Pregradne zidove blokova iz zraka s vlastitim rukama

Često se u procesu popravka zahtijeva ugradnja particija, a češće za tu upotrebu gazirani beton (plinski silikat). Lagana je - mnogo puta manja od opeke, zidovi su brzo presavijeni. Budući da su pregrade od gaziranih betona u apartmanima i kućama, bez obzira što su napravljeni zidovi ležaja.

Debljina pregrade od gaziranog betona

Za gradnju pregradnih dijelova unutar prostorija izrađuju se posebni blokovi plinskog silikata koji imaju manju debljinu. Standardna debljina pregradnih zidova je 100-150 mm. Ne-standard može biti 75 mm i 175 mm. Širina i visina ostaju iste:

  • širina 600 mm i 625 mm;
  • visina 200 mm, 250 mm, 300 mm.

Marka blatobranjenih betonskih blokova ne smije biti manja od D 400. To je minimalna gustoća koja se može koristiti za podizanje pregrada do 3 metra. Optimalno - D500. Možete uzeti gustu - marku D 600, ali njihov trošak će biti veći, ali imaju bolju nosivost: možete zavariti predmete na zidu uz pomoć posebnih sidara.

Bez iskustva, marku gaziranog betona gotovo je nemoguće odrediti. Moguće je "vidljivost" vidjeti razliku između gustine termoizolacijskih blokova. D300 i zid D600, ali između 500 i 600 je teško uhvatiti. 

Što je gustoća niža, to je veća

Što je niža gustoća, veći su "mjehurići"

Jedina dostupna metoda kontrole je vaganje. Podaci o veličini, volumenu i masu pregradnih zidova od gaziranog betona navedeni su u tablici. 

Parametri blokova gaziranog betona za pregrade

Parametri blokova gaziranog betona za pregrade

Debljina gipsanih betonskih pregrada se odabire prema nekoliko čimbenika. Prvi je zid koji ga nosi ili ne. Ako zidni nosač, na dobar način, zahtijeva proračun nosivosti. U stvarnom životu, izrađeni su od iste širine kao i vanjski zidovi ležaja. Uglavnom - od zidnih blokova od 200 mm širine s pojačalom, kao na vanjskim zidovima. Ako particija nije nosač, upotrijebite drugi parametar: visina.

  • Na visini do 3 metra, koriste se blokovi širine 100 mm;
  • od 3 m do 5 m - debljina bloka već je zauzeta 200 mm.

Preciznije, debljina bloka se može odabrati iz tablice. Uzima u obzir čimbenike kao što je prisutnost sučelja s gornjim preklapanjem i duljinom particije.

Odabir debljine septuma iz blokova aerokrata

Odabir debljine septuma iz blokova aerokrata

Uređaj i značajke

Ako se gipsane betonske pregrade stavljaju u proces popravka i obnove stanova ili kuća, najprije morate staviti oznaku. Crta je okrenuta oko perimetra: na podu, stropu, zidovima. Najlakši način da to učinite je da imate laserski ravni graditelj. Ako nije tamo, bolje je započeti s streamom:

  • Na stropu označite crtu (dvije točke na suprotnim zidovima). Između njih se izvlači žičana nit, obojana plavom ili drugom bojom suhe tvari. Uz njegovu pomoć, pobijediti liniju.
  • Trake na stropu su vodene na pod.
  • Zatim su spojene linije na podu i stropu, noseći vertikale duž zidova. Ako su ispravno napravljeni, moraju biti strogo vertikalni.

Sljedeći je korak montaža odjeljka gaziranog betona - vodonepropusnost baze. Pod je očišćen od otpadaka i prašine, postavljen je hidroizolacijski valjak (bilo koji: film, krovni materijal, vodonepropusnost itd.) Ili premazan bitumenskim masticsom.

Trake za prigušivanje vibracija

Kako bi se smanjila mogućnost formiranja svekrve i povećala zvučna izolacija, traka za prigušenje vibracija se širi preko vrha. To su materijali s puno malih mjehurića zraka:

  • krute mineralne vune - mineralna kartona;
  • polistiren visoke gustoće, ali mala debljina;
  • meka vlaknasta ploča.

Na ovoj vrpci na ljepilu postavlja se prvi red blokova. Debljina ljepila je 2-5 mm, protok u debljini 1 mm je 30 kg / m3. Nadalje, konstrukcija pregradnih ploča odvija se prema istoj tehnologiji kao i nosive stijenke. Pročitajte više o tehnologiji postavljanja zidova od gaziranog betona ovdje. 

U kratkim rasponima - do 3 metra - pojačanje se uopće ne radi. Dulje ležao polimerna mreža za pojačavanje, perforirana metalna traka, kao na fotografiji, i tako dalje.

Odjeljci izrađeni od gaziranog betona mogu se ojačati po želji

Odjeljci izrađeni od gaziranog betona mogu se ojačati po želji

Prijelaz na zid

Da bi se omogućila komunikacija sa susjednim zidovima na zidnoj fazi, u šavovima se postavljaju savitljive veze - to su tanke metalne perforirane ploče ili T-oblike. Instaliraju se u svakom 3-og reda.

Spajanje zida i pregrade pomoću T-oblika

Spajanje zida i pregrade pomoću T-oblika

Ako se pregrada plinskog silikata stavi u zgradu gdje takvi spojevi nisu predviđeni, mogu se pričvrstiti na zid, savijanje u obliku slova "G", stavljajući jedan dio u šav.

Kod spajanja sidra, veza sa zidom je krut, što u ovom slučaju nije baš dobro: kruti štap vibracija (vjetar, na primjer) može uništiti susjedno ljepilo i tijelo bloka. Kao rezultat čvrstoće abutmenta, ispada da je nula. Kada koristite fleksibilne veze, svi ti fenomeni neće toliko utjecati na blokove. Kao rezultat toga, jačina veze bit će veća.

Fleksibilne veze u šavovima, ako nisu, ploče su jednostavno pričvršćene vijcima

Fleksibilne veze u šavovima, ako nisu, ploče su jednostavno pričvršćene vijcima

Da biste spriječili nastajanje pukotina u uglovima, između zida i pregrade, napravite zaklopku. To može biti tanka pjenasta plastika, mineralna vuna, posebna traka za zatvaranje, koja se koristi za postavljanje toplog poda i drugih materijala. Kako bi se isključili "usisavanje" vlage kroz ove šavove, oni nakon zidanja proces paranijepropusni brtveni materijal.

Otvori u plinskim silikatnim pregradama

Budući da particije ne nose, opterećenje na njima neće biti preneseno. Stoga, iznad vrata, nema potrebe postaviti standardne armirano betonske grede ili napraviti puni skakač, kao u nosive zidove. Za standardna vrata od 60-80 cm mogu se postaviti dva ugla, koja će poslužiti kao podrška za nadzemne blokove. Druga stvar je da kut treba biti 30-50 cm da ide dalje od otvora. Ako je otvor širi, može se zatražiti kanal.

Na fotografiji, kako bi se ojačalo otvaranje standardnih vrata, koriste se dva metalna kuta (na desnoj strani), u lijevom otvoru kanal je smješten, pod kojim se odabiru žljebovi u blokovima.

Ako otvor nije širok, a blok je povezan samo s dva, preporučljivo ih je odabrati tako da je šava gotovo u sredini otvora. Tako ćete dobiti stabilniji otvaranje. Iako, prilikom polaganja na uglovima ili kanalima, ovo nije stol koji je važan: nosivost je više nego dovoljna.

Vrata otvora u odjeljcima za prozračivanje betona

Vrata otvora u odjeljcima za prozračivanje betona

Za metal, dok se ljepilo osuši, ne zavoja, otvori se ojača. Relativno uskog otvora dovoljno za nokte zajednice, može zahtijevati široku podršku strukture odmaraju na podu (presavijeni stupcu blokova pod sredini otvora).

Još jedna mogućnost kako ojačati vrata u zidove gaziranog betona - izraditi ojačanu traku od armature i ljepila / žbuke. U otvoru strogo podignite ravnu ploču, pričvrstite ga na zidove. Na stranama, nokti su pričvršćeni / pričvršćeni, što će zadržati rješenje.

Na ploču je postavljena otopina, u njega - tri rešetka A-III armature promjera 12 mm. Na vrhu pregradnih zidova položili su, kao i obično, nakon pomicanja šavova. Uklonite oplate u 3-4 dana, kada cement "zgrabite".

Otvor na pregradu blokova

Otvor na pregradu blokova

Posljednji red - nosač na strop

Budući da pod opterećenjem, ploče poda mogu biti savijene, visina pregrade se izračunava tako da ne doseže stropu za 20 mm. Ako je potrebno, rezani su blokovi gornjeg reda. Rezultirajući razmak odstupanja može se zavariti s prigušivačem: na primjer isti mineralni karton. S ovom opcijom zvukovi s gornjeg kata čuju se manje. Jednostavnija je opcija navlažiti šav s vodom i izliti ga s ugrađenom pjenom.

Zvučno izoliranje gaziranog betona

Iako prodavači plin-silikatnih blokova i govore o visokoj razini zvučne izolacije, oni uvelike pretjeruju. Čak i standardni blok od 200 mm debljine dobro provodi zvukove i zvukove, a još delikatnije pregradne zidove, pa čak i više.

Usporedne značajke zvučne izolacije pregrada od različitih materijala

Usporedne značajke zvučne izolacije pregrada od različitih materijala

Prema normama, otpor zvuka pregradnih zidova ne smije biti manji od 43 dB, ali bolje ako je iznad 50 dB. To će vam osigurati tišinu.

Standardi zvučne izolacije za različite prostore

Standardi zvučne izolacije za različite prostore

Da bismo imali predodžbu o načinu na koji su "gusti" plastični silikatni blokovi, predstavimo tablicu sa standardnim pokazateljima otpornosti na zvuk blokova različite gustoće i debljine.

Koeficijent apsorpcije zvuka guma s betoniranim betonom

Koeficijent apsorpcije zvuka guma s betoniranim betonom

Kao što možete vidjeti s blokom, debljine 100 mm ne postiže niži zahtjev. Stoga, pri ukrašavanju gaziranog betona, moguće je povećati debljinu završnog sloja kako bi se "držala" prema normi. Ako je, međutim, potrebna normalna zvučna izolacija, zidovi su dodatno prekriveni mineralnom vunom. Ovaj materijal nije zvučno izoliran, ali približno 50% smanjuje buku. Kao rezultat toga, zvukovi se gotovo ne čuju. Najbolji pokazatelji imaju specijalizirane zvučno izolirane materijale, no odabirete ih, trebate pogledati, karakteristike propusnosti pare, kako ne biste blokirali vlagu unutar plinskog silikata.

Ako trebate apsolutno "tih" zidovi, stručnjaci savjetuju postavljanje dvije tanke pregrade na udaljenosti od 60-90 mm, ispunjene materijalom koji apsorbira zvuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 18