Hoe Romeinse blinds te kiezen

Vensterontwerp is een van de moeilijkste taken. Je kunt natuurlijk het eerste min of meer populaire gordijn ophangen, maar ... Windows - een belangrijk onderdeel van de inrichting van het interieur en de keuze hangt af van de indruk van je huis. En ik wil dat het mooi, gezellig, comfortabel en gedenkwaardig is. Een van de mogelijkheden om uw huis of appartement uw eigen stijl te geven, is om mooie en comfortabele gordijnen voor de ramen te kiezen. En als u wilt dat ze modern en comfortabel zijn, let dan op de Romeinse gordijnen. Dit zijn degenen die aan het raam kunnen worden bevestigd en in prachtige plooien kunnen worden verzameld. Hoe de Romeinse zonwering er in het interieur uitziet, hangt af van hoe nauwkeurig je de kleur en de stof oppakt. We zullen hier over praten. 

Wat zijn Romeinse gordijnen en wat zijn ze

Romeinse gordijnen zijn een platte doek, die in gesloten toestand omhoog gaat en plooien vormt. Dit soort raamdecoratie is handig, als u korte gordijnen nodig heeft bij de vensterbank. Een van de belangrijkste voordelen van Romeinse gordijnen - ze nemen een minimum aan ruimte in beslag, omdat ze aan het raamkozijn kunnen worden bevestigd. Met deze installatiemethode kan de drempel worden gebruikt als bureaublad.

Het apparaat van Romeinse gordijnen is eenvoudig. Er is een bovenste strook, waaraan een kleefband is bevestigd, er is een doek met een verzwaringsmiddel helemaal onderaan en genaaid op de top met een terugkeer plakband. Bij installatie, op een frame of een muur boven een raamopening, wordt de lat met klittenband vastgemaakt en vervolgens 'plastiseert' het gordijn zichzelf. Zo'n apparaat maakt het gemakkelijk om het te wassen.

Dat is hoe Romeinse gordijnen eruit zien

Dat is hoe Romeinse gordijnen eruit zien

Op het doek van Romeinse gordijnen steeg omhoog en verzamelden plooien, in stappen van 20 tot 30 cm aan de naaiende kulisken van het canvas, die dan de staven binnendrongen. Wanneer u de gordijnen sluit, gaan de staven omhoog, de stof vormt plooien. Zo'n originele manier is uitgevonden door de oude Romeinen.

Romeinse blinds zijn van twee soorten: klassiek (links) en trapsgewijs (rechts). Worden gekenmerkt door de aanwezigheid / afwezigheid van plooien in de open toestand

Romeinse blinds zijn van twee soorten: klassiek (links) en trapsgewijs (rechts). Worden gekenmerkt door de aanwezigheid / afwezigheid van plooien in de open toestand

Er zijn twee soorten Romeinse gordijnen: klassiek (conventioneel) en cascading. Klassiek in de open staat is een platte doek, cascading heeft altijd een bepaalde hoeveelheid vouwen. De tweede optie past beter in de stijl van art deco, country of traditioneel design. Maar aangezien Romeinse gordijnen in het interieur kijken, hangt niet zozeer van het type af als van het gekozen weefsel. Ze zetten het belangrijkste "geluid" in. Dus, in principe, let op de kwaliteiten en het soort weefsel.

Afzonderlijk is het noodzakelijk erkers te vermelden. Het is niet gemakkelijk om ze te regelen. Een optie is de Romeinse blind voor elk raam. Omdat de installatie heel eenvoudig is, zullen er geen problemen zijn. De enige moeilijkheid - je zult alle gordijnen moeten openen en sluiten, en dit kost tijd, en zelfs met de tijd begint het te irriteren.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van de Romeinse gordijnen - ze zien er goed uit in zowel gevouwen als "werkende" staat, waardoor het venster diafragma kwalitatief te sluiten, zonder hiaten. Nou, ze houden van veel van hun specifieke laconieke vorm. En met verschillende stoffen kunt u modellen maken voor verschillende stijlen - van strikt minimalisme tot romantische Provence.

Niet alleen dat Romeinse gordijnen in het interieur van de keuken er origineel uitzien, ze zijn ook functioneler dan de gebruikelijke opties

Niet alleen dat Romeinse gordijnen in het interieur van de keuken er origineel uitzien, ze zijn ook functioneler dan de gebruikelijke opties

Nadelen van Romeinse gordijnen houden meer verband met de eigenaardigheden van uitbuiting:

  • Als het gordijn de deuren niet afzonderlijk sluit, maar het hele raam, open het dan voor ventilatie met het neergelaten gordijn problematisch. Om bij het handvat te komen, moet u ofwel het gordijn net boven het handvat omhoog brengen of eronder duiken. Gezien de weging hieronder is het niet zo eenvoudig.
  • Na het wassen moet je een aantal touwen demonteren die zich uitstrekken tot elke dwarsbalk.
  • In gevouwen toestand nemen de Romeinse gordijnen wat ruimte in beslag. Dat wil zeggen dat ze overdag een deel van het glas bedekken. Welke specifiek afhankelijk is van het model en de installatiemethode.

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van Romeinse gordijnen. Er is nog een punt, maar het is niet voor iedereen belangrijk: met gesloten gordijnen kun je niet voor een seconde uit het raam kijken. Zo'n tekortkoming ...

Hoe een maat te kiezen

De breedte van het Romeinse gordijn hangt af van of het gemeenschappelijk is voor het raam, of heeft een eigen gordijn op elk blad. Voor installatie op de vleugel, meet de breedte van het glas op elk blad met de glasparels. Dit is de minimumwaarde, maar het glas wordt precies gesloten en niemand kan naar binnen kijken. De maximale breedte hangt af van de breedte van het frame, maar houd er rekening mee dat er ten minste een kleine opening tussen de aangrenzende gordijnen moet zijn, dus in dit geval moet u de afmetingen zeer dicht bij de metingen zoeken, anders kunt u ze eenvoudigweg niet repareren.

Een strakke Romeinse gordijnen moeten het glas bedekken en een beetje breder zijn

Een strakke Romeinse gordijnen moeten het glas bedekken en een beetje breder zijn

Als het Romeinse gordijn zich over het hele raam bevindt, moet het canvas minstens 5 cm breder zijn dan de raamopening. In principe kunt u zich richten op de breedte van de vensterbank - het ziet er visueel beter uit als de gordijnen en vensterbank hetzelfde zijn.

Met deze installatiemethode wordt u geleid door de breedte van de vensteropening

Met deze installatiemethode wordt u geleid door de breedte van de vensteropening

Met de lengte (hoogte) iets eenvoudiger: deze mag niet kleiner zijn dan de raamopening of de hoogte van het blad. Als in standaardformaten er alleen modellen iets meer zijn, is dit onverschrokken. Uiterlijk of functie zal hier niet slechter van worden. Er is slechts één beperking: de maximale hoogte moet minder dan 3 meter zijn, aangezien de lengte van de draad in het mechanisme van het Romeinse gordijn niet meer dan 3 meter is.

Romeinse gordijnen in het interieur

Romeinse gordijnen in het interieur van keukens, kinderkamers, in de woonkamers en kantoren kunnen worden gezien in combinatie met tule. Met deze combinatie 'werken' ze nachtblinds omdat ze zijn genaaid van dichte stoffen die geen licht toelaten. Een andere optie - solo, zonder toevoegingen. U kunt ze dus in elke kamer op beglaasde balkons of loggia's gebruiken als u niet bang bent dat iemand overdag in uw vensters kan kijken. Dat is alles - alleen "Rome" zonder supplementen - is vaak te zien in privé-huizen, waar de ramen uitkijken over de achtertuin en er geen buitenstaander te vinden is.

Dichte en doorschijnende stoffen kunnen op vele manieren worden gebruikt

Dichte en doorschijnende stoffen kunnen op vele manieren worden gebruikt

Soms worden Romeinse gordijnen gebruikt in plaats van tule. In dit geval worden ze van doorschijnende stoffen genaaid. In deze versie passen ze perfect in minimalisme of moderne stijl, waarbij plooien alleen voorwaardelijk worden geaccepteerd. Een vlakke doek is wat je nodig hebt. Houd er echter rekening mee dat de radiatoren moeten worden bedekt met decoratieve schermen of onder het raammeubilair moeten staan. Uitzondering - exclusieve modellen van verwarmingsapparaten, die kunnen dienen als interieurdecoratie.

In de keuken

Romeinse gordijnen in het interieur van de keuken zijn geschikt voor bijna elke vorm van decoratie. Meestal zijn ze te zien in die keukens waar de dorpel wordt gebruikt als werkoppervlak. Het is moeilijk om met een meer geschikt alternatief te komen. Noppen kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld door rolluiken, maar ze zijn niet zo effectief.

Zelfs als de vensterbank van het keukenraam geen functionele belasting draagt, zien de vouwgordijnen naast de tegels en huishoudelijke apparaten er beter uit dan de plooien en vouwen van traditionele patronen.

De keuze van kleuren en kleuren is een kwestie van de smaak van de eigenaren, maar er moet rekening worden gehouden met de principes van het combineren van kleuren. Er zijn verschillende traditionele oplossingen:

  • De gebruikte stof is een neutrale kleur in één kleur (wit en zijn schakeringen, beige, grijs). Ze worden gecombineerd met elke kleur en zijn in de regel aanwezig in de decoratie van de kamer.
  • Monochrome Romeinse gordijnen met felle kleuren. Ze zijn geselecteerd voor de reeds bestaande objecten of decorelementen. Het kan een van de kleuren op de muren, stoffering, op de meubelgevel, etc. zijn.
  • Kleur - in een strook, kooi, in een bloem. Gordijnen zijn een hoogtepunt in het interieur en trekken onmiddellijk de aandacht. Hoewel een van de kleuren in andere interieurartikelen moet worden herhaald. En het principe van het selecteren van een tekening hangt af van de stijl waarin het interieur is gemaakt.

Alleen als u Romeinse gordijnen in de keuken kiest, is het beter om te zoeken naar stoffen die gemakkelijk kunnen worden gewist. Vlas, fluweel, tapisserie, brokaat - dit alles voor andere kamers. Voor de keuken is katoen met impregnatie of sommige versleten en anti-allergene synthetica geschikt.

In de kinderkamer

Laten we beginnen met een lijst met praktische voordelen van het gebruik van Romeinse gordijnen in het interieur van de kinderkamer. Ten eerste: in de studentenkamers bij het raam is er vaak een tafel. Dus de gordijnen voor de vensterbank zijn precies wat u nodig hebt. Ten tweede: als het kind nog steeds erg klein is, ook korte gordijnen, plus - hij kan ze niet bereiken en trekt daarom zijn hoofd niet weg. Het derde pluspunt voor mensen met allergieën: een kleinere hoeveelheid weefsel verzamelt minder stof.

Naast deze positieve momenten in het spaarvarken, moeten we toevoegen dat Romeinse gordijnen zoals kinderen en adolescenten meer. Dit kunnen thematische tekeningen zijn, die de helden van een favoriete cartoon, een groep, enz. Kunnen uitbeelden of die streng en eentonig kunnen zijn. Er is iemand die van wat houdt, omdat de voorkeuren op verschillende leeftijden anders zijn. Maar het blijft een feit: je kunt elk ontwerp vinden. Als er geen klaar voor is, kunt u het canvas naaien of de productie ervan bestellen.

Woonkamer

De zonwering in het interieur van de woonkamer kan in elke stijl aan het ontwerp worden aangepast. Hier combineren ze vaak met tule of traditionele gordijnen. En in combinatie, en "solo", kunnen ze in de woonkamer staan ​​in elke stijl en richting. Het klassieke model kan op de bodem worden ingekaderd met borstels, franjes of op een andere manier versierd. Deze typen zijn geschikt voor klassieke interieurs.

Vreemd genoeg, maar het zijn Romeinse jaloezieën die perfect passen in het minimalisme en in art deco en hightech. Stoffen worden door anderen gebruikt. Glad geschilderd, met een vlak oppervlak dat geschikt is voor minimalisme, voor hi-tech vindt u stoffen met glitter, die sterk lijken op de glans van metaal (zoiets als een atlas).

Alle modellen en interieurs van etnische soort zullen goed zijn. Alleen voor elke stijl moet u uw eigen stoffen selecteren. Voor Scandinavische interieurs zijn enkelkleurige Romeinse gordijnen meer geschikt, misschien met een meer dicht of ingeweven patroon.

De slaapkamer

Romeinse gordijnen in de slaapkamer zijn niet minder relevant dan in de woonkamer. Als ze worden gebruikt in plaats van tule gordijnen, zullen ze de beoordeling betrouwbaarder blokkeren, met behoud van privacy. Door de dichtheid van het materiaal te selecteren, kunt u het daglicht min of meer gedempt maken. Indien gewenst, kunt u het gordijn opheffen door meer licht binnen te laten. Over het algemeen zijn er dag- / nachtgordijnen, waarbij de strips zijn gemaakt van twee soorten materiaal - licht doorlatend en niet doorgaand. In deze situatie zullen ze erg handig zijn.

Een ander goed ding in gebruik is een combinatie: Romeinse gordijnen worden gebruikt als nachtzonwering, ze worden aan het glas bevestigd en daggordijnen zijn zoals gewoonlijk tule aan de dakrand. Er zijn andere opties - alleen "Rim" of in combinatie met traditionele lijngordijnen. Ze zijn goed als het je niet uitmaakt of iemand in je ramen kan kijken of niet.

Als we het hebben over stoffen, worden ze in toon geselecteerd met textiel, decoratie van muren, gevels of meubelstoffering. Ze kunnen van hun eigen ontwerp zijn, maar de kleur en het patroon moeten in harmonie zijn met de omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 54