WC kád mozgássérülteknek

WC kád mozgássérülteknek

A SNIP követelményei szerint a nyilvános helyiségekben lévő fürdőszobáknak legalább egy, a fogyatékkal élők számára felszerelt standnak kell lenniük. Sajnálatos módon ez a szabály nem mindig teljesül, és gyakran a fogyatékkal élők és az idősek is nagy kényelmetlenséget tapasztalnak a nyilvános vizesblokkok használata során. Ez a körülmény nem az ilyen intézmények tulajdonosainak és vezetőinek kedvére szól, mivel a fogyatékossággal élő egyedülálló fülke elrendezése nem igényel nagy pénzeszközöket vagy kiterjedt építési munkálatokat.

A szaniterek gyártásával foglalkozó vállalatok régóta aggódnak a lakosság alacsony mobil csoportjainak szánt egészségügyi berendezések gyártásának kérdésében. A vízvezeték-piac a mai napig számos modellt kínál a kifejezetten nekik készített WC-k, mosdók és zuhanykabinok számára. Ebben a cikkben beszélünk a meglévő WC-tálakról a fogyatékkal élők számára, és hogyan kell a fürdőszobát felszerelni a fogyatékkal élők igényeihez.

Mozgáskorlátozottak számára kialakított toalett

A WC-k mosdókagylójának jellemzői korlátokkal

 • A WC-kagyló magassága fogyatékkal élők számára, mindenekelőtt egy ember növekedésétől függ - minél több az, annál magasabb a WC szintje. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a magas, de korlátozott mobilitású személy nehezebb a lábát és hátát meggörbíteni, hogy "beállíthassa" a szabványos magasságú WC-tálat. A normák szerint a mozgáskorlátozottak számára a WC-tálmagasságnak 45-60 cm-esnek kell lennie, a WC-ülések magasságban állíthatók, valamint a WC-hez speciális tartók, amelyek néhány centiméterre emelhetők.
 • sín - ez egy kötelező tulajdonsága a fürdőszobának, amelyet a mozgásszervi megbetegedésben szenvedő személy használ. Kívánatos, hogy a korlátok a fürdőszobában található összes vízvezeték szerelvényt tartalmazzák. Vannak olyan korlátok, amelyek közvetlenül a fürdőszobába ágyazódnak, és a korlátokhoz rögzített korlátok. Minden korlát elhelyezése álló, mozgatható és összecsukható. A legtöbb ember inkább az első típust választja, mert megbízhatóbbnak tartja őket (meg kell jegyezni, hogy a szakemberek megfelelő felszerelésével ellátott egyéb korlátok teljesen biztonságosak). A korlát optimális átmérője 4 cm, és vannak olyan modellek is, amelyek átmérője 3 és 5 cm.
 • anyagok, amelyek a fogyatékkal élők számára készült WC-tálak készítésénél használatosak, szabványosak. Egyes létesítményekben a vandalizmus elleni eszközök felszerelése telepítve van, de ez nem szükséges. A fogyatékossággal élő emberek számára a WC-k fő követelménye a megbízhatóság és a fenntarthatóság. A modern vécstálak öntöttvasból, acélból és szaniterekből készültek, ha azok az ajánlásoknak megfelelően vannak felszerelve, teljes mértékben megfelelnek ezeknek a követelményeknek.
 • Ülés és fedél - ez a WC-tálak egyik legfontosabb eleme a fogyatékkal élőknek. Különös figyelmet kell fordítani ezen elemek kiválasztására. Ha azonban a vázizomrendszer károsodása nem túl erős, akkor korlátozhatja magát a szokásos WC-tálakhoz használt szabványos komponensekhez. A mozgássérült személyek mosdójának fúvókái magasságban és szélességben állíthatók be. Néhány modell automatizált funkcióval rendelkezik, például mikrolift vagy fűtés. Vannak mozgóérzékelővel ellátott fedők, amelyek felemelkednek, amikor egy személy közeledik.

Magas WC-tál fogyatékkal élők számára

Felfüggesztett WC-tál a fogyatékkal élők számára

Korlátok WC-tálakhoz a fogyatékkal élők számára

A Chrome a fogyatékossággal élő embereket sínre csévélte

Speciális párnák

Ha nem fogyaszthat speciális WC-tálat a fogyatékkal élők számára, például anyagi okok miatt vagy a fürdőszobában nincs hely, nézze meg az alternatív lehetőséget, vagyis a mosdó bélését. Ez egy olyan hely, amely egy normál WC-re van felszerelve. Korlátokkal van ellátva, és magas leszállást biztosít. Az ilyen átfedés könnyedén telepíthető és könnyen eltávolítható. Így ha egy fogyatékos személy a családban él, vagy egy idős ember, aki nehezen mozog, biztonságosan használhat közös WC-t.

WC kád mozgássérülteknek

WC-szék fogyatékkal élő emberek számára korlátokkal

A fogyatékossággal élő emberek WC-tálra történő átfedése gyakran az egyes paraméterek szerint történik, figyelembe véve az összes vevő kívánságát. Ez sokkal egyszerűbb, mint egy egész WC-tál egyedi megrendeléssel.

Nem szabványos WC-kagyló fogyatékkal élő személyek számára béléssel

telepítés

A korlátok rögzítését a következő utasítás szerint kell végrehajtani:

 • A kapaszkodók vásárlása előtt végezze el a szükséges méréseket, határozza meg számát, méretét és helyét.
 • A raktárban ellenőrizze a kiválasztott termék felszerelését, ha szükséges, vásárolja meg a szükséges kötőelemeket és tartozékokat (további kiegészítők például a gumit vagy poliuretán burkolatokat a kapaszkodókon, amelyek kényelmesebbé teszik használatukat).
 • Készüljön fel egy munkahelyre. Rajzolj egy jelölést a padlóra és a falakra, azonosítsd a jövőbeli rögzítések helyét.
 • Ezután egy perforátort használva, fúrjon meg minden szükséges lyukat. A méreteik függenek a kapaszkodóval ellátott kötőelemektől (ezért a lyukak átmérője és mélysége általában a szerelési utasításban szerepel).
 • A következő lépés a korlátok közvetlen beszerelése és rögzítése. Ne feledje, hogy a rögzítések megbízhatósága a WC-vel dolgozó személy biztonságának és kényelmének legfőbb feltétele, ezért ebben a szakaszban legyen különösen óvatos.
 • Végül telepítésre kerülnek az átfedések, dugók és egyéb kiegészítő alkatrészek.

A korlátok száma a fürdőszobában

A korlátok minimális mérete és a WC-tálca magassága

A felfüggesztett WC-tálca felszerelésének technikai feltételei a fogyatékkal élők számára

A telepítés telepítése a következő lépések sorozatát feltételezi:

 • Mindenekelőtt méréseket kell végezni. Kívánatos, hogy a WC-t használó személy részt vegyen ebben. A szerkezet magasságának olyannak kell lennie, hogy a felhasználó szabadon mozoghat a kerekesszéktől a WC-ülésig.
 • Az elvégzett méréseknek megfelelően készítse el a jelöléseket a falon.
 • Továbbá, a leeresztõcsatorna helyétõl függõen a padlón van egy hely, ahol a szerelést be lehet szerelni.
 • A rajzolt jelölésekkel összhangban meg kell fúrni a lyukakat, és rögzíteni kell azokat a tüskéket.
 • A következő lépés valójában telepíti a telepítést. A dübeleken a készlethez tartozó anyákkal és csavarokkal van rögzítve. A telep testének rögzítéséhez vízszintesen és függőlegesen kell igazítani. Ehhez az építmény speciális beállító lábakkal van felszerelve.

Így a mozgáskorlátozott személyek számára szolgáló fürdőszobai felszerelés feladat, bár nem egyszerű, de nagyon megvalósítható. A legfontosabb, hogy figyelembe vegyék az igénylő személy igényeit, akiket megpróbálnak, valamint választani a kiváló minőségű és megbízható berendezések. Könnyű erőfeszítéssel kényelmesebb életkörülményeket kínálhat a családban egy különleges személy számára.

Mozgássérültek számára kialakított fürdőszoba kialakítása

Fürdőszobás fürdőszoba kialakítása lógó WC-vel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − = 79