Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Упркос високој чврстоћи, керамичке плочице се лако оштете, тако да током ремонта све манипулације са њим морају бити обављене пажљиво. Да би радили са плочицама, важно је имати одговарајуће знање, поготово ако се не ради само о постављању, већ и бушењу рупа. У супротном, може доћи до великих губитака због оштећеног материјала, ау неким случајевима морате поново радити поправке.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Карактеристике плочица

Склапање плочица је универзални материјал, јер Може се користити у различитим просторијама, било да се ради о купатилу, тоалету, кухињи или чак не-стамбеним просторијама. Кроз плочице можете креирати оригиналан и практичан дизајн ентеријера, променити геометрију простора и висину зидова. Али, као и сваки други материјал, керамичке плочице имају мане - крхкост и клизава површина, што у великој мери компликује процес бушења рупа.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Током поправке не ретко потребно плочице бушење додатно виси полицу, држач пешкира или сл. Треба напоменути да је потреба у техници манипулације може доћи не само пред слагање материјала, као што следи. У оба случаја, поступак мора бити обављен што је превиднији, како би се спречила прекид плочица. Поред тога, важно је користити одговарајуће алате који ће се брзо и лако носити са задатком.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Тамо за бушење?

За бушење рупа у плочици користите различите врсте алата: пробој, шрафцигер, ручну бушилицу или електричну бушилицу. Избор алата зависи не само од жељеза, већ и од пречника рупе које треба направити. На пример, мала ручна бушилица је погодна за мале рупе. његова брзина се лако може контролисати, што ће избјећи раздвајање материјала. Такође погодан одвијач, који има мали број обртаја.

За бушење рупа великог пречника, било би погодно користити перфоратор или електричну бушилицу са крунама. Када радите са алатима, важно је онемогућити режим удара и користити минималну брзину. Између осталог, требају вам алати као што су проводник, бушилица, ниво, оловка, трака за боје или лепак.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Изаберите бушилицу

Након што је одлучио помоћу алата, неопходно је изабрати одговарајућу бушилицу, што је најбоље да се носи са задатком. Важно је размотрити карактеристике плочице - тврдоћа, порозност, дебљина. Бушилице су представљене у широкој варијанти, разликују се у материјалу, пречнику и намјени.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Да бисте изабрали прави производ, препоручљиво је да се упознате са најчешћим опцијама:

 1. Копље у облику. Најчешћа бушилица, погодна за прављење малих рупа за мозак. Има дуг радни век и приступачну цену.
 2. Карбидна, оштрица са једне стране. Погодан за било коју врсту плочица, осим порцеланских плочица. Уз помоћ могуће је бушити рупе до пречника 12 мм.
 3. Дијамантске круне. Потребно је направити велике рупе - 10-70 мм. Такви производи се носе са било којим материјалом, као и са крхким плочицама, и са порцеланским лончарима. Једна круница је довољна за 20-50 циклуса.
 4. Баллеринесс. Производ је прилагодљива кружна бушилица, пројектована за бушење рупа до пречника 90 мм. Балерина се састоји од 2 диска распоређених паралелно, а растојање између њих одговара полупречнику будућег рупа.
 5. Круне са спуттером карбида-волфрама. Одлична су за рад не само са плочицама, већ и са материјалима као што су порцелан плочице, мермер и цигле. Користећи круне, направите рупе за ормаре, утичнице и грејне пешкире и друге ствари.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Као што показује пракса, најбоље је изабрати бушилице са дијамантским прскањем, јер они вам омогућавају да направите најједноставније и прецизне рупе, док истовремено значајно смањује ризик од пуцања плочица.

Колико је правилно бушити?

Често су потребне рупе за бушење када је плочица већ постављена на зид, тако да се ова опција препоручује да се прво размотри. Рад почиње припремом алата и означавањем на плочици. Да би се спречило клизање бушилице, могуће је поставити скот на плочици и ставити ознаку на њега. Започните бушење са минималном брзином, а затим га постепено повећавајте. Када дођете до основе зида, препоручује се замена бушилице за бетон са погоднијим, на пример, за рад са бетоном или каменом.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Током рада, алат треба строго држати под углом од 90 степени у односу на зид, а не вршити притисак на површину. За бољу видљивост можете користити додатни уређај за осветљење или специјалну ЛЕД млазницу за сврдло или одвијач.

Ако се плочице још нису постављени, онда то мора бити за неко време да се стави у посуду са водом, а затим се, руб, место на дрвену подлогу, и применити етикетирање. У том случају можете користити и траку за уклањање клизања. Даљи поступак бушења се врши на исти начин као што је горе описано, али вам не треба мењати бургију.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Отвори великог пречника могу се израдити само уз помоћ круница или балеринка, а ово треба урадити пре постављања плочица. Прво морате да нанијете ознаку на плочицу, а затим поставите алат у жељеном положају, а уз лагани притисак започните бушење при малој брзини. У процесу рада, препоручује се да се плочице намотају водом како би се смањило стварање прашине.

Мајсторима се не препоручује да праве рупе у плочицама, тк. Постоји велика вероватноћа чиповања и пуцања материјала. Али ако ипак постоји неопходност, онда је неопходно изабрати бушилице, чија ширина одговара величини шава. Дакле, рупа ће бити тачно између плочица, а вероватноћа оштећења је сведена на минимум.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

Корисни савети

Бушење рупа у плочицама је тежак задатак, који захтева вештине у раду са грађевинским алатима и материјалима. Али, ипак, ако желите и мало вежбања, можете добро радити посао без учешћа професионалног мајстора.

У овом тешком случају, препоручљиво је да саслушате неколико важних савета:

 1. Важно је изабрати прави алат, који ће бити не само практичан, већ и згодан, јер га господар мора сигурно држати у рукама.
 2. Рад би требало да буде на минималној брзини - не више од 1000 обртаја у минути.
 3. Немојте притиснути инструмент или променити угао задржавања, јер ово ће довести до пуцања.
 4. Код бушења рупа у шавовима, требало би да користите танку бушилицу и може се пројектовати не за плочице, већ за бетон. Али ипак је препоручљиво директно бушити материјал, уместо шавове, ако је могуће.
 5. Немојте стављати керамичке плочице пре бушења, у току 1 сата намакати у воду - то ће смањити вероватноћу пуцања.
 6. Није препоручљиво направити рупе у близини ивица плочице. На овим локацијама он је најхладнији.
Како бушити плочицу тако да не пукне?

Пре почетка бушења зида, боље је прво да се вежбате. Господар мора "осјетити" инструмент и како бушилица продире у плочице. Стручњаци увек осјећају вјероватноћу разбијања плочица и у право вријеме смањити брзину бушења.

Сигурносне мере предострожности

Приликом рада са плочицама и електричним алатима потребно је обратити пажњу на мере предострожности. Пре свега, морате носити заштитну одећу, односно рукавице, грађевинске наочаре, затворене ципеле, које ће заштитити кожу у случају подијељеног материјала. Поред тога, процес бушење у керамичким плочицама односи се на прљави посао формирања велике количине прашине, тако да не омета дисање огртач и украса за главу.

Како бушити плочицу тако да не пукне?

О томе како прецизно бушити плочицу, погледајте следећи видео.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 45 = 51