Како изолирати зидове изнутра и да ли је потребно …

Ако имате чак и најмању могућност да изолујете зидове споља - урадите то. Ово је најбоља опција, јер загревање зидова изнутра је главобоља. Постоје само две исправне и мање или мање прихватљиве опције, а једна, заузима доста простора, а друга захтева знатне трошкове током зиме. Постоји и метода погодна за изолацију балкона и логгиаса. И за сада - то је све. Све остале опције са монтажном пеном, течно-керамичком топлотном изолацијом, пенастом пеном и другим материјалима доносе само влажност и плесни. 

Загревање зида изнутра: у чему је проблем

Сви они који су изоловали спољне зидове куће или стана изнутра - из просторије - суочени су са проблемом појављивања гљивица, плесни и повећане влаге. Ови ефекти су регуларни и изгледају без обзира на врсту изолације која је коришћена. Да бисте се ослободили влаге и гљива, можете само уклонити унутрашњу изолацију, вршити велике поправке зидова, третирати их антифунгалним спојевима и малтерисањем.

Хајде да погледамо разлоге. Сва кривица је такозвана тачка росе. Ово је страна у којој се сусрећу топли и хладни ваздух, и где се, као резултат, ствара кондензација.

Тачка росе за различите врсте зидне изолације

Тачка росе за различите врсте зидне изолације

Фигура на левој страни показује ситуацију са тачком росишта у случају да зид није изолиран. Негде у дебљини зида, у зависности од температуре и влажности, она се помера у једном смеру, затим на другу, али увек је довољно од унутрашње површине. У том случају, влага се акумулира у зиду, замрзава. У пролеће, док се одмрзава, испарава и испарава у атмосферу. У соби ако постоји влажан, онда за кратко време и на нивоу сензација.

У средини, фотографија показује ситуацију када је зид изолован изнутра. У овом случају кондензат пада у изолацију или, ако то није могуће (на пример, полистиренска пена), на граници изолације и зиду. Чак и ако се зид замрзне и кондензат се претвори у лед, у пролеће ће се растопити, изолација, зидни материјал и завршни слој постати влажни. Пошто је растојање до спољашње површине окренута према улици дуго, влага се врло лоше суши у овом случају, која се "излази" у облику влажности, плесни и свих пратећих чари.

Загревање зида изнутра: последице

Загревање зида изнутра: последице

И трећа опција - изолација зида споља. У овом случају, тачка росе је у грејачу. Како је то уклонити, постоји још једна прича (да направите прозрачну фасаду или да исправно изаберете пропустљивост материјала), а за нашу тему важно је схватити да ће у том случају зид унутар зграде сигурно бити сув и топл.

Да резимирамо, можемо рећи, ако је могуће, направити изолацију споља. Изолација зидова из унутрашњости објекта је неопходна само у неколико случајева:

  • ако им није дозвољено да буду изоловани споља (зграда је историјски споменик или забрана локалних власти);
  • ако зид ступи на спој између две зграде;
  • зид иде у осовину лифта.

Али пре него што почнете овај посао, добро провјерите под, плафон, прозоре. Понекад већина врућине не пролази кроз зидове, већ преко ових површина, а њихова изолација је лакша (у смислу, мање проблема са тачком росишта).

Исправна унутрашња изолација зидова у кући или стану

Да изолује зидове у собама изнутра и да не добије проблем у облику влажности, могуће је само на два начина:

  • реконструкцију вишеслојног зида (поставите зид на удаљености у пола цигле са изолацијом);
  • учините да се зид загреје, а затим га загрејте.

Ове опције функционишу, али као што видите, они "једу" значајан простор и вриједе много новца. У сваком конкретном случају потребно је узети у обзир коју врсту изолације и колико је потребно, али колач од зида остаје исти.

Други зид

На удаљености од главног зида инсталиран је други зид дебљине 10-12 цм. Између два зидова, до унутрашњег зида, потребан је слој изолације, што је потребно за те услове. Истовремено, према спољном зиду, треба бити најмање 3 цм простора за вентилацију, а цјелокупна структура ће бити од главног зида од 20-25 цм, која ће "појести" врло велико подручје.

Варијанте изолације зидова изнутра

Варијанте изолације зидова изнутра

Као што видите, у овом случају тачка росе се може налазити унутар изолације или на унутрашњој површини зида према улици. Да бисте могли уклонити формирану влагу, можете направити присилно вентилацију постављањем једног или два издувног вентилатора.

Пошто се у овом случају изолација постане влажна, неопходно је изабрати ону која се не плаши влаге. То је полиуретанска пена, експандирани полистирол, пенасто стакло. Можете користити неке врсте камене вуне, али само оне које се не плаше влаге (постоје неки).

Ојачати изолацијски материјал истовремено са подизањем зидова. Поставили смо на одређену висину, поправили топлотну изолацију. Неупотребљиво је радити, али нема другог излаза.

Грејање на струју

Идеја ове методе је преношење тачке росе у зид са унутрашњом изолацијом бетона или опеке. Због тога, треба га загрејати. Најлакши начин је да причврстите мат електричног топлог пода. На извесној удаљености од њега, уграђен је грејач, а на врху се налази завршни слој.

Како изолирати зид у стану изнутра

Како изолирати зид у стану изнутра

Нема проблема са излазом влаге, а простор потребан за инсталацију система је много мањи: од 8 цм (са вентилацијским портом од 3 цм и дебљином гријача од 5 цм).

Са овом методом, материјал за топлотну изолацију може бити било који. Да бисте га инсталирали, прво направите кутију, а затим контролну шипку, а већ је причвршћена на одговарајући гријач.

Опција за загревање балкона изнутра

У случају ложишта и балкона, ситуација је често сасвим другачија. Ако власти не дозвољавају постављање зида, захтевају да напусте постојећи армирани бетонски екран, од топлог ваздуха се одвајају пажљивом топлотном изолацијом из екструдираног полистирена (ЕПС).

Загревање балкона изнутра

Загревање балкона изнутра

У том случају, боље је да изолација буде топлија него бар мало недовољна. Укупна дебљина се дели на два слоја. Положени су без размака (пожељно са бравама), тако да се шавови првог слоја преклапају са листом другог. Не би требало да постоји екран од краја до краја са топлим ваздухом.

Веома пажљиво је потребно приступити и питању загријавања пода и плафона лођа / балкона, како би се обезбедила стезност на њиховом споју са зидовима. Такође обратите пажњу на то како ће се застакљивање уградити: можда ће бити проблематичних места: спој са екраном, зидовима, изолацијом дела преко рамова. Сви морају бити добро обрађени, осим овде могућност контакта топлог / хладног ваздуха. У овом случају неће бити проблема. Чак и ако је балкон интегриран са собом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 25 = 30