijk.

Regelingen werken zelfs als de ketel is gevloerd, maar het water zal langzamer worden verwarmd en aan de onderkant zal het niet heet genoeg zijn. De temperatuur ervan zal vergelijkbaar zijn met de mate van verwarming van de retourleiding, dat wil zeggen dat de toevoer van warm water minder zal zijn.

Bij niet-vluchtige verwarming is de beweging van het koelmiddel te wijten aan de zwaartekracht. In principe is het mogelijk om een ​​indirecte verwarmingsketel aan te sluiten volgens het traditionele schema - met een circulatiepomp in het circuit voor de verwarming ervan. Alleen in dit geval, met de elektriciteit uit, zal er geen warm water zijn. Als je zo'n draai niet leuk vindt, zijn er verschillende schema's die werken met zwaartekrachtsystemen.

Het schema van het verbinden van de indirecte verwarmer met het zwaartekrachtsysteem

Het schema van het verbinden van de indirecte verwarmer met het zwaartekrachtsysteem

Bij het implementeren van dit schema wordt de contour die naar de waterverwarmer gaat gemaakt door een buis met een diameter van 1 stap groter dan de verwarmingsbuis. Dit zorgt voor prioriteit.

In dit schema wordt na de aftakking naar het verwarmingssysteem een ​​thermostatische kop met een bovengrondse sensor geïnstalleerd. Het werkt op batterijen, externe voeding vereist dit niet. De gewenste temperatuur van de waterverwarming wordt ingesteld op de thermische kopregelaar (niet hoger dan de temperatuur bij de ketelvoeding). Terwijl het water in de tank koud is, opent de thermostaat de toevoer naar de ketel, de stroming van het koelmiddel gaat voornamelijk naar de ketel. Bij verhitting tot de vereiste graad, wordt het koelmiddel omgeleid naar de verwarmingstak.

Met koelmiddelrecirculatie

Als er een waterhanddoek in het systeem zit, is een constante circulatie van water er doorheen nodig. Anders werkt het niet. In de recirculatielus kunt u alle verbruikers aansluiten. In dit geval zal het hete water constant in een pomp worden rondgejaagd. In dit geval, wanneer u het water op enig moment hebt geopend, krijgt u meteen warm water - u hoeft niet te wachten tot de koude buis uit de leidingen loopt. Dit is een positief moment.

Negatief is dat door de recirculatie aan te sluiten, we de kosten van het verwarmen van het water in de boiler verhogen. Waarom? Omdat het water door de ring loopt, koelt het water af. Daarom wordt de ketel vaker verbonden met de verwarming van water en wordt er meer uitgegeven voor brandstof.

De recirculatiering verbinden met de speciale uitgang van de indirecte link

De recirculatiering verbinden met de speciale uitgang van de indirecte link

Het tweede nadeel is dat recycling het mengen van waterlagen stimuleert. Onder normale bedrijfsomstandigheden bevindt het warme water zich bovenaan, vanwaar het naar het tapwatercircuit wordt gevoerd. Tijdens het mixen daalt de totale temperatuur van het toegevoerde water (met dezelfde instellingen). Maar voor een verwarmd handdoekenrek is dit misschien de enige oplossing.

Hoe de aansluiting van een indirecte verwarmingsketel met recirculatie te realiseren? Er zijn verschillende manieren. De eerste is om speciale indirecten te vinden met ingebouwde recirculatie. Erg handig - de verwarmde handdoekhouder (of het hele scharnier) is eenvoudig verbonden met de bijbehorende nozzles. Maar de prijs van dergelijke varianten van waterverwarmingstoestellen is bijna twee keer zo hoog als de prijs voor een conventionele tank van hetzelfde volume.

Indirecte verwarmingsketelaansluiting met recirculatie

Indirecte verwarmingsketelaansluiting met recirculatie

De tweede optie is om modellen te gebruiken die geen ingang hebben voor het aansluiten van de recirculatielus, maar deze te verbinden met T-stukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 3 =